Η Κυβέρνηση βάζει “λουκέτο” στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.  Στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενοι

Η Κυβέρνηση βάζει “λουκέτο” στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενοι

Το υπουργείο Παιδείας βάζει «λουκέτο» στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στέλνει στην ανεργία εκατονάδες εραγζόμενους τους. 

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής επιστολή του Σωματείου Επαγγελματιών Ιδιωτικών Κέντρων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας και Θράκης σχετικά με το γεγονός ότι το Σχέδιο Νόμου για την «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες Διατάξεις» που προωθεί η Κυβέρνηση οδηγεί στη συρρίκνωση των Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην ανεργία περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι.

Με τη διάταξη που προβλέπει ότι «η φοίτηση των προνηπίων 4 ετών καθίσταται υποχρεωτική σταδιακά από το σχολικό έτος 2018-19, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών», αποκλείεται η πρόσβαση στους Δημοτικούς και Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς στους οποίους σήμερα το 40% είναι ηλικίας 4 έως 5 ετών.

Το Σωματείο αναφέρει στην επιστολή του πως από τη συγκεκριμένη διάταξη πλήττεται η εργαζόμενη γυναίκα, η ελληνική οικογένεια, όπως και η γυναικεία επιχειρηματικότητα, καθώς στη σαρωτική τους πλειοψηφία οι Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί ιδρύονται από γυναίκες παιδαγωγούς.

Επίσης, προτείνει να διασφαλιστεί η δυνατότητα επιλογής από τους γονείς, ως προς την πλέον προσβάσιμη και παιδαγωγικά δόκιμη επιλογή για τα παιδιά των 4 έως 5 ετών, είτε στο Νηπιαγωγείο, είτε σε υφιστάμενες δομές Παιδικών Σταθμών, όπως ισχύει σήμερα. Επίσης, να αναπτυχθεί ο απαραίτητος διάλογος όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για λειτουργικές πτυχές του ηλικιακού φάσματος 0 έως 6 ετών.

Επισυνάπτεται η επιστολή

Με το σχέδιο νόμου για την «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Άλλες Διατάξεις» εισάγονται με βάση το άρθρο 33, παράγραφοι 3,4 και τα σχετικά εδάφιά τους, κρίσιμες διατάξεις για το θεσμό της Προσχολικής Αγωγής.
Ειδικότερα θεσπίζεται ότι «η φοίτηση των προνηπίων 4 ετών καθίσταται υποχρεωτική σταδιακά από το σχολικό έτος 2018-2019, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών».
Με τη μεταβολή αυτή στην περιφέρειά μας:
1. Αποκλείεται η πρόσβαση στους Δημοτικούς και Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, στους οποίους σήμερα το 40% των παιδιών είναι ηλικίας 4 έως 5 ετών.
2. Η συρρίκνωση των Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, οδηγεί στην ανεργία περισσότερους από 400 εργαζόμενους –νηπιαγωγοί-βρεφοννηπιοκόμοι, βοηθοί κλπ και 200 εργαζόμενους άλλων
ειδικοτήτων στην περιοχή μας
3. Η εργαζόμενη μητέρα και η ελληνική οικογένεια, που πλήττονται από την οικονομική κρίση, στερείται πάνω από 1000 voucher, κατά βάση από κοινοτικούς πόρους.
4. Πλήττεται η γυναικεία επιχειρηματικότητα καθώς στη σαρωτική πλειοψηφία τους οι Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί ιδρύονται από γυναίκες παιδαγωγούς που εξυπηρετούν παιδαγωγικές και κοινωνικές αναγκες στις γειτονιές.
5. Απαιτούνται πρόσθετες δαπάνες στον κρατικό προυπολογισμό, για τη δημιουργία νέων θέσεων στα Δημόσια Νηπιαγωγεία, που αφορούν τα προνήπια.
6. Ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές της περιφέρειας, με βάση το χρόνο των διακοπών που προβλέπει η υποχρεωτική εκπαίδευση (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος), θα δημιουργηθούν αξεπέραστες
επιβαρύνσεις για τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα στις αστικές περιοχές θα παραμένει το πρόβλημα του ωραρίου στο νηπιαγωγείο (08:15 έως 13:00), στοιχείο απαγορευτικό για τις σύγχρονες ,
απαιτητικές σε χρόνο μορφές απασχόλησης.
7. Κεκτημένα δικαιώματα εργαζομένων σε φορείς όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ κ.α. που προβλέπουν επίδομα Παιδικού Σταθμού, με όριο την υποχρεωτικότητα και στηρίζουν με τους πόρους αυτούς, Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς θα πάψουν να παρέχονται.
Προκειμένου η σταδιακή αυτή μεταβολή, να γίνει κατά τον ομαλότερο παιδαγωγικό τρόπο προτείνουμε:
1. Να διασφαλιστεί η δυνατότητα επιλογής από τους γονείς, ως προς την πλέον προσβάσιμη και παιδαγωγικά δόκιμη επιλογή για τα παιδιά των 4 έως 5 ετών, είτε στο Νηπιαγωγείο, είτε σε υφιστάμενες δομές Παιδικών Σταθμών, όπως ισχύει σήμερα.
2. Με εποπτεία αρμόδιας αρχής του υπουργείου Παιδείας, να αναπτυχθεί ο απαραίτητος διάλογος των εμπλεκόμενων φορέων, για λειτουργικές πτυχές του ηλικιακού φάσματος 0 έως 6 ετών.
Μετά τιμής
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΙΚΕΠΑΕ
Η Πρόεδρος                                              Η Γ.Γραμματέας
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΛΕΓΓΕΤΣΗ                       ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΑΔΙΑΝΟΥΔΗ