Άρχισαν τα… όργανα. Ψηφίστηκε η τροπολογία, έγινε δεκτή προς συζήτηση αίτηση της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης”

Άρχισαν τα… όργανα. Ψηφίστηκε η τροπολογία, έγινε δεκτή προς συζήτηση αίτηση της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης”

Άρχισαν τα όργανα στη Θράκη, μετά την απαράδεκτη τροπολογία που έφερε στην Βουλή η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία, για το δικαίωμα των διαφόρων συλλόγων με την επωνυμία “τουρκικός” και με μπροστάρη την γνωστή και μη εξαιρετέα για τον φιλοτουρκικό της ρόλο “Τουρκική ΄’Ενωση Ξάνθης”, να καταθέσουν ξανά αιτήσεις για την αναγνώριση τους από τα Πρωτοδικεία.

Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο και αναφέρει το xronos.gr, δεκτή προς συζήτηση έκανε το Εφετείο Θράκης την αίτηση που κατέθεσε το σωματείο με την επωνυμία «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και αφορά στην εξάλειψη της διαγραφής του σωματείου από το τηρούμενο Βιβλίο Σωματείων του Πρωτοδικείου Ξάνθης και την επάνοδο στην προ της διάλυσης του σωματείου κατάσταση. Κατά της με αριθ. 31/2002 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Θράκης, του περιφερειάρχη ΑΜΘ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, στρέφεται η αίτηση ανακλήσεως – μεταρρυθμίσεως απόφασης του σωματείου με την επωνυμία «Τουρκική Ένωση» που εδρεύει στην Ξάνθη.

Η υπόθεση απασχόλησε χθες τη δικαιοσύνη, που αποφάνθηκε ότι η υπόθεση συζητείται και την έκδοση της απόφασης να αναμένεται εντός του επόμενου εξαμήνου. Εκ μέρους της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» παραστάθηκε ως δικηγόρος ο Αχμέτ Καρά από την Ξάνθη, που υπήρξε και στο παρελθόν πρόεδρος της εν λόγω Ένωσης.  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Αθηνών Γιάννη Χατζηαντωνίου, ενώ νομική παράσταση είχε και η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Πρόκειται για προσπάθεια αναγνώρισης της ως “Τουρκική” που κάνει η αποκαλούμενη “Τουρκική Ένωση Ξάνθης” (ΤΕΞ) προσφεύγοντας εκ νέου στην ελληνική Δικαιοσύνη. Οι κινήσεις της διοίκησης της Ένωσης έρχονται στον απόηχο της τροπολογίας που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2017 με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή για την αναγνώριση σωματείων με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αφορά άμεσα την ΤΕΞ.

Η τροπολογία διατήρησε την αρχική της διατύπωση για τη δυνατότητα επαναφοράς στην ελληνική έννομη τάξη όσων δικαιώνονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις, χωρίς πάντως να συνάγεται και δυνατότητα άμεσης εφαρμογής. Στη δεύτερη διατύπωσή της, προστέθηκε η πρόβλεψη ότι η προσθήκη αυτή στον Ποινικό Κώδικα ισχύει «με την επιφύλαξη και τους περιορισμούς που προβλέπονται στις επιμέρους διατάξεις της ΕΣΔΑ, περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης του εγκλήματος, της προστασίας της υγείας ή ηθικής και της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών τρίτων». Πριν την ψηφοφορία με πρόταση της ΝΔ, που έγινε δεκτή, προστέθηκε στις επιφυλάξεις και η φράση «διεθνείς συνθήκες» πέραν όσων προβλέπει η ΕΣΔΑ.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Για παλιά υπόθεση που επανέρχεται, έκανε λόγο ο κος Χατζηαντωνίου και πρόσθεσε “το σωματείο “Τουρκική Ένωση Ξάνθης” ζήτησε με αίτησή του που δικάστηκε να ανακληθεί η 31/2002 απόφαση του Εφετείου Θράκης με την οποία απορριπτόταν η αίτησή του κατά απόφασης που διέτασσε την διάλυση του σωματείου, γιατί είναι αντίθετο με τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Εκ μέρους της Ένωσης επικαλούνται μια απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο κατά την άποψή μας την επικαλούνται λανθασμένα, διότι το σωματείο έχει μια σειρά διατάξεις που αντίκεινται στη δημόσια τάξη και τις οποίες δεν εξέτασε το ΕΔΑΔ. Επομένως δεν δεσμεύεται το Εφετείο Θράκης να δεχτεί την άποψη του ΕΔΑΔ. Πέρα από αυτό η πρόσφατη διάταξη νόμου που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες έβαλε και έναν δεύτερο περιορισμό, εκτός από τον περιορισμό της δημόσιας τάξης, που είναι οι διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα και αφορούν το θέμα”.

Ο δικηγόρος έσπευσε να διευκρινίσει πως “η Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων δεν έχει κάποια αντίθεση με τα μέλη της μειονότητας ή με την μειονότητα την ίδια. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι για όλους τους ανθρώπους, είτε είναι της μειονότητας, είτε δεν είναι, να τηρούνται οι νόμοι του ελληνικού κράτους και οι αρχές του δικαίου που έχουν όλα τα ευνομούμενα κράτη”.

Παρών στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής χθες και ο Απόστολος Πολυμένης β’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, ο οποίος σχολίασε “αυτό που θέλουμε είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία και δεν κάνουμε διάκριση εάν είναι σύλλογος της μειονότητας ή εάν είναι κάποιος άλλος σύλλογος. Δεν θέλω να το διαχωρίσω σε τουρκικό ή ελληνικό γιατί νομίζω ότι όλοι είμαστε έλληνες πολίτες και πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία”.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ “ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΑΝΘΗΣ”
Το 1983 κατέβηκε η ταμπέλα με την επωνυμία “τουρκική ένωση” στην Ξάνθη, στον σύλλογο που υφίσταται από το 1927. Είναι ο αρχαιότερος σύλλογος της μειονότητας και ένας από τους πιο παλιούς συλλόγους της Θράκης, θα πει στον “Χ” ο Οζάν Αχμέτογλου σημερινός πρόεδρος της Ένωσης που παρίστατο στην εκδίκαση της αίτησης χθες και έκανε λόγο για δικαστικό αγώνα που συνεχίζεται από το 1983 μέχρι και σήμερα, παρουσιάζοντας μας το χρονικό της υπόθεσης: “Το 2005 εκδόθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία ήταν κατά της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” . Τότε η “Τουρκική Ένωση Ξάνθης” πήγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τον Μάρτιο του 2008 το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση υπέρ της Ένωσης και έκτοτε περιμένουμε την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Στο μεταξύ προέκυψε και μια τροπολογία. Κατόπιν αυτής της τροπολογίας καταθέσαμε μια νέα αίτηση, με την οποία θέλουμε την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την ανάκληση της απόφασης για την κατάργηση της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης”.

Τι θα αλλάξει αν η Ένωση θα λάβει την επωνυμία “τουρκική” ρωτήσαμε τον κο Αχμέτογλου αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης. Μας αποκρίθηκε ως εξής: “Ο σύλλογος αυτός υπάρχει από το 1927, δεν προέκυψε από το τίποτα. Όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι επίσημος, εμείς θέλουμε ο σύλλογος να είναι επίσημος, να υφίσταται νομικά, γιατί αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα νομίζω ότι αντικατοπτρίζει και την οπτική γωνία με την οποία βλέπει το κράτος τη μειονότητα. Η Τουρκική Ένωση Ξάνθης και η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης δεν είναι ούτε κίνδυνος ούτε απειλή για την ίδια μας τη χώρα την Ελλάδα”, είπε ο ίδιος.

Παρόντες από τη μειονότητα πολλοί, ο βουλευτής Ξάνθης ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ που με την παρουσία θέλησε να δηλώσει την στήριξή του, ο πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής και πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Αμέτ Ερτζάν και άλλοι.

Εκ μέρους των δύο πλευρών κατατέθηκαν τα έγγραφα που αφορούν την ουσία της υπόθεσης και αναμένεται με ενδιαφέρον η απόφαση του Εφετείου Θράκης.

Πηγή: xronos.gr