Σαμοθράκη: Τί αποφάσισαν κάτοικοι και Δ.Σ, για νέο Κέντρο Υγείας και τις υπογραφές που μαζεύτηκαν

Τα θέματα της κατασκευής νέου Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης στην Καμαριώτισσα, οι περίπου 1.000 υπογραφές κατοίκων που συγκεντρώθηκαν εν αγνοία της δημοτικής αρχής για το σκοπό αυτό,  η ανακατασκευή του υπάρχοντος στην Χώρα και οι χειρισμοί όλων των πλευρών, ήταν το κυρίαρχο θέμα στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ) Σαμοθράκης.

Όπως αναφέρει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το “BLOG ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ” irineossamothraki.blogspot.gr, που παρακολούθησε όλη την διαδικασία η οποία κράτησε για πάνω από δύο ώρες, φαίνεται πως… έπεσαν οι τόνοι στο σημαντικό αυτό θέμα, που κινδυνεύει να διχάσει τους κατοίκους, κυρίως όσους μένους στη Χώρα και στην Καμαριώτισσα.
Ο Δήμαρχος Θανάσης Βίτσας, πρώτα ανέφερε τις ενέργειες που έκανε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε για ανακατασκευή του υπάρχοντος Κ.Υ ή και την κατασκευή νέου. Μάλιστα στο πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν δηλαδή η χώρα φλέρταρε με την χρεοκοπία είχαν αποκλειστεί και τα 2 ενδεχόμενα. Έπειτα αναφέρθηκε στο ιστορικό των υπογραφών που συγκέντρωσαν μόνοι τους οι κάτοικοι, επισημαίνοντας ότι περίμενε να φτάσουν στο γραφείο του οι υπογραφές πολύ νωρίτερα από ότι τελικά έφτασαν.

Αν βρεθούν οικόπεδο και μελέτη μπορούν

να δοθούν 2 εκατ. για κατασκευή νέου Κ.Υ.

Αναρωτήθηκε μάλιστα πως βγήκε το συμπέρασμα ότι ο ίδιος είναι αντίθετος, τονίζοντας πως αν υπάρξει ενδεχόμενο κατασκευής νέου θα ήταν καλύτερα αυτό να γίνει στο πολεοδομικό συγκρότημα της ΚΑμαριώτισσας. Επαίνεσε την προσπάθεια της συλλογής υπογραφών και πολύ περισότερο των αριθμό αυτών (περίπου 960). Κατόπιν αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε με το γραφείο του Αν. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, όπου διαπίστωσε την θετική πρόθεση αν υπάρχει οικόπεδο και έτοιμη μελέτη να εγκριθεί κονδύλι της τάξης των 2 εκ. €.


Κλείνοντας συνόψησε λέγοντας πως η προσπάθεια των υπογραφών δεν πρέπει να πάει χαμένη, να συνεχιστεί, αλλά παράλληλα να απαιτηθεί η ανακατασκευή του παλαιού, διότι ούτως ή άλλως ένα καινούργιο Κ.Υ θα χρειαστεί κάποια χρόνια για να ολοκληρωθεί και οι συνθήκες στο Περιφερειακό Ιατρείο Καμαριώτισσας είναι άθλιες για το προσωπικό, τους ασθενείς και για όσους πηγαίνουν για μια απλή συνταγογράφηση.
Υπήρξε συζήτηση επί όλων των θεμάτων, τοποθετήθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, οι οποίοι με μικρές διαφορές συμφώνησαν με τον Δήμαρχο. Εκ μέρους της επιτροπής των πολιτών τον λόγο πήρε ο κ.Χρήστος Ματσάς, ο οποίος ανέλυσε το ιστορικό από την πλευρά του με διαφορετικό τρόπο. Τέλος παρών ήταν και ο πρώην Δήμαρχος κύριος Γιώργος Χανός, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία,, αφού φτάνουν είπε χαρακτηριστικά οι 2 προηγούμενες φορές που χάθηκαν εξαιτίας του, όπως τόνισε. Επίσης ως γνώστης του θέματος με τις δύο ιδιότητες του (γιατρού και πρ. Δημάρχου) έκανε κάποιες διορθώσεις και επισημάνσεις.
Γενικά η συζήτηση έγινε σε σχετικά ήπιους τόνους και η συμμετοχή των δημοτών ήταν μεγάλη για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά το υπέρτατο αγαθό της Υγείας.
Η συζήτηση κατέληξε μετά από 2 ώρες περίπου στα εξής συμπεράσματα:

  • Πρέπει να απαιτηθεί από την 4η ΥΠΕ που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη ή ολοκλήρωση των βασικών εργασιών στον πρώτο όροφο στο κτίριο του Κ.Υ της Χώρας ώστε να μεταφερθούν οι περισσότερες υπηρεσίες εκεί και στο Π. Ι. Καμαριώτισσας να παραμείνει μόνο το ιατρείο των επειγόντων περιστατικών.
  • Συστάθηκε 7μελής επιτροπή με αποκλειστικό έργο την αναζήτηση κατάλληλου οικοπέδου για την κατασκευή νέου Κ.Υ. Την επιτροπή απαρτίζουν:
  1. Πρόεδρος ο αντιδήμαρχος Νικόλαος Γαλατούμος
  2. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωάννης Βογιατζής
  3. Μαρία Κουτράκη
  4. Άννα Φράγκου
  5. Εκπρόσωπος της επιτροπής πολιτών ο Χρήστος Ματσάς
  6. Οι δύο πρώην δήμαρχοι Γιώργος Χανός
  7. Ιωάννης Πετρούδας.