Καναδική εταιρεία θέλει 50.000 στρέμματα σε Ξάνθη για επένδυση φαρμακευτικής κάνναβης. Στο Τυχερό;

Καναδική εταιρεία θέλει 50.000 στρέμματα σε Ξάνθη για επένδυση φαρμακευτικής κάνναβης. Στο Τυχερό;

Μετά τον νομό Ημαθίας μεγάλη μονάδα παραγωγής και καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης δημιουργείται και στην Ξάνθη. 

Εκπρόσωποι της εταιρείας «Aphria» από τον Καναδά συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα και συζήτησαν για μια μεγάλη επένδυση που θα γίνει σε έκταση 50.000 στρεμμάτων. Όπως αναφέρει ο υφυπουργός στο protothema.gr, «πρόκειται για μια σοβαρή πρόταση για καλλιέργεια 50.000 στρεμμάτων. Μας παρουσίασαν όλο το σχέδιο αναλυτικά κι ελπίζουμε η επένδυση τελικά να προχωρήσει και να πραγματοποιηθεί».
Ήδη, το νομοσχέδιο για την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από τα αρμόδια υπουργεία και όπως είναι αναμενόμενο η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτών. Η Aphria έχει έδρα το Οντάριο του Καναδά και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ενώ το ενδιαφέρον της έχει να κάνει με το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, το οποίο ευνοεί την καλλιέργεια του φυτού.


Πρόκειται για μια εξειδικευμένη εταιρεία στην παραγωγή βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης, παρά το γεγονός ότι έχει συσταθεί το 2013 και διαθέτει ήδη θυγατρικές στις ΗΠΑ.  Μάλιστα πριν από περίπου δέκα ημέρες πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη συνάντηση με πρωτοβουλία της εταιρείας όπου έδωσαν το παρών 450 αγρότες, βουλευτές του Νομού, γεωπόνοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις προθέσεις της εταιρίας από τον διευθυντή ανάλυσης Stephen Murphy ο οποίος τόνισε πως η προσέλευση και το ενδιαφέρον στην Ξάνθη, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Όπως είπε, «το ενδιαφέρον είναι άμεσο και η εταιρία στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας αποζημιώνει με βάση τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και παρέχει όλα τα εφόδια για την παραγωγή του προϊόντος.

Σε πρώτη φάση οι καλλιέργειες θα είναι ανοιχτές με ετήσιες συμβάσεις για τους αγρότες. Η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης είναι απλή και η συγκομιδή θα γίνεται με βιομηχανικά μέσα, με επιστημονικό και άρτια καταρτισμένο προσωπικό της εταιρίας, η οποία θα είναι παρούσα συμβουλευτικά σε όλα θα στάδια παραγωγής της βιομηχανικής κάνναβης».

Ελπίζουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία θα εξετάσει και το ενδεχόμενο συνεργασίας με την περιοχή του Τυχερού, όπου τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες στον συγκεκριμένο τομέα από τον Σπύρο Δέδογλου και άλλους, με επικεφαλής ΚΟΙΝΣΕΠ για την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης. Να υπάρξει δηλαδή συμβολαιακή καλλιέργεια και στην περιοχή μας.

Πηγή: protothema.gr