Η Κυβέρνηση μεθοδεύει κλείσιμο του εργοστασίου Ζάχαρης Ορεστιάδας, ρίχοντας τις ευθύνες στους… τευτλοπαραγωγούς

Η Κυβέρνηση μεθοδεύει κλείσιμο του εργοστασίου Ζάχαρης Ορεστιάδας, ρίχοντας τις ευθύνες στους… τευτλοπαραγωγούς

Μεθοδεύσεις για κλείσιμο του εργοστασίου Ζάχαρης της Ορεστιάδας και λειτουργία στην καμπάνια του 2018 μόνο αυτού που βρίσκεται στο Πλατύ Ημαθίας μεθοδεύει η Κυβέρνηση. Με όλες τις ως τώρα κινήσεις και δηλώσεις της προσπαθεί όχι μόνο να αποποιηθεί τις ευθύνες της, αλλά και να τις ρίξει στους… τευτλοπαραγωγούς.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι εξελίξεις τον τελευταίο καιρό. Σε αγαστή συνεργασία με την διορισμένη από την ίδια διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, έχει… φλομώσει στο ψέμα τους τευτλοκαλλιεργητές εδώ και μήνες, για την εξόφληση της σοδειάς του 2017. Τους πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή, ψάχνει συνεχώς δικαιολογίες ρίχνοντας τις ευθύνες στην Τράπεζα Πειραιώς, λες και δεν γνωρίζει πως δεν μπορεί αυτή να συνεχίσει να δανειοδοτεί μια εταιρεία που τα 3 τελευταία χρόνια επαναλειτουργίας της από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει συνολικά 121 εκατ. χρέη, συν αυτά της προηγούμενης λειτουργίας της πριν αποφασίσει το κλείσιμο της η Κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή που δηλώνει πως αποτελεί για την ίδια απόλυτη προτεραιότητα η διατήρηση ζωντανής και ανοιχτής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να συμβεί αυτό, οι τρεις βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, Γιώργος Καίσας και Δημήτρης Ρίζος, με κοινή τους ανακοίνωση πριν λίγες ημέρες, ρίχνουν έξυπνα το… μπαλάκι στους αγρότες καλλιεργητές των τεύτλων. Όπως επισημαίνονουν χαρακτηριστικά: “Η βιωσιμότητα της εταιρείας έχει όμως και κάποιες προϋποθέσεις και αναφερόμαστε συγκεκριμένα στο κρίσιμο εκείνο μέγεθος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων το οποίο δεν μπορεί να είναι κάτω των 100.000 στρεμμάτων συνολικά στη χώρα”.

Ζητούν απ’ τους απλήρωτους αγρότες να σπείρουν

περισσότερα στρέμματα,αλλά δεν τους δίνουν ούτε… σπόρους

Λένε λοιπόν οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές ακολουθώντας τηνγραμμή που έχει αποφασιστεί, πως οι ίδιοι και η Κυβέρνηση τους θέλουν να συνεχίσει να λειτουργεί η ΕΒΖ, αλλά αν δεν φτάσουν τα 100.000 στρέμματα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δεν θα φταίνε για ότι συμβεί. Το πιθανό κλείσιμο του εργοστασίου Ζάχαρης στην Ορεστιάδα. Ζητούν δηλαδή από τους απλήρωτους τευτλοπαραγωγούς να σπείρουν ακόμα περισσότερα στρέμματα, την στιγμή που δεν έχουν πληρωθεί για την περσινή σοδειά και χιλιάδες τόνοι τεύτλα παραμένουν ασυγκόμιστα να σαπίζουν στα χωράφια.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά σύμφωνα με όσα έγραψε η ιστοσελίδα thrakinea.gr, δεν δίνουν σπόρους για να σπείρουν τεύτλα οι αγρότες της Ορεστιάδας και οι υπεύθυνοι επικαλούνται εντολή πως πρέπει πρώτα να παρθεί η τελική απόφαση από τη διοίκηση βιομηχανίας η οποία περιμένει την οικονομοτεχνική μελέτη.

“Εξαφανισμένο” το σωματείο υπαλλήλων της ΕΒΖ Ορεστιάδας

Όλα λοιπόν δείχνουν, ότι η λειτουργία του εργοστασίου της Ορεστιάδας το 2018 όχι απλά είναι στον “αέρα”, αλλά θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες ότι δεν πρόκειται να μετέχει στην καμπάνια παραλαβής και επεξεργασίας τεύτλων. Παράλληλα, η διοίκηση σε συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπουτς των εργαζομένων αυτό τον μήνα προανήγγειλε νέες μειώσεις μισθών, ενώ οι τευτλοπαραγωγοί της περιοχής μας παραμένουν απλήρωτοι και όσοι έχουν ακόμα τα τεύτλα ασυγκόμιστα στα χωράφια βρίσκονται σε απόγνωση.

Την ίδια στιγμή, ο Αλεξανδρουπολίτης Γιάννης Νενεδάκης που διορίστηκε στην διοίκηση της ΕΒΖ λόγω των καλών σχέσων του με την βουλευτή Νατάσα Γκαρά αλλά και άτομα του Μεγάρου Μαξίμου και φυσικά εισπράττει κανονικά τους μισθούς του, είναι εντελώς “εξαφανισμένος”. Ως συντοπίτης δεν έχει αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ενημέρωσης είτε των αγροτών, είτε των εργαζομένων.

Το ίδιο ισχύει και για την διοίκηση του σωματείου ερηαζομένων στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας. Ο Πρόεδρος Βαγγέλης Μπιμπισίδης, που παλαιότερα βλέπαμε να βρίσκετα στα… κάγκελα, να πηγαίνει έξω από τα γραφεία των κυβερνητικών βουλευτών το 2014 και να πετάει σάκκους με ζάχαρη, τώρα έχει πάθει… αφωνία. Ούτε μια ανακοίνωση, ούτε μια δήλωση στα τοπικά ραδιόφωνα και άλλα ΜΜΕ ο λαλίστατος πριν τρία χρόνια Μπιμπισίδης. Να υπερασπιστεί τουλάχιστον τους συναδέρφους του εργαζόμενους.

Τα ίδια ισχύουν και για τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και εργαζόμενο του εργοστασίου της Ορεστιάδας Πέτρο Χασανίδη. Προφανώς τα βλέπει… όλα καλά και ωραία στο εργοστάσιο, την ΕΒΖ και τους απλήρωτους τευτλοπαραγωγούς και αυτός.