Κουφόβουνο: Γερές δόσεις φύσης και παράδοσης στον Έβρο( mariailiaki.gr)

Κουφόβουνο: Γερές δόσεις φύσης και παράδοσης στον Έβρο( mariailiaki.gr)

Αφιέρωμα σε ένα ακόμα χωριό του Έβρου, το Κουφόβουνο Διδυμοτείχου, κάνει αυτή την φορά το site της γνωστής παρουσιάστριας Μαρίας Ηλιάκη. Που να γίνει δηλαδή και… νύφη μας με κανένα ν Εβρίτη όπως η Μαίρη Συνατσάκη. Καθημερινά με την περιοχή μας θα ασχολείται. Να τονίσουμε ότι στο αφιέρωμα για το Κουφόβουνο οι φωτογραφίες είναι του φίλου Δημήτρη Λουλουδάκη, που έχει αναδείξει πολλές φορές στιγμές του χωριού. 

Στο βόρειο Έβρο, κοντά στο Διδυμότειχο, συναντάμε άλλο ένα γραφικό χωριό της περιοχής, το Κουφόβουνο.

Είναι χτισμένο δίπλα στον ποταμό Ερυθροπόταμο και όπως είναι λογικό έχει πλούσια βλάστηση.

Από την μία άκρη του χωριού μέχρι την άλλη οι επισκέπτες θαυμάζουν το φυσικό τοπίο, με τα δάση, τις καλλιέργειες και φυσικά το ποτάμι.

Μπορεί πολλοί άνδρες να έχουν συνδέσει το χωριό με την στρατιωτική τους θητεία, αλλά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά όλες τις ομορφιές τους.

Τα σπίτια του χωριού είναι στην πλειονότητά τους διώροφα με στέγες από κεραμίδια και έχουν μεγάλες αυλές και περιβόλια.

Οι κάτοικοί του μέσα από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις, διοργανώνοντας μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Την περίοδο του χειμώνα, που είναι αρκετά δύσκολη, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το τοπίο γίνεται ακόμα πιο όμορφο λόγω των πυκνών χιονοπτώσεων.

Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία του Προφήτη Ηλία.

Έχει ενδιαφέρον:  Κοντά στο Κουφόβουνο βρίσκεται το σπήλαιο Βούβα, που ερευνήθηκε το 1962 και εκτιμάται πως πιθανότατα από εκεί πήρε το όνομά του το χωριό.

Τι να δοκιμάσουμε: Τα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά είναι μοναδικά και ξεχωριστά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Σίγουρα ξεχωρίζουν τα ιφκάδια, το κους κους, το ριτσέλι, οι τραχανάδες, τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες.

Φωτογραφίες: http://louloudakis.blogspot.gr

Υ.Γ: Καλοδεχούμενα τέτοια αφιερώματα απ’ όπου και αν προέρχονται, αφού προβάλλουντον τόπο μας. Δεν είχε βέβαια καμιά αναφορά σε ένα απ’ τα χαρακτηριστικά στοιχεία του Κουφόβουνου, τα λατομεία, αλλά και πάλι είναι καλό να υπάρχει τέτοια προβολή σε παρόμοια site που τα διαβάζει πολύς κόσμος μια και οι ιδιοκτήτες τους είναι αναγνωρίσιμοι λόγω τηλεόρασης.