ΣΟΚ: «Φωτογραφικός» χαρακτηρίζεται απ’ το Ελεγκτικό Συνέδριο ο διαγωνισμός των 3,6 εκατ. ευρώ για τα  φωτιστικά LED

ΣΟΚ: «Φωτογραφικός» χαρακτηρίζεται απ’ το Ελεγκτικό Συνέδριο ο διαγωνισμός των 3,6 εκατ. ευρώ για τα  φωτιστικά LED

Σοκ για τον δήμο Αλεξανδρούπολης, αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφαση του χαρακτηρίζει «φωτογραφικό» τον διαγωνισμό των 3.620.000€ για τα  φωτιστικά LED, που κατακυρώθηκε στην εβρίτικη εταιρεία “DASTERI” της οικογένειας Δαστερίδη. 

Φυσικά από την εξέλιξη αυτή είναι έκθετος ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος μάλιστα με το γνωστό του ύφος, είχε… επιτεθεί φραστικάστον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΝΑ.Σ.Α Παύλο Μιχαηλίδη, όταν στο δημοτικό συμβούλιο ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός υπάρχει κίνδυνος να απορριφθεί ως “φωτογραφικός”. Όπως και έγινε δηλαδή.

Με ανακοίνωση της η δημοτική παράτξη ΑΝΑ.Σ.Α και ο επικεφαλής της Παύλος Μιχαηλίδης, επισημαίνουν ότι ο κ.Λαμπάκης είναι πλέον έκθετος, ενώ ζητούν και την παραίτηση του Αντιδημάρχου Ενέργειας Γιάννη Φαλέκα.  “Με την πράξη 33/2018 το ΣΤ´ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά τον έλεγχο νομιμότητας, έκρινε ως μη νόμιμους τους όρους διακήρυξης του διαγωνισμού “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ LED & ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΤΥΠΟΥ LED”, προϋπολογισμού 3.630.000€ και ως εκ τούτου κωλύεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Στο σκεπτικό της απόφασης, γίνεται αναφορά για όρους οι οποίοι περιορίζουν υπέρμετρα και αδικαιολόγητα την προβλεπόμενη ανάπτυξη ελεύθερου ανταγωνισμού και είναι δυσανάλογοι με τον επιδιωκόμενο σκοπό. 


Αντιστοίχως και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (Σ.Α.Τ.Ε.) με έγγραφό του στις 10/11/2017, είχε καταγγείλει τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης για «φωτογραφικό» διαγωνισμό σε ότι αφορά την ανωτέρω
προμήθεια, ζητώντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ακύρωσή του.
Γινόταν μάλιστα αναφορά για «σκανδαλωδώς λεπτομερείς» όρους, για προϊόντα μη σοβαρών προδιαγραφών σε υψηλές τιμές, ενώ έθετε ζήτημα  ασφάλειας αλλά και μη εναρμόνισης με τους διεθνείς κανονισμούς. Ο  Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών καταλήγοντας, επεσήμανε πως όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη ανταγωνισμού και λειτουργούν σε βάρος των συμφερόντων των δημοτών.
Ακολούθησε νέα επιστολή στις 4/12/2017 και μια πρόσφατη στις 4/1/2018. Στην τελευταία αυτή επιστολή γίνεται σαφής αναφορά πως ο Σύνδεσμος διαβίβασε την σχετική αλληλογραφία στην Γενική Επιθεωρήτρια της Δημόσιας
Διοίκησης και στις Υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


Η δημοτική παράταξη της «ΑΝΑ.Σ.Α.» με σχετικό της ερώτημα είχε φέρει το θέμα αυτό στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του 2018, για να εισπράξει την λεκτική επίθεση των κ.Λαμπάκη και Φαλέκα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσό των 3.620.000€ εξασφαλίστηκε από δανεισμό του δήμου με δεκαετή χρόνο αποπληρωμής, γεγονός που δείχνει και τα μεγέθη της οικονομικής διάστασης της υπόθεσης αυτής. Το «γυάλινο
δημαρχείο» του κ.Λαμπάκη για ακόμη μια φορά βρίσκεται έκθετο και οι δημότες του Καλλικρατικού δήμου της Αλεξανδρούπολης αναμένουν αυτή την φορά, την παραίτηση τουλάχιστον του αντιδημάρχου ενέργειας.
Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“ΑΝΑ.Σ.Α.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλεξανδρούπολη: Στην Εβρίτικη εταιρεία “DASTERI SYSTEMS” οριστικά το έργο εγκατάστασης λαμπτήρων LED 3,6 εκατ.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*