Προανήγγειλε νέους φόρους από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Οικονομίας Δ.Παπαδημητρίου

Προανήγγειλε νέους φόρους από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Οικονομίας Δ.Παπαδημητρίου

 

Νέους φόρους προανήγγειλε ουσιαστικά από την Αλεξανδρούπολη, όπου ολοκλήρωσε χθες την διήμερη περιοδεία του στη Θράκη, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, στη συνάντηση που είχε στο Επιμελητήριο Έβρο, με επιχειρηματίες του νομού.

Ο κ.Παπαδημητρίου επεσήμανε συγκεκριμένα ότι επιδιώκεται από την κυβέρνηση “περαιτέρω αύξηση εσόδων. Δυνατότητα όμως περαιτέρω μείωσης των δαπανών δεν υπάρχει”. Από την στιγμή λοιπόν που αποκλείει τις περικοπές δαπανών, τότε μένει μόνο η αύξηση της φορολογίας. Αυτή η αποστροφή του λόγου του μάλιστα “πάγωσε” τους παρόντες εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του νομού, οι οποίοι αντέδρασαν: “Θα μας φορολογήσετε και άλλο; Πόσο ακόμα” ακούστηκε να λένε κάποιοι.

Εγκαινίασε το Κέντρο Ενημέρωσης Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ)

Νωρίτερα το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομίας ο οποίος επισκέφθηκε και προχθές την Αλεξανδρούπολη, εγκαινίασε το Κέντρο Ενημέρωσης Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) στην Αλεξανδρούπολη. «Αυτά τα γραφεία, οι υπάλληλοι που τα στελεχώνουν, μπορούν να εξηγήσουν στους δανειολήπτες, νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες, τα δικαιώματά τους, όπως επίσης και τις προϋποθέσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη», δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου στο πλαίσιο των εγκαινίων ίπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των ερευνών της ΓΕΣΕΒΕ, σύμφωνα με τα οποία, «περίπου 120.000-150.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό».

Επίσης, βάση των τελευταίων στοιχείων, περίπου 500 εταιρείες έχουν αρχίσει, είτε διμερείς διαπραγματεύσεις, είτε διαπραγματεύσεις με πολλούς πιστωτές, ενώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, έχοντας την απαιτούμενη αξιολόγηση της βιωσιμότητας τους.

“Έχουμε δεσμευθεί να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία”

Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει και η ολοκλήρωση σύνδεσης όλων των πλατφορμών μεταξύ του Τειρεσία, των Δημοσίων Εσόδων και των ασφαλιστικών ταμείων. Ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, λέγοντας πως «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προστατεύσει την πρώτη κατοικία, είτε μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, είτε μέσω του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη. Το ΚΕΥΔ θα βοηθήσει τους οφειλέτες να μάθουν περισσότερα για τα δικαιώματα που έχουν και τι μπορούν να κάνουν».

Ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για τη λειτουργία του νέου γραφείου, εκτιμώντας πως το επιμελητήριο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, δεδομένου ότι «με τον καινούριο νόμο έχουμε δώσει στο επιμελητήριο την ευκαιρία να είναι ένας αναπτυξιακός φορέας, να παίξει το ρόλο που του έχουμε δώσει με το νέο νόμο».

«Όταν διευθετηθούν οι οφειλές των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα δοθεί η ανάσα για την ανάπτυξη, γιατί μιλάμε για βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν ν’ αρχίσουν να προσφέρουν τη δραστηριότητα που αρχίζει ν’ αναπτύσσεται στην οικονομία», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσκεψη μόνο σε μια επιχείρηση του Έβρου

Σε αντίθεση με την Ροδόπη, ο υπουργός Οικονομίας επισκέφθηκε μόνο μια επιχείρηση στον Έβρο και μάλιστα αυτή… συμπτωματικά ανήκει σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την φαρμακαποθήκη του κ.Γιώργου Καίσα(ξάδερφου του βουλευτή), για την οποία μάλιστα είπε: “Επισκέφθηκα το… διαμάντι της περιοχής”. Προφανώς εταιρείς όπως η Prisma Ηλεκτρονική, η Dasteri, η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, ο AKRITAS, η Θράκης Γεύσεις και κάποιες ακόμα είναι… αμελητέες για τον… αμερικανοτραφή κ.Παπαδημητρίου.