Διδυμότειχο: Δυστυχώς, για διαφορετικούς λόγους παραμένουν εκτός ΕΣΠΑ και συνεχίζουν να καταστρέφονται

Διδυμότειχο: Δυστυχώς, για διαφορετικούς λόγους παραμένουν εκτός ΕΣΠΑ και συνεχίζουν να καταστρέφονται

Άλλη μια ευκαιρία για αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, χάνει ο δήμος Διδυμοτείχου. Σημαντικής αξίας κτίρια, όπως αυτό στην κεντρική πλατεία της πόλης που κινδυνεύει με κατάρρευση, αλλά και το παλαιό στρατιωτικό νοσοκομείο (ΚΙΧΝΕ) ή τα παρατημένα στρατόπεδα της Καρωτής, δεν θα αξιοποιηθούν.

Αυτή την στιγμή “τρέχει” το Νέο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο ξεκίνησε στις 16/1/18, σχετικά με την «Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης  περιουσίας». Πολλοί δήμοι εγκαίρως και για τις ανάγκες αυτού του προγράμματος προέβησαν σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες. Κατέθεσαν πρόταση διαβούλευσης -πρόσκληση για προσέλκυση ενδιαφέροντος από εταιρίες συμβούλων, για να ερευνήσουν το πλέον σωστό μοντέλο ανάπτυξης και αξιοποίησης.

Στο Διδυμότειχο ,αν και υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις και θα μπορούσαν να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ εξασφαλίζοντας μέχρι και 2 εκατ. ευρώ, για διαφορετικούς λόγους κάτι τέτοιο δεν έγινε. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται για συγκεκριμένες περιπτώσεις από τον δήμο:

  1. Το κτίριο που είναι στην κεντρική πλατεία, απέναντι από το τέμενος Βαγιαζήτ και έχει αγοραστεί εδώ και χρόνια από τον δήμο Διδυμοτείχου, παραμένει ετοιμόρροπο και αναξιοποίητο. Γιατί δεν έγινε προσπάθεια να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα; Είναι μικρότερο από 500 τετραγωνικά, που όπως λένε οι υπεύθυνοι προβλέπεται ως ελάχιστη έκταση.
  2. Το παλιό στρατιωτικό νοσοκομείο (ΚΙΧΝΕ) που επίσης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και είναι αρκετά μεγάλη η έκταση του, δεν ανήκει ακόμα στην κυριότητα του δήμου, αν και έχουν ξεκινήσει διαδικασίες εξαγοράς του. Οι ευθύνες, όπως λένε από τον δήμο, ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που καθυστερεί επί μήνες να προχωρήσει την σχετική διαδικασία.
  3. Τα δυο παρατημένα στρατόπεδα στην Καρωτή, που το Evros-news.gr είχε προτείνει να αξιοποιηθούν με την δημιουργία του “Χωριού Θρακιώτικης Παραδοσιακής Μουσικής” μια και βρίσκονται στην γενέτειρα των σπουδαίων Χρόνη Αηδονίδη και Καριοφύλλη Δοϊτσίδη, επίσης θα μπορούσαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ. Όμως δεν έχει γίνει ούτε καν προσπάθεια να παραχωρηθεί έστω η χρήση τους για κάποια χρόνια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
  4. Για μια ακόμη φορά, οι άνθρωποι του δήμου Διδυμοτείχου, σε ερώτηση που θέσαμε, επεσήμαναν την έλλειψη των κατάλληλων εξειδικευμένων υπαλλήλων που θα συντάξουν τις μελέτες, ώστε αυτές να υποβληθούν στη συνέχεια για χρηματοδότηση. Επικαλούνται την έλλειψη προσωπικού γενικότερα, αλλά και καταρτισμένων για παρόμοια προγράμματα ειδικότερα.
  5. Όλα αυτά μπορεί να ισχύουν και δεχόμαστε καλοπροαίρετα ότι έτσι συμβαίνει. Όμως όσο υπάρχει αυτή η μόνιμη μοιρολατρία, οι συνεχείς δικαιολογίες και η μιζέρια, το Διδυμότειχο ως πόλη αλλά και η περιφέρεια του συνολικά, θα πηγαίνουν όλο και πιο πίσω. Κι αυτό δυστυχώς συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των σοβαρών θεμάτων και προβλημάτων που πρέπει να λυθούν.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*