Γκουγκουσκίδου: Χωρίς υποκατάστημα ΕΦΚΑ μένει η Ορεστιάδα, αφού καταργείται το τρίτο στο νομό

Γκουγκουσκίδου: Χωρίς υποκατάστημα ΕΦΚΑ μένει η Ορεστιάδα, αφού καταργείται το τρίτο στο νομό

Βολές κατά πάντως εξαπέλυσε με ανακοίνωσή της η παράταξη «Ορεστιάδα τόπος να ζω» και η επικεφαλής της Μαρία Γκουγουσκίδου που την υπογράφει, για το γεγονός ότι με βάση το νέο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ θα μείνουν μόνο δυο υποκαταστήματα του στο νομό Έβρου, σε Αλεξανδρούπολη και Διδυμότειχο όπου διαθέτει ιδιόκτητα γραφεία και καταργείται το τρίτο που βρίσκεται στην Ορεστιάδα.

Η κ.Γκουγκουσκίδου επισημαίνει ότι σε άλλους νομούς με μικρότερη έκταση κια πληθυσμό από τον δικό μας, θα λειτουργούν τρία υποκαταστήματα και καταλογίζει ευθύνες στον δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη, γιατί δεν φρόντισε να υλοποιήσει παλαιότερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (το 2013), για παραχώρηση χώρου στα παλαιά δικαστήρια για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών, ώστε να μην επιβαρύνεται ο ΕΦΚΑ με τα ενοίκια που πληρώνει τώρα σε ιδιώτη και να μην μετακομίσει φυσικά στο Διδυμότειχο.

Η ανακοίνωση συγκεκριμένα αναφέρει: “Μόλις πρόσφατα λάβαμε γνώση της υπ’ αριθμ. 815/21-12-2017 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την οποία στο Νομό Έβρου θα υπάρχουν στο εξής μόνο δύο (2) Τοπικά Υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, στην Αλεξανδρούπολη και στο Διδυμότειχο. Στην Ορεστιάδα θα υπάρχει το Αποκεντρωμένο Τμήμα Ορεστιάδας, κάποιου είδους γραφείο πληροφοριών δηλαδή, το οποίο θα αποτελεί Τμήμα του Τοπικού Υποκαταστήματος του Διδυμοτείχου.

Δυστυχώς οι φόβοι, τους οποίους εκφράσαμε ήδη από τον Απρίλιο του έτους 2017, επιβεβαιώνονται. Ο Δήμος Ορεστιάδας, με πληθυσμό 40.000 περίπου κατοίκους και με έκταση 955 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δεν θα έχει Τοπικό Υποκατάστημα ΕΦΚΑ. Όλοι οι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, συνταξιούχοι, πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, του ΙΚΑ, εργοδότες, εργαζόμενοι, όλοι θα πρέπει να μετακινούνται στο Διδυμότειχο για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Κι αυτό ενώ, παρά τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου, ότι σε όλους τους Νομούς θα παρέμεναν το πολύ δύο (2) Τοπικά Υποκαταστήματα, τελικά και προφανώς ύστερα από πιέσεις, σε επτά (7) Νομούς της χώρας παραμένουν τρία (3) Τοπικά Υποκαταστήματα. Και συγκεκριμένα στο Νομό Ημαθίας, στο Νομό Πέλλας, στο Νομό Αργολίδας, στο Νομό Βοιωτίας, στο Νομό Λασιθίου, στο Νομό Εύβοιας και στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων οι πέντε (5) πρώτοι Νομοί έχουν και μικρότερη έκταση και μικρότερο πληθυσμό από το Νομό Έβρου.

Στην απόφαση αυτή έπαιξαν ρόλο τα ιδιόκτητα ακίνητα που έχει ο ΕΦΚΑ σε όλη την επικράτεια, στα οποία και κρατά τα Τοπικά του Υποκαταστήματα.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει για την Ορεστιάδα, διότι, παρά το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ορεστιάδας στις 17 Δεκεμβρίου 2013 είχε αποφασίσει να παραχωρήσει χώρο στα παλαιά δικαστήρια Ορεστιάδας για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών του τότε ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ο σημερινός δήμαρχος, ο κ. Μαυρίδης, στις αρχές Απριλίου του έτους 2017, ανακοίνωσε την παράλογη απόφασή του να εισηγηθεί την ανάκληση της παραχώρησης, αρνούμενος να παραδώσει στον σημερινό ΕΦΚΑ τον χώρο που είχε αποφασιστεί.

Το γεγονός αυτό είχαμε καταγγείλει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 19ης Απριλίου 2017, χωρίς όμως δυστυχώς να καταφέρουμε να αλλάξουμε την απόφαση του κ. Μαυρίδη.

Και μάλιστα πρόσφατα, ο κ Μαυρίδης, μόλις προφανώς και ο ίδιος έλαβε γνώση της ως άνω απόφασης του ΕΦΚΑ, έσπευσε να πανηγυρίσει δημόσια για το γεγονός ότι τάχα ο ΕΦΚΑ παραμένει στην πόλη μας, προσπαθώντας να προλάβει και να διαχειριστεί επικοινωνιακά, όπως πάντα, τις όποιες αντιδράσεις από την υποβάθμιση του Τοπικού Υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Ορεστιάδας.

Το αδιαμφισβήτητο όμως γεγονός δυστυχώς παραμένει. Ο κ Μαυρίδης είναι ο δήμαρχος ο οποίος συνέβαλε με την παράλογη, απερίσκεπτη και αναιτιολόγητη απόφασή του στην υποβάθμιση του Τοπικού Υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ στην Ορεστιάδα και με τις συνέπειες της απόφασής του αυτής θα πρέπει να ζήσουμε στο εξής όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Ορεστιάδας”.