Δεν σπέρνουν τεύτλα αν δεν εξοφληθούν οι τευτλοπαραγωγοί

Δεν σπέρνουν τεύτλα αν δεν εξοφληθούν οι τευτλοπαραγωγοί

Την πρόθεσή τους να μην προχωρήσουν στην κατάθεση αιτήσεων παραγωγής τεύτλων για το 2018, εάν πρώτα δεν εξοφληθούν τα 6,2 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται για το 2017 και δεν πειστούν «ότι είναι εξασφαλισμένο το αύριο για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ ΑΕ)» δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Έλληνες τευτλοπαραγωγοί (σ.σ. η διοίκηση της ΕΒΖ τους ζήτησε να καταθέσουν αιτήσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου).

«Δεν θα κάνουμε αιτήσεις παραγωγής. Δεν ξέρουμε καν εάν θα λειτουργήσει φέτος η βιομηχανία» υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας, και διερωτήθηκε: «Αν εμείς σπείρουμε και μετά μας πουν ότι δεν θα λειτουργήσει η βιομηχανία, τι θα γίνει με την παραγωγή μας»;

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 2.500 τευτλοπαραγωγοί, που περιμένουν να εξοφληθούν έως τις 21/2 -όπως υποστηρίζουν ότι τους διαβεβαίωσε η διοίκηση της ΕΒΖ- αναρωτιούνται για το μετά… «Καλό θα ήταν να κάνουμε μια σοβαρή κουβέντα όλοι μαζί για το τι μέλλει γενέσθαι. Ακούμε ότι δεν θα λειτουργήσουν το εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα. Ακούμε ότι δεν θέλουν περισσότερα από 40.000 στρέμματα με τεύτλα. Πολλά ακούμε. Θέλουμε όμως να ξέρουμε τις προθέσεις της διοίκησης της ΕΒΖ για να πράξουμε και εμείς ανάλογα» σημείωσε ο κ. Πίππας. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Μας ζητούν να κάνουμε αιτήσεις παραγωγής και να ξεκινήσουμε τη σπορά, χωρίς να μας δώσουν σπόρια και εφόδια. Και οι δύο συνάδελφοι που έσπειραν στη Λάρισα περίπου 200 στρέμματα, το έκαναν με σπόρια που τους είχαν μείνει από πέρυσι».

Κατά τους τευτλοπαραγωγούς, η περίοδος από αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τέλος Μαρτίου είναι αυτή που γίνεται σπορά τεύτλων. Ο Πίππα διευκρινίζει: «Στο διάστημα από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι και 10 Μαρτίου ο παραγωγός πετυχαίνει την καλύτερη ποιότητα. Και όπως φαίνεται, φέτος θα τη χάσουμε».

Εξάλλου, με ανακοίνωση η Ομοσπονδία Εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΟΕΒΖΕ), κρούει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου με τη βιομηχανία και τονίζει: «Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τευτλοκαλλιέργεια του 2018, παρότι θα έπρεπε να βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία σποράς, παρά την πρωθυπουργική δέσμευση για τη συνέχιση της καλλιέργειας και παραγωγής ζάχαρης στη χώρα μας». Οι ίδιοι αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στις «φήμες για τη λειτουργία φέτος μόνο του εργοστασίου της εταιρείας στο Πλατύ Ημαθίας, αλλά και για το ξεπούλημα αυτών σε Σέρρες και Ορεστιάδα».

Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις γύρω από την ΕΒΖ βρίσκονται οι τευτλοκαλλιεργητές, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή –και δεδομένου ότι παραμένουν απλήρωτοι για την περσινή καμπάνια– δεν έχουν μπει στα χωράφια, αν και θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος. Το άλλοτε κραταιό μονοπώλιο ζάχαρης φαίνεται να παραπαίει, καθώς εξακολουθεί να στραγγαλίζεται από τα συσσωρευμένα χρέη που κληρονόμησε η Tράπεζα Πειραιώς, να παρουσιάζει αρνητική οικονομική θέση, ενώ οι αλλεπάλληλες αλλαγές διοικήσεων δεν έχουν καταφέρει να επαναφέρουν την ομαλότητα, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της επιχείρησης, αλλά και την ασφάλεια που έχουν ανάγκη οι καλλιεργητές.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δείχνει να εξαντλεί τη στάση της σε βαρύγδουπες εξαγγελίες… προθέσεων περί διάσωσης της ΕΒΖ, με νέα σενάρια για επανάκαμψη ενδιαφερόμενου επενδυτή να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα οποία όμως δεν επιβεβαιώνονται.

Μετά το τελευταίο ναυάγιο της πώλησης των δύο θυγατρικών στη Σερβία (το οποίο οδήγησε σε παραίτηση της προηγούμενης διοίκησης της ΕΒΖ), που η Πειραιώς έθετε ως προϋπόθεση, προκειμένου να εξακολουθήσει να χρηματοδοτεί την εταιρεία, εντείνεται ο προβληματισμός για το μέλλον της επιχείρησης και κατ’ επέκταση της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες και με όρους ελεύθερης αγοράς, η ΕΒΖ δύσκολα θα σηκώσει κεφάλι.

Στο μεταξύ, η διοίκηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της γύρω από τις επόμενες κινήσεις της, ενώ φέρεται να θέτει ως προτεραιότητα να αποφύγει την πώληση των δύο μοναδικών κερδοφόρων μονάδων, των θυγατρικών της εταιρείας στη Σερβία. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ υπό τον νέο πρόεδρο της εταιρείας Παναγιώτη Αλεξάκη, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με fund που εκφράζει επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον διαχειριστή κεφαλαίων και CEO της εταιρείας χαρτοφυλακίου «Innovation Brain», Lucas Fecker, με δραστηριότητα γύρω από την τραπεζική χρηματοδότηση σε εμπορεύματα και εμπόριο, να επανακάμπτει, έχοντας ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον από το καλοκαίρι, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η πώληση των μονάδων της Σερβίας.

Πώς, όμως, έφτασε έως εδώ και ποιο είναι το παρόν της εμβληματικής εταιρείας, που, πριν από 20 χρόνια, βρισκόταν μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών ζάχαρης στην Ευρώπη; Τότε που με πέντε εργοστάσια πλήρους λειτουργίας στην Ξάνθη, στη Λάρισα, στο Πλατύ Ημαθίας, στις Σέρρες και στην Ορεστιάδα και δυνατότητα επεξεργασίας συγκομιδής από περισσότερα από 450.000 στρέμματα ζαχαρότευτλων και παραγωγής 350.000 τόνων ζάχαρης τον χρόνο υπερκάλυπτε τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης, αποκομίζοντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ;

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ για την ΕΒΖ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί

Πηγή: ypaithros.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*