Είχαν στήσει ενέδρα οι Τούρκοι στους δυο στρατιωτικούς;

Είχαν στήσει ενέδρα οι Τούρκοι στους δυο στρατιωτικούς;

Το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να είχαν στήσει ενέδρα οι Τούρκοι προκειμένου να συλλάβουν τα δύο στελέχη της 3ης Μηχανοκίνητης ορεινής Ταξιαρχίας “Ρίμινι”, εξετάζει η ελληνική πλευρά, στηριζόμενη κυρίως στον τρόπο αντίδρασης τους και στο γεγονός ότι κοντεύει να συμπληρωθεί μια ημέρα και δεν έχουν ακόμα παραδώσει τους δυο στρατιωτικούς. 

Όπως άλλωστε είναι γνωστό, εδώ και λίγο καιρό η τουρκική πλευρά συνεχίζει τις αλλεπάληλες προκλήσεις στο Αιγαίο, με τον εμβολισμό του “Γαύδος” στα Ίμια και άλλες κινήσεις, οπότε κάποια στιγμή θα το μετέφερε αυτό και στα σύνορα του Έβρου, σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας μόλις τους δινόταν η ευκαιρία, αυτό που έγινε χθες στην περιοχή των Καστανεών.

Την ίδια στιγμή που οι διπλωματικές κινήσεις έχουν… πάρει φωτιά, η εντύπωση που υπάρχει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι πως οι Τούρκοι σκόπιμα προχώρησαν στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Δηλαδή είχαν στείλει στη περιοχή περίπολο με στόχο τη σύλληψη Ελλήνων. Περιστατικά κατά τα οποία Έλληνες ή Τούρκοι στρατιωτικοί παραβιάζουν κατά λάθος τη συνοριακή γραμμή στο συγκεκριμένο σημείο που είναι χερσαίο είναι συχνά. Πόσο μάλλον αυτές τις ημέρες που η κακοκαιρία και η χιονόπτωση ήταν συνεχής στον Έβρο. Συνήθως αυτές οι περιπτώσεις επιλύονται σε λίγες ώρες σε χαμηλό επίπεδο στελεχών και αυτό έγινε παλαιότερα. Τώρα και μετά από ένα 24ωρο και η διαχείριση γίνεται από “τα ψηλά”.

Το ΓΕΣ επιμένει ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, οι Τούρκοι υποστηρίζουν το αντίθετο. Αυτό είναι αναμενόμενο. Έχει συμβεί κι άλλες φορές. Αυτό που είναι διαφορετικό είναι ότι οι Τούρκοι προχώρησαν στη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι από χθες κρατούνται στην Ανδριανούπολη. Από την ώρα που έγινε γνωστό το περιστατικό υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας του ΥΠΕΞ αλλά και του ΥΠΕΘΑ για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών.

Ερώτημα πρώτο: τι ώρα ενημέρωσε το ΓΕΣ την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ;

Ερώτημα δεύτερο: Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν περιστατικά από τα οποία φαινόταν πως οι Τούρκοι εκτός από τις εναέριες και θαλάσσιες προκλήσεις κάτι ετοίμαζαν και στο έδαφος. Είχε εκτιμηθεί ο κίνδυνος ενός επεισοδίου όπως αυτό που έγινε χθες στις Καστανιές; Είχαν ληφθεί κάποια επιπλέον μέτρα για τα περίπολα;

Ερώτημα τρίτο: την απάντηση σ΄ αυτό το ερώτημα θα μας τη δώσουν οι Τούρκοι σύντομα. Έχει να κάνει με τον τρόπο και την ένταση που θέλουν να εκμεταλλευθούν τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών.
Θα το “τραβήξουν”;
Θα το “συνδυάσουν” με την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών;
Θα εκβιάσουν;
Θα μας επιστρέψουν τους στρατιωτικούς;

Στελέχη της ιστορικής 3ης Μηχανοκίνητης ορεινής Ταξιαρχίας “Ρίμινι” είναι οι δυο στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από την τουρκική περίπολο στην όριο γραμμή της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο, αργά το απόγευμα της Πέμπτης. Πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό με καταγωγή από την Καστοριά που ήρθε σχετικά πρόσφατα στην περιοχή και ένα ΕΠ-ΟΠ Λοχία που είναι από την Ορεστιάδα. Όπως επισημάναμε νωρίτερα είναι συνεχής από χθες η ενημέρωση που παρέχεται και στις οικογένειες των στρατιωτικών.
Στο ελληνικό Πεντάγωνο είναι συνεχείς οι συσκέψεις για την επισκόπηση των διαδικασιών επανόδου των δυο στελεχών του Στρατού Ξηράς που συνελήφθησαν στον Έβρο απο τουρκική περίπολο. Στις συσκέψεις, στις οποίες συμμετέχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΣ και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες πηγές του ελληνικού πενταγώνου η σφοδρή κακοκαιρία εξαιτίας της οποίας είχε καλυφθεί από χιόνι η ιδιαίτερα στενή οριογραμμή στο χέρσο κομμάτι του ποταμού Έβρου και η συνεχιζόμενη χιονόπτωση, ήταν με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία η αιτία που τα δυο στελέχη της ελληνικής περιπόλου απώλεσαν τον προσανατολισμό τους και πέρασαν στο Τουρκικό έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση από το ελληνικό πεντάγωνο διευκρίνιζαν, ότι επουδενί δεν ασκήθηκε βία ή δεν καταγράφηκε οποιαδήποτε απώλεια των ορίων από πλευράς των τουρκικών αρχών.

Πηγή: militaire.gr-onalert.gr