Παρέμβαση Δημοσχάκη σε Σταθάκη για την λειτουργία των λατομείων στο Κουφόβουνο Διδυμνοτείχου

Παρέμβαση Δημοσχάκη σε Σταθάκη για την λειτουργία των λατομείων στο Κουφόβουνο Διδυμνοτείχου

Η κοινοβουλευτική παρέμβαση απέδωσε καρπούς, καθώς ρυθμίστηκε ένα ζήτημα το οποίο ξεκλειδώνει την λειτουργία των λατομείων στο Κεντρικό και Βόρειο Έβρο και συγκεκριμένα στην περιχοή του Κουφόβουνου. επιλύοντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, στο περιθώριο της συζήτησης του πρόσφατου Νόμου για τα προαπαιτούμενα της Γ’ αξιολόγησης (Ν. 4512/2018, ΦΕΚ 5Α’ /17.1.2018) επέδωσε το συνημμένο σημείωμα (διαβάστε το σε αυτό το link http://www.dimoschakis.gr/wp-content/uploads/2018/01/%CE%9B%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%92.-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%9A%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%88%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85.pdf) στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, για τις προσθήκες που πρέπει να γίνουν στο άρθρο 44 του ως άνω Νόμου, ενώ συνεργάστηκε αποτελεσματικά και με τους νομικούς του.

Συγκεκριμένα προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση στα λατομεία του Κεντρικού και Βορείου Έβρου π.χ. του Κουφοβούνου στο Διδ/χο, πρότεινε στο άρθρο 44 του Νομοσχεδίου και στην παράγραφο 8  στο σημείο που γίνεται λόγος για τη διαχείριση των λατομικών χώρων που είναι συνιδιοκτήτης το Δημόσιο να προστεθεί και η φράση «ή ο εκάστοτε Δήμος».

Αυτή η παρέμβαση έχει ως αποτέλεσμα  να μειωθεί στο 30% το κόστος κατασκευής των Δημοσίων ή Ιδιωτικών Έργων στην περιοχή του Κεντρικού και Βορείου Έβρου.

Σε δήλωσή του ο Βουλευτής τόνισε:

«Πάντα με γνώμονα την διαφύλαξη των συμφερόντων των κατοίκων του Νομού Έβρου προβήκαμε σε παρεμβάσεις, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έργου, για την επίλυση του θέματος της επανέναρξης λειτουργίας των λατομείων του Κεντρικού και Βορείου Έβρου.

Με αυτόν τον τρόπο ξεμπλοκάρει η διαδικασία της υπογραφής των Συμβάσεων μεταξύ των λατόμων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κουφοβούνου, του Δήμου Διδ/χου.

Επίσης, επέρχεται σημαντική μείωση περίπου στο 30% στο κόστος κατασκευής Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων στο Κεντρικό και Βόρειο Έβρο, κι αυτό αφορά και τις εργασίες που απομένουν στον Κάθετο Οδικό Άξονα της Ν. Εγνατίας.

Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι εμφανές το όφελος:

  • Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων
  • Μείωση του χρόνου προμήθειας των υλικών
  • Ελάττωση των δρομολογίων στη μεταφορά των υλικών
  • Παύση της ελεγχόμενης ή μη εξόρυξης αδρανών υλικών από διάφορα σημεία του Β. Έβρου
  • Εφοδιασμός αδρανών υλικών για οικοδομικές εργασίες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: “Πράσινο φως” από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ στην λειτουργία των Λατομείων Κουφόβουνου