“Ξύπνησαν” μετά από 5 μέρες Κυβέρνηση και ΓΕΕΘΑ για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

“Ξύπνησαν” μετά από 5 μέρες Κυβέρνηση και ΓΕΕΘΑ για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

“Ξύπνησαν” μετά από πέντε μέρες Κυβέρνηση και ΓΕΕΘΑ και αφού οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες στις Καστανιές, εξακολουθούν να παραμένουν αιχμάλωτοι των Τούρκων στις φυλακές υψίστης ασφαλείας τρης Αδριανούπολης. 

Από το μεσημέρι της Πέμπτης ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο Λοχίας Δημήτης Κούκλατζης παραμένουν στα χέρια των Τούρκων, η Κυβέρνηση που στην αρχή καθησύχαζε μιλώντας για τυπικό θέμα δια του Κυβερνητικού εκπροσώπου, κατάλαβε πως μόνο τέτοιο δεν είναι. Όμως μόλις χθες ο  Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Κατά τη συνομιλία τους συζήτησαν για το ζήτημα με τους Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν επί μέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης,

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει στην τουρκική πλευρά το μήνυμα για την ανάγκη να υπάρξει μια ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

 Παραδοχή Κοτζιά: Άγνωστο πότε θα επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοίΤην ίδια στιγμή, η υυπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, τέθηκε στο επίκεντρο της -κεκλεισμένων των θυρών- συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, που διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς, παραμένει άγνωστο πότε θα επιλυθεί το ζήτημα.

Μάλιστα, σε κατ’ιδίαν συζητήσεις, οι βουλευτές δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών που τόσες μέρες… απαξιωούσε να ασχοληθεί με το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα, θα επιδώσει στον Τούρκο πρέσβη ρηματική διακοίνωση για το συμβάν στον Έβρο, δηλαδή ένα ανεπίσημο διπλωματικό έγγραφο. Επιπλέον, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πλέον για την ευρωπαϊκή προοπτική της.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε επίσης γνωστό ότι το υπουργείο Εξωτερικών προσανατολίζεται στο να ζητήσει να μεταβούν στην Αδριανούπολη και Έλληνες τεχνικοί προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες των τουρκικών αρχών για τα κινητά τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων.

Το “εξαφανισμένο” ΓΕΕΘΑ εμφανίστηκε

Οι δυσμενείς εξελίξεις και η αδιαλλαξηία των Τούρκων, ανάγκασε το “εξαφανισμένο” ΓΕΕΘΑ να εμφανιστεί και να δηλώσει έξαλλο με την τουρκική πλευρά. Ο Αντιναύαρχος Αποστολάκης, που μας είχε… φλομώσει στις φωτογραφίες και τα ρεπορτάζ να κάνει τον… βατραχάνθρωπο διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό στο Εβρο.

Επίσης, από το υπουργείο Άμυνας εκφράζουν έντονη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός πως «κόπηκε» η επικοινωνία των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών.

Όπως μετέδωσε η εκπομπή «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon, το Πεντάγωνο διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για τη σύλληψή τους. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν και τα ευρήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τα στίγματα των κινητών τους.

Στην Άγκυρα τα δυο κινητά τηλέφωνα των Ελλήνων στρατιωτικών

Την ίδια ώρα και ενώ ακόμα περιμένουμε να απαγγελθεί το κατηγορητήριο εναντίον των δυο Ελλήνων σρτατιωτικών αλλά και να ορισθεί η δίκη, η Τουρκία συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων.

Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα «Milliyet», οι τουρκικές αρχές έστειλαν στην Άγκυρα τα τηλέφωνα των δύο Ελλήνων αξιωματικών για ενδελεχή ψηφιακό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, τα τηλέφωνα στάλθηκαν στο Ποινικό Τμήμα Στρατονομίας στην Άγκυρα, όπου οι ειδικοί της στρατονομίας θα ελέγξουν τις φωτογραφίες που υπάρχουν στα κινητά, καθώς και εκείνες που έχουν σβηστεί.

«Παραβίασαν τα σύνορα κατά 253 μέτρα»

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Haberler», η σύλληψη των Άγγελου Μητραιτώδη (ανθυπολοχαγό) και Δημήτρη Κουκλατζή (λοχία ΕΠ.ΟΠ, Σκαπανέας ΜΧ) «έγινε σε σημείο που απέχει 253 μέτρα από τον τουρκικό συνοριακό αστυνομικό σταθμό Pazarkule και 240 μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, μέσα σε τουρκικό έδαφος».

Τι προβλέπει η διαδικασία για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

Η διαδικασία προβλέπει κράτησή τους μέχρι την ώρα που θα τους απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες και στη συνέχεια ορισμός τακτικής δικάσιμου. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει από ημέρες ως και μήνες. Ως την ολοκλήρωσή της ανεξάρτητα απ’ την όποια απόφαση του δικαστηρίου οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί θα είναι υπό κράτηση στις φυλακές της Αδριανούπολης οι οποίες είναι κλειστού τύπου και εκεί είναι ενδεικτικό ότι κρατείται και ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας. Εκεί δηλαδή κρατούνται εχθροί του “Σουλτάνου” της Άγκυρας και αυτό ίσως λέει πολλά…

Η ποινή που αντιμετωπίζουν με τις έως τώρα κατηγορίες οι δυο στρατιωτικοί στη χειρότερη για τους ίδιους περίπτωση είναι ως τα δύο χρόνια με ανασταλτικό χαρακτήρα. Δηλαδή θα τους επιβληθεί μια ποινή δύο ετών αλλά θα αφεθούν ελεύθεροι. Ωστόσο μέχρι τη διεξαγωγή αυτής της δίκης ο υπολοχαγός και ο λοχίας θα παραμείνουν κρατούμενοι.

Στην περίπτωση που προστεθεί και η κατηγορία της κατασκοπίας οι ποινές ξεπερνούν τα 10 και τα 15 έτη και δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Μια τέτοια κατηγορία αλλάζει τα δεδομένα και για τους δυο στρατιωτικούς, αλλά και για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Όλα δείχνουν πλέον ότι η Άγκυρα επιχειρεί με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτεί το γεγονός. Έκτη ημέρα μετά το επεισόδιο και ακόμη όλα δείχνουν ότι βρίσκονται στην αρχή. Η υπόθεση όχι απλά δεν επιλύεται αλλά καθυστερεί. Άγνωστο πως θα θελήσει η Άγκυρα να εκμεταλλευτεί το γεγονός, προς το παρόν, επισήμως, κανείς δεν τον συνδέει με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ωστόσο όλοι βλέπουν ότι η Άγκυρα αναζητά παντού ευκαιρίες να προωθήσει τα όποια συνφέροντά τους.

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*