Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Εβρίτη Γιώργου Γιουρτσόγλου “Η Τασία της καρδιάς μου”(video+φωτό)

Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Εβρίτη Γιώργου Γιουρτσόγλου “Η Τασία της καρδιάς μου”(video+φωτό)

Ρεπορτάζ: Γιώργος Πιτιακούδης


Το νέο μυθιστόρημα του Εβρίτη συγγραφέα (από το Διδυμότειχο) Γιώργου Γιουρτσόγλου “Η Τασία της καρδιάς μου”, παρουσιάστηκε στην αίθουσα της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα, παρουσία πολλών συμπατριωτών μας από το Διδυμότειχο, τον Έβρο και την Θράκη γενικότερα.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος, του οποίου η σύζυγος είναι από το Διδυμότειχο κι συμμαθήτρια του συγγραφέα, ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ Αναστάσιος Δημοσχάκης που απηήθηνε και χαιρετισμό, ο γνωστός δημοσιογράφος από το Διδυμότειχο Παντελής Αθανασιάδης, ο Πρόεδρος του συλλόγου Διδυμοτειχιτών Αθήνας κ.Κυργιαλάνης και αρκετοί φίλοι και γνωστοί του Γιώργου Γιουρτσόγλου.

Είναι το τρίτο έργο του συγγραφέα, μετά το «Η Σμαρώ από την Πόλη» από τις εκδόσεις Αρμός το 2006 και την «Η Παγώνα των Κεραυνών» απ’ τις εκδόσεις Ψηφίδα το 2009. Ο ίδιος, μίλησε ιδιαίτερα συγκινημένος για νέο του δημιούργημα, κάνοντας αναφορά στον τόπο καταγωγής του, το Διδυμότειχο, όπου και διαδραματίζονται όσα γράφει στο βιβλίο του.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν η κ.Φανή Αγγελίδου, ο πολιτικός επιστήμονας Νίκος Ασημακόπουλος και η συγγραφέας ψυχολόγος Σοφία Γιαννοπούλου.

Στο βιβλίο του Γιώργου Γιουρτσόγλου “Η Τασία της καρδιάς μου” είναι σαν να γυρίζεις πίσω με τη μηχανή του χρόνου και να γίνεσαι αυτόπτης μάρτυρας της καθημερινής ζωής της πόλης του Διδυμοτείχου, μέσα απ’ την εξιστόρηση της ζωής μιας αρχοντικής οικογένειας, από τα προπολεμικά χρόνια μέχρι το τέλος του αιώνα. Ανεκπλήρωτοι έρωτες, συνοικέσια επιτυχημένα, ιστορίες αγάπης συγκινητικές και τραγικές, αξιακοί κανόνες της κλειστής κοινωνίας που επιβάλλουν συγκεκριμένους κώδικες συμπεριφοράς, τους οποίους αν κάποιος παραβεί, τον καταδικάζει σε κοινωνικό θάνατο.

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα η οικογένεια Ευάγγελου Ταρσόγλου ζει όμορφα και ήρεμα στη πόλη του Διδυμοτείχου μέχρι που ένα τραγικό γεγονός ανατρέπει τα πάντα. Ο Χρήστακας, ο μεγάλος γιος του Ευάγγελου και της Ελένης αναγκάζεται ν’ αφήσει τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη μετά τον τραγικό θάνατο του αδερφού του και να αναλάβει τις εμπορικές δραστηριότητες του πατέρα του.

Ερωτεύεται την Τασία, την όμορφη κόρη του οικογενειακού φίλου και πρώην συνεταίρου του πατέρα του Γιώργου Καρβουνίδη και τη ζητάει σε γάμο. Ολόκληρη η οικογένεια Καρβουνίδη για χρόνια είχε ξενιτευτεί μετά την είσοδο των Βουλγάρων. Όλα αυτά τα χρόνια η Τασία υποχρεώθηκε να παλέψει και να αγωνιστεί, πνίγοντας τα αισθήματά της. Ο γάμος γίνεται και το ζευγάρι ξεκινά τη ζωή του στην οικία Ταρσόγλου, το μεγάλο νεοκλασικό, στην όμορφη πόλη του Διδυμοτείχου.

 Η Τασία γίνεται ο μεγάλος έρωτας και το στήριγμα του Χρήστακα για όλη του τη ζωή, χαρίζοντάς του δύο παιδιά, τον Βάγγο και τον Γιούρκα. Άριστο υπόδειγμα μάνας και συζύγου, που μέσα απ’ τη ζωή της περιγράφονται ολοζώντανα και χαρακτήρες που το στίγμα τους έμεινε ανεξίτηλο στην πόλη του Διδυμοτείχου, και μας αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση, μα πάνω απ’ όλα μάς μαγεύουν.

Ο Γιώργος Γιουρτσόγλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Διδυμότειχο. Ανδρώθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου σήμερα διαμένει. Σπούδασε Ιατρική στη Ρώμη και Μικροβιολογία στην Αθήνα. Εργάστηκε στην Ορεστιάδα ως ιδιώτης και στο Νοσοκομείο Καβάλας ως επιμελητής. Ακολούθως υπηρέτησε ως Διευθυντής Μικροβιολογικού στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Ο Εβρίτης συγγραφέας Γιώργος Γιουρτσόγλου κατά την παρουσίαση του βιβλίου του “Η Τασία της καρδιάς μου” με τον υπεύθυνο του Evros-news.gr Κώστα Πιτιακούδη