Λαμπάκης: Ρωτήστε τον Μητροπολίτη Άνθιμο πότε θα κατασκευαστεί η μεγάλη ρωσική εκκλησία

Λαμπάκης: Ρωτήστε τον Μητροπολίτη Άνθιμο πότε θα κατασκευαστεί η μεγάλη ρωσική εκκλησία

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Μασλόβ στην Αλεξανδρούπολη και τη συνάντηση του με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, ήταν και η κατασκευή της μεγάλης ρωσικής εκκλησίας του Αγίου Βλαδίμηρου, στον ίδιο χώρο όπου τώρα τοποθετείται το μικρό ξύλινο παρεκκλήσι. 

Ο κ.Λαμπάκης μπορεί πριν λίγες μέρες να συμμετείχε ακόμα και ενεργά, με τα ίδια τα χέρια του όπως φαίνεται και στο ρεπορτάζ της ΔΕΛΤΑ ΤΗΕΛΟΡΑΣΗΣ στην τοποθέτηση του τρούλου στο μικρό εκκλησάκι, αλλά παρέπεμψε στον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.Άνθιμο, για την μεγάλη ρωσική εκκλησία που πριν ένα χρόνο περίπου ανακοινώθηκε ότι θα χτιστεί στον ίδιο χώρο.

Αν κι ο ίδιος μετά από ένα απ’ τα πολλά ταξίδια του στην Ρωσία ανακοίνωσε πομπωδώς την ανέγερση του συγκεκριμένου ναού, εντυπωσιακού σε μέγεθος και εμφάνιση, τώρα μιλώντας στον STATUS 94.2 και τον Σταύρο Αποστολίδη… έριξε το μπαλάκι τον Μητροπολίτη Άνθιμο για το συγκεκριμένο θέμα. “Η επιθυμία των Ρώσων είναι να χτίσουν την μεγάλη εκκλησία στον χώρο που βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι και μάλιστα το ύψος της δαπάνης φτάνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ” είπε αρχικά ο κ.Λαμπάκης.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, αφού … έβαλε ένα χεράκι και βοήθησε να τοποθετηθεί ο τρούλος στο μικρό ρωσικό παρεκκλήσι, κάνει δηλώσεις έχοντας πίσω τον προσωπικό του σύμβουλο και… μαϊμού Επίτιμο Πρόξενο της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη(όπως παραδέχθηκε ο ίδιος) Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη

Παράλληλα όμως ο δήμαρχος αποποιήθηκε κάθε ευθύνης για το συγκεκριμένο θέμα. “Να μην μπερδεύονται όμως όσοι ρωτούν πότε θα χτιστεί. Δεν το συμφώνησα εγώ. Αυτό το υποσχέθηκε η Ρωσική Ομοσπονδία δια εκπροσώπων της και βέβαια μέσω του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης. Ο Άνθιμος είναι εδώ. Ρωτήστε τον. Εμείς υποσχέσεις δεχθήκαμε. Δεν υπογράψαμε καμία σύμβαση”.

Τί γράφονταν πριν ένα χρόνο για τον Ρωσικό Ναό

του Αγίου Βλαδίμηρου στην Αλεξανδρούπολη

Το θέμα αυτό είχε απασχολήσει πολλά ΜΜΕ και της Αθήνας πριν περίπου ένα χρόνο και μετά από επίσκεψη του δημάρχου κ.Λαμπάκη στην Ρωσία. Τότε η εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” είχε αφιερώσει ένα πολύ μεγάλο θέμα της  αναφέροντας: “Ο θρησκευτικός «αρραβώνας» συμφωνήθηκε να γίνει με την εγκατάσταση στον χώρο στρατοπέδου που παραχώρησε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στις παρυφές της πόλης μιας ξύλινης μικρής εκκλησίας και ο «γάμος» διά της ανεγέρσεως στη συνέχεια στο ίδιο σημείο μεγαλοπρεπούς ναού σλαβικού ρυθμού. Τόσο μεγάλου, που όπως έλεγε έκπληκτος τοπικός παράγοντας, «θα χωράει μέσα όλη την Αλεξανδρούπολη».
Μολονότι όμως οι δύο πλευρές, ρωσική και ελληνική, έχουν «δώσει τα χέρια», για να τελεστεί ο «γάμος» θα χρειαστεί ή «ευλογία» του τοπικού ορθόδοξου θρησκευτικού ηγέτη, του μητροπολίτη κ. Ανθιμου εν προκειμένω, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει σοβαρές αντιρρήσεις και να θέτει τους δικούς του όρους για να προχωρήσει το «μυστήριο». Οπως, για παράδειγμα, η αρχιτεκτονική του ναού να συνάδει με εκείνη της κατασκευής των εκκλησιών στην Ελλάδα, το ρωσικό χρήμα για την ανέγερσή του να είναι «πεντακάθαρο» και, βεβαίως, την ευθύνη για τη διαχείριση και λειτουργία του να έχει η τοπική μητρόπολη.
Οπως λέει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, η ανέγερση ναού «ρωσικού στυλ» αποφασίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, με τη σύμφωνη γνώμη του μητροπολίτη, για τις λατρευτικές ανάγκες των 7.000 ομογενών που μεταφέρθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από τις εμπόλεμες περιοχές της Αμπχαζίας και της Οσετίας με μια αστραπιαία επιχείρηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, την επιχείρηση υπό το κωδικό όνομα «Χρυσόμαλλο Δέρας», και εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Σήμερα διαθέτουν δικούς τους συλλόγους με κορυφαίο το «Ρωσικό σπίτι», που λέγεται ότι διατηρεί απευθείας σχέσεις με το Κρεμλίνο, επίτιμο ρωσικό προξενείο στην πόλη, η Αλεξανδρούπολη είναι αδελφοποιημένη με την Αγία Πετρούπολη, στα ρωσικά ΜΜΕ γίνεται λόγος για «ρωσόφωνους της Θράκης», ενώ πριν από τρία χρόνια, σε μια κίνηση «αδελφοσύνης και αλληλεγγύης», παρήλασε την 25η Μαρτίου στην πόλη και άγημα Ρώσων πεζοναυτών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία μεταξύ των αδελφοποιημένων δήμων προβλέπει την εγκατάσταση στην αρχή εντός χώρου του στρατοπέδου «Ζήση», έξω από την Αλεξανδρούπολη, ξύλινου ναϊδίου 50 τ.μ. και όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες να ανεγερθεί ναός 850 τετραγωνικών μέτρων(!), σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια των Ρώσων, στο ίδιο σημείο. Οπως εξηγεί ο κ. Λαμπάκης, «τα λεφτά τα βάζουν Ρώσοι επιχειρηματίες».
Οι προδιαγραφές
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ναι μεν ο κ. Ανθιμος, που θεωρείται εκ των στενών συνεργατών του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, συμφώνησε κατ’ αρχάς στην ανέγερση ναού, έθεσε ωστόσο αυστηρές προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας του. Οπως, για παράδειγμα, να ελεγχθούν από επιτροπή ορκωτών λογιστών, ειδικών της περιφέρειας, του δήμου κ.ά., η προέλευση και η νομιμότητα των κονδυλίων, οι τρούλοι του ναού να μην είναι «κρεμμυδόσχημοι», όπως στους σλαβικού ρυθμού ναούς, η θεία λειτουργία να γίνεται στην ελληνική γλώσσα και από Ελληνες ιερείς και γενικά η παρουσία και λειτουργία της εκκλησίας να τελούν υπό τη μητρόπολη.
«Φαραωνικός»
Ο κ. Ανθιμος φέρεται επίσης να έχει διαμηνύσει, κατά κάποιους και εγγράφως, εκτός από τις παραπάνω διαφωνίες του και την αντίθεσή του στο μέγεθος του σχεδιαζόμενου ναού, τον οποίο θεωρεί «φαραωνικό». Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση ανάφερε ότι τελικά συμφωνήθηκε ο ναός να μην ξεπερνάει τα 450 τ.μ.

Μοιραστείτε το άρθρο

Απάντηση