Παρουσία Μέτιου η πετυχημένη εκδήλωση του σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ” για την Εγνατία Οδό στο Μέγαρο Μουσικής

Παρουσία Μέτιου η πετυχημένη εκδήλωση του σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ” για την Εγνατία Οδό στο Μέγαρο Μουσικής

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του σωματείου «Διάζωμα» με τίτλο: «Λεωφόροι Ανάπτυξης και Πολιτισμού» που ήταν αφιερωμένη στην Εγνατία Οδό. 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του “ΔΙΑΖΩΜΑ” και πρώην Υπουργός Σταύρος Μπένος. Πριν δώσει τον λόγο στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο για τον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε δημόσια τον κ.Γιάννη Λασκαράκη, εκδότη της εφημερίδας “¨ΓΝΩΜΗ” και άνθρωπο με προσφορά στα κοινά του Έβρου και της Θράκης, για την συμβολή του στην δημιουργία του σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ”. Ο κ.Λασκαράκης που έδωσε το παρόν στην εκδήλωση καταχειροκροτήθηκε.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος ξεκίνησε το χαιρετισμό του με μια φράση του σημαντικού Γάλλου γεωγράφου Πολ Βιντάλ ντε Λα Μπλας: «Όπως ακριβώς οι άνθρωποι που έχουν δει πολλά στη ζωή τους, οι δρόμοι έχουν πολλά να διηγηθούν. Μας λένε την ιστορία μας.»

Έχοντας ως αφετηρία αυτήν τη διαπίστωση, ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα ιστορικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:

«Ο τόπος μας έχει μια μακρά ιστορία πολιτισμού και πνευματικότητας, η οποία συνδυάζεται με μια κουλτούρα επικοινωνίας, ανταλλαγών και αποδοχής της διαφορετικότητας. Η γεωγραφική θέση του άλλωστε, ευνοούσε πάντοτε την επικοινωνία των ανθρώπων, των ιδεών και των αγαθών και ήταν αυτή που διαμόρφωσε τον ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής μας ως περάσματος, ως σταθμού και ως σημείου διασταυρώσεως.»

Ωστόσο, επεσήμανε ο κ. Μέτιος, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν ήταν πάντοτε σταυροδρόμι και γέφυρα:

«Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας υπήρξαν περίοδοι που η γεωγραφική μας θέση στάθηκε αιτία απομόνωσης και εσωστρέφειας. Μεταπολεμικά για παράδειγμα, και για αρκετές δεκαετίες, η περιοχή μας έχασε τον ρόλο του περάσματος και μετατράπηκε σε σύνορο, σε όριο, σε ανάχωμα.»

Τα τελευταία χρόνια βέβαια, υπογράμμισε, οι συνθήκες έχουν αλλάξει, γεγονός που απέδωσε στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής στον τομέα των μεταφορών όπως η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι άξονές της, στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην αναβάθμιση των σχέσεων με την Τουρκία αλλά και στην κατασκευή και τον σχεδιασμό νέων δικτύων μεταφοράς ενέργειας, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ.

«Τα γεωπολιτικά δεδομένα σταδιακά αλλάζουν και δίνουν την ευκαιρία στην Περιφέρειά μας να παίξει το ρόλο της πύλης εισόδου προς τη βαλκανική και ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Το στοίχημα είναι η ανάπτυξη των λιμανιών και των αεροδρομίων μας, η σύνδεσή τους με τους οδικούς άξονες και το σιδηροδρομικό δίκτυο και η περαιτέρω σύνδεση όλων αυτών με τις πύλες εισόδου στην Περιφέρειά μας, οι οποίες είναι ταυτόχρονα και πύλες εισόδου στη χώρα.»

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης στάθηκε στην ιδέα της δημιουργίας της Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού, εξηγώντας πως αυτή γεννήθηκε ως αποτέλεσμα των νέων συνθηκών στην περιοχή:

«Για να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες και να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως αυτά της περιφερειακής συνείδησης και της κοινής τουριστικής μας ταυτότητας, στραφήκαμε σε δύο από τα μεγάλα μας πλεονεκτήματα τα οποία παρέμεναν μέχρι τότε αναξιοποίητα: την ιστορία και τον πολιτισμό.

Η διαπίστωση ότι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ιστορικά μνημεία και τα διάφορα στοιχεία της χριστιανικής και της μουσουλμανικής παράδοσης έχουν αναπτυχθεί ιστορικά κατά μήκος της αρχαίας Via Egnatia, μας οδήγησε στην ιδέα μιας Πολιτιστικής Διαδρομής και στο σχεδιασμό μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης που θα περιλαμβάνει έργα πρόσβασης και ανάδειξης μνημείων και χώρων και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.

Σε αυτό το σημείο, η συμβολή του αείμνηστου Περιφερειάρχη μας Γιώργου Παυλίδη υπήρξε αποφασιστική καθώς ήταν αυτός που οραματίστηκε τη Via Egnatia ως ενοποιητικό στοιχείο που συμπυκνώνει τα βασικά στοιχεία της τοπικής μας ταυτότητας.»

Αφού περιέγραψε την πορεία που ακολουθεί η Πολιτιστική Διαδρομή, τόνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός διακριτού, διεθνούς εμβέλειας τουριστικού προορισμού που θα στηρίζεται στα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Περιφέρειας κατά μήκος της αρχαίας και της σύγχρονης Εγνατίας:

«Θέλουμε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εμπορικό, ενεργειακό και μεταφορικό πέρασμα αλλά τη θέλουμε ταυτόχρονα πολιτιστικό και τουριστικό προορισμό.»  

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το σωματείο Διάζωμα, ανέφερε:

«Σε αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε, το σωματείο Διάζωμα μπορεί, με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτει, να αποτελέσει πολύτιμο αρωγό. Σε αυτό αποσκοπεί άλλωστε και η απόφαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου της 30ης Αυγούστου 2017 για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.

Η συνεργασία αυτή θα οικοδομηθεί στη βάση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης της Πολιτιστικής Διαδρομή της Εγνατίας Οδού, στην υλοποίηση της οποίας το Διάζωμα μπορεί να βοηθήσει με δικά του μέσα και πόρους.»

Κλείνοντας, ο κ. Μέτιος ευχαρίστησε τον πρόεδρο κ. Σταύρο Μπένο και τα μέλη του Διαζώματος για τη στήριξή τους στο έργο που επιτελείται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια καρποφόρα συνεργασία.

Ακολούθησε η 1η διάλεξη με θέμα την Εγνατία Οδό από τον κ.Διαμαντή Τριαντάφυλλο, Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων, που διεξοδικά και αναλυτικά, με παράλληλη προβολή διαφανειών και εικόνων, παρουσίαε το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της εκδήλωσης. Η οποία έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο από τον Θρακιώτη Θανάση Γκαϊφύλλια και τους μουσικούς που τον συνόδευαν. 

Ήταν μια εκδήλωση που όσοι την παρακολούθησαν, δικαιολογημένα ένοιωσαν τυχεροί αποχωρώντας από το Μέγο Μουσικής Αθηνών.