Κώστας Τερζούδης: Απ’ τους Μεταξάδες Διδυμοτείχου, Chef στα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια

Κώστας Τερζούδης: Απ’ τους Μεταξάδες Διδυμοτείχου, Chef στα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια

Ξεκίνησε απ’ το χωριό Μεταξάδες Διδυμοτείχου, κατάφερε με πολύ προσπάθεια και σκληρή δουλειά να καθιερωθεί σε έναν εξαιρετικά απαιτητικό και δύσκολο χώρο και σήμερα θεωρείται και είναι απ’ τους κορυφαίους Έλληνες Chef. Με πετυχημένη παρουσία στα μεγαλύτερα ελληνικά εστιατόρια αλλά και ξενοδοχεία. 

Συναντήσαμε τον συντοπίτη μας Κώστα Τερζούδη, στο bar-restaurant «SAH» που βρίσκεται στην πλατεία Μαβίλη, κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου παρουσιάζει τις μεσογειακές γεύσεις που σχεδίασε, με αρκετά σημαντική επιρροή απ’ τα προϊόνα και την κουζίνα του Έβρου και της Θράκης. Γιατί ο γκιουζλεμές και ο καβουρμάς είναι φυσικά εβρίτικα, θρακιώτικα φαγητά, τα οποία όμως με εντυπωσιακές δημιουργίες καταφέρνει να τα κάνει γνωστά στους απαιτητικούς πελάτες του μαγαζιού.

Όταν κορυφαία περιοδικά του χώρου αναφέρονται στις γεύσεις του και στον shef Κώστα Τερζούδη γράφοντας: “Έναν γκιουζλεμέ, πίτα του τηγανιού δηλαδή με άγρια αρωματικά χόρτα και γραβιέρα, τον οποίο σερβίρουν με δροσιστικό αϊράνι, μια μοντέρνα παρουσίαση καβουρμά με βελούδινη πολέντα, που πάνω του σπάει ταιριαστά αβγό ποσέ με σάλτσα τρούφας γύρω του”, δεν χρειάζεται να πούμε εμείς τίποτα περισσότερο. Παρά μόνο να γευθούμε τις εκπληκτικές δημιουργίες που ετοίμασε για μας.

Ήταν μια συνάντηση και για τους δυο μας, όπου θυμηθήκαμε τα παιδικά μας χρόνια και… ξαναγύρισαν οι αναμνήσεις. Κοντοχωριανοί άλλωστε, αυτός από τους Μεταξάδες και εγώ από το διπλανό Παλιούρι, θυμήθηκε τον καιρό που μαθητής ακόμα δούλευε στην πιτσαρία των ξαδέρφων του στο χωριό, όπου πηγαίναμε τότε όλοι μια και αποτελούσε το στέκι της περιοχής. Φυσικά και τις ποδοσφαιρικές κόντρες των ομάδων μας, της Αναγέννησης Μεταξάδων και της Θύελλας Παλιουρίου, σε εκείνα τα όμορφα, ανέμελα χρόνια.

Ο Κώστας μόλις τελείωσε το Λύκειο, βρέθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μαγειρική  στην κρατική σχολή Τουριστικών επαγγελμάτων, αποφασισμένος να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του. Οι ικανότητες, το ταλέντο και η αγάπη του γι’ αυτό που κάνει, τον ξεχώρισαν και έτσι άρχισε η ανοδική πορεία και η καταξίωση. Μακρά παρουσία σε καταξιωμένα και κορυφαία εστιατόρια, όπως η Σπονδή, το Mezzo Mezzo, το Beau Brummel, το Villa Mercedes που είναι ένας σημαντικός σταθμός της μέχρι τώρα καριέρας του και τώρα το SAH.  Παράλληλα, τον επιλέγουν εστιατόρια ξενοδοχείων πολλών αστέρων, των οποίων δημιουργεί το μενού με τις εκπληπτικές εμπνεύσεις του.

Ξεκινήσαμε την συζήτηση από τα δυο πιάτα-σήμα κατατεθέν του Έβρου και της Θράκης. Τον γκιουζλεμέ σε παραδοσιακή συνταγή, με την μοσχοβολιστή πίτα με τα αρωματικά χόρτα και το τραγανό χειροποίητο φύλλο. Πολύ ωραία η ιδέα το συνοδευτικό αριάνι που σερβίρεται σε σφηνάκι και φυσικά τα… τίμησα δεόντως. “Ωραία το… ντρουβανόουλου (έτσι λέμε στα χωριά μας το αριάνι)” τον πειράζω και φυσικά γελάει.

Ακολούθησε ο καβουρμάς με βελούδινη πολέντα, που πάνω του είχε σπάσει ταιριαστά αβγό ποσέ με σάλτσα τρούφας. Τον ρωτάω γιατί επέλεξε τα πιάτα αυτά και μου λέει: “Η περιοχή μας, ο Έβρος και η Θράκη γενικότερα, έχουν εξαιρετικές συνταγές και σπουδαία προϊόντα και υλικά. Τα χρησιμοποιώ όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύω, προσαρμόζοντας φυσικά τις γεύσεις και τον τρόπο δημιουργίας ανάλογα με τον χώρο. Όμως η κουζίνα του τόπου που κατάγομαι, είναι φυσικό να μου δίνει έμπνευση”.

Τον ρωτάω πόσο δύσκολο ήταν να μπει και να καταξιωθεί σε αυτόν τον εξαιρετικά απαιτητικό και δύσκολο χώρο. “Όπως τα κατάφεραν και άλλοι συντοπίτες μας σε διάφορους άλλους επαγγελματικούς τομείς. Με πίστη στις δυνατότητες, σκληρή και επίμονη δουλειά, αυτοπεποίθηση και φυσικά καθημερινή έμπνευση και δημιουργικότητα. Για παράδειγμα, πριν λίγες μέρες ένας άλλος συγχωριανός μου που έχουμε μάλιστα και το ίδιο επίθετο και είμαστε συγγενείς, ο Σωτήρης Τερζούδης, έγινε Αρχηγός της Πυροσβεστικής. Υπάρχουν Εβρίτες πετυχημένοι παντού. Δεν υστερούμε λοιπόν πουθενά, αρκεί να πιστέψουμε στον εαυτό μας“.

Την στιγμή που έρχεται το γλυκό, μια φοβερή έμπνευση του με γαλακτομπούρεκο με το καραμελωμένο φύλλο, κρέμα κατσικίσιου γάλακτος, παγωτό καϊμάκι και θυμαρίσιο μέλι, τον ρωτάω αν έχει σκεφθεί να δημιουργήσει κάποια χαρακτηριστικά πιάτα για το νομό μας ή την Θράκη γενικότερα, που να γίνουν σήμα κατατεθέν και να περιλαμβάνονται στα μενού εστιατορίων και ξενοδοχείων της περιοχής. “Εγώ όπως βλέπεις, όπου δουλεύω φροντίζω να έχει το μενού κάποιες γεύσεις από τον τόπο μας. Θα ήταν σίγουρα πολύ σπουδαίο, αν οργανωμένα δημιουργούνταν μερικές γεύσεις και χαρακτηριστικά πιάτα με τοπικά προϊόντα, που θα αξιοπιοιούνταν και θα προσφέρονταν σε όποιον επισκέπτονταν την περιοχή. 

Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι τεράστια υπόθεση, πολλές χώρες τον έχουν αξιοποιήσει και εκτοξεύσει, αλλά άρχισε να γίνεται το ίδιο και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Μακάρι να συμβεί και στον Έβρο. Να υπάρχουν κάποιες χαρακτηριστικές γεύσεις και να προτείνονται στους επισκέπτες, ώστε να έρχονται σε επαφή και με την κουζίνα μας“.

Ο χρόνος του όπως καταλαβαίνετε ήταν πολύτιμος, αφού έπρεπε να μπαινοβγαίνει στην κουζίνα για να δημιουργεί και να επιβλέπει και αποχαιρετώντας τον, εκστασιασμένοι κυριολεκτικά από τα όσα απολαύσαμε, μας είπε: “Χαίρομαι πάρα πολύ πάντα, όταν στα εστιατόρια που δουλεύω συναντάω συμπατριώτες μας και ακούω πολύ καλά λόγια όχι μόνο για τις γεύσεις, αλλά κυρίως για την επιλογή να αναδεικνύω τα προϊόντα και την κουζίνα της περιοχής μας”.

Στον επίλογο, συστήνω με ενθουσιασμό σε όσους Εβρίτες και Θρακιώτες μένουν στην Αθήνα, να επισκεφθούν το “SAH” στην πλατεία Μαβίλη και να απολαύσουν και αυτοί τις εκπληκτικές γεύσεις του κορυφαίου συντοπίτη μας chef Κώστα Τερζούδη.

Κώστας Πιτιακούδης