Επιμελητήριο Έβρου: Άνοιξαν 69 επιχειρήσεις περισσότερες το 2017 από αυτές που έκλεισαν, αλλά…

Επιμελητήριο Έβρου: Άνοιξαν 69 επιχειρήσεις περισσότερες το 2017 από αυτές που έκλεισαν, αλλά…

Θετικό είναι το πρόσημο για το 2017 όσον αφορά το ισοζύγιο των επιχειρήσεων που άνοιξαν ή έκλεισαν στο νομό Έβρου, αφού συνολικά 69 περισσότερες επιχειρήσεις έκαναν έναρξη εργασιών από αυτές που σταμάτησαν την λειτουργία τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου του Επιμελητηρίου Έβρου.

Συγκριτικά με το αρνητικό πρόσημο των αντίστοιχων στοιχείων για το 2016, που έκλεισε με 64 επιχειρήσεις μείον, όπως προκύπτει, τη διετία 2016-2017 ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νομό , αυξήθηκε μόλις κατά πέντε (5). Το έτος που πέρασε, συνολικά 351 επιχειρήσεις καταγράφηκαν στην έναρξη εργασιών και 282 έβαλαν «λουκέτο».

 Αναλυτικότερα, βάση του συμψηφισμού εγγραφών-διαγραφών, στην κατάταξη είναι πρώτος ο δήμος Αλεξανδρούπολης, όπου «άνοιξαν» 37 νέες επιχειρήσεις, ακολουθεί το Διδυμότειχο με 19 , της Ορεστιάδας με 14, της Σαμοθράκης, με 4 , ενώ στο δήμο Σουφλίου οι επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 5.

«Σταθερή» χαρακτήρισε την εικόνα εγγραφών-διαγραφών, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης, σχολιάζοντας στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας, τα στοιχεία του Μητρώου για τη διετία, υπογραμμίζοντας όμως ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε θετικά οικονομικά αποτελέσματα στην περιοχή». Επίσης , χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσμενές το γεγονός ότι «κλείνουν» μεταποιητικές επιχειρήσεις και αντικαθίστανται από παροχής υπηρεσιών. «Όταν δεν υπάρχει μεταποίηση, δεν μπορείς να παράξεις πλούτο και υπεραξία » τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των διαγραφέντων επιχειρήσεων ίσως να μην είναι ο ακριβής, καθώς δεν απαιτείται άμεση διαγραφή από το Μητρώο του Επιμελητηρίου σε περίπτωση διακοπής εργασιών.

Επιμελητήριο Έβρου

Συνολικά Στοιχεία Μητρώου για το 2016

ΕΓΓΡΑΦΕΣ  ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ  ΣΥΝΟΛΟ
264                  328                -64

Αναλυτικά στοιχεία Μητρώου για το 2017 ανά δήμο

ΔΗΜΟΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 58             44
ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ 32       13
ΣΟΥΦΛΙΟΥ 9                    14
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 242  205
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 10             6
ΣΥΝΟΛΟ 351                282

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας
Ρεπορτάζ-Σύνταξη:Δήμητρα Παρασκευοπούλου