Συγκλονίζουν οι πατεράδες των δύο στρατιωτικών: Αγωνιούμε, αλλά είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας”

Συγκλονίζουν οι πατεράδες των δύο στρατιωτικών: Αγωνιούμε, αλλά είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας”

Οι πατεράδες του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του Λοχία Δημήτρη Κούκλατζη που κρατούνται σχεδόν μια εβδομάδα από τους Τούρκους, περνούν ώρες αγωνίας για την τύχη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών και μίλησαν για τα όσα εκμυστηρεύθηκαν κατά την συνάντηση τους στις φυλακές Αδριανούπολης.

«Οπλίζομαι με υπομονή, με διακατέχει περηφάνια»: Τα λόγια του πατέρα του λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη εκπέμπουν αξιοπρέπεια και θάρρος, τα δύο συστατικά με τα οποία ο ίδιος αντιμετωπίζει την περιπέτεια του παιδιού του, που από την περασμένη Πέμπτη βρίσκεται κρατούμενο των Τούρκων στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Ο κύριος Νίκος Κούκλατζης συνάντησε τον 25χρονο γιο του την περασμένη Δευτέρα, επί μία ώρα, στο επισκεπτήριο της φυλακής και όπως είπε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον Σκάι, γέμισε περηφάνια: «Με διακατέχει μεγάλη περηφάνια γιατί ο γιος μου είναι κρατούμενος στις φυλακές της Τουρκίας, τον θεωρώ ήρωα και επειδή το αίσθημα του πατριωτισμού σ’ εμάς εδώ είναι πολύ αυξημένο, με οδηγεί να αισθάνομαι μεγάλη περηφάνια για το παιδί μου», λέει προσπαθώντας να εξηγήσει τα συναισθήματά του, μην παραλείποντας να επισημάνει ότι αρχικά η αγωνία για την τύχη του παιδιού του τον κυρίευσε. Ειδικά μετά την επίσκεψη στις φυλακές της Αδριανούπολης όμως, τονίζει, «ένιωσα ότι το ηθικό του είναι υψηλό κι αυτό με γέμισε περηφάνια, στέκεται περήφανος».

Ο κύριος Κούκλατζης προσθέτει πως η εικόνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών «ήταν καλή, τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους, νιώσαμε ότι έχουν το ηθικό που πρέπει και καλή ψυχολογία. Διακατέχονται από το αίσθημα της ελπίδας». Επισημαίνει ακόμα πως βάσει όσων του είπε το παιδί του και όσων είδε ο ίδιος, δεν τους ασκήθηκε από τους Τούρκους κανενός είδους βία, ούτε σωματική, ούτε ψυχολογική. Οι δύο Έλληνες μένουν μαζί στο ίδιο κελί, χωριστά από τους υπόλοιπους, έχουν ζεστό νερό και τουαλέτα, συνεννοούνται στα αγγλικά, σιτίζονται τρεις φορές την ημέρα και έχουν στην διάθεσή τους ανεξάρτητο προαύλιο χώρο κατά την διάρκεια της ημέρας.
Η επόμενη επίσκεψη θα γίνει πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα, «αναλόγως πότε θα κλείσει την άδεια η πρόξενος», όπως λέει, θα έχει διάρκεια μία ώρα και θα γίνει και πάλι πίσω από το διαχωριστικό τζάμι. Όπως λέει ο κύριος Νίκος Κούκλατζης, αφού είδε πως το παιδί του ήταν καλά, «όλος ο χρόνος καταναλώθηκε στο να λέμε τα οικογενειακά μας, του μετέφερα τα μηνύματα φίλων αλλά και αγνώστων».


«Αυτό εισπράττουμε, την απερίγραπτη συμπαράσταση του κόσμου, τα μηνύματα που δεχόμαστε είναι το κάτι άλλο, νιώθουμε ότι ενώσαμε την Ελλάδα» επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει ότι δεν έχει μιλήσει με πολιτικούς, αλλά ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά από τα υψηλότερα κλιμάκια του στρατού.
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να έχουμε υπομονή και να βάλουμε λίγο στην άκρη την αγωνία για να μεταδίδουμε την ηρεμία αυτή και στα παιδιά», είπε, χωρίς πάντως να αναφέρει πως εντός της οικογένειας με την περιπέτεια αυτή, «έχουμε τις καλές μας και τις κακές μας στιγμές». «Η πρώτη εντύπωση ήταν η στεναχώρια και η αγωνία για το παιδί», παραδέχεται και όσον αφορά όσα νιώθει τώρα, λέει: «Δεν έχω καμία εκτίμηση για το πότε θα τελειώσει όλο αυτό, οπλίζομαι με υπομονή και ψυχραιμία, ξέρω ότι έτσι πρέπει να πορευτούμε, εισπράττω από αυτά που ακούω, ότι θα χρειαστεί χρόνος».
Με το παιδί του, όπως λέει, δεν μίλησαν καθόλου για όσα έγιναν στο επίμαχο περιστατικό, «δεν ήθελα να ανοίξω τέτοιο θέμα». «Σπάνια μιλούσε για τις υπηρεσίες του, για τη δουλειά τους δεν μιλούν παραέξω», συμπληρώνει.

Πατέρας Άγγελου Μητρετώδη: Είναι καλά, όσο μπορεί

να είναι καλά βέβαια μετά από αυτό που συνέβη

η δική του αγωνία βιώνει ο πατέρας του Έλληνα αξιωματικού Αγγέλου Μητρετώδη, ο οποίος μαζί με τον λοχία, Δημήτρη Κούκλατζη, κρατούνται για έκτη ημέρα από τις τουρκικές αρχές μετά την σύλληψή τους στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στις Καστανιές.

Ο κ. Νίκος Μητρετώδης, μίλησε στο newsit.gr για τη συνάντηση που είχε με το γιο του στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Επισκέφθηκε την Δευτέρα το πρωί τον 25χρονο ανθυπολοχαγό στη φυλακή και ενημερώθηκε απο τους αξιωματούχους του ελληνικού προξενείου για την πορεία της ποινικής διαδικασίας από εδώ και πέρα.

«Περιμένουμε. Αυτό μας λένε και αυτό κάνουμε. Ό, τι ενημέρωση έχετε εσείς από το προξενείο έχουμε και εμείς». Αυτές ήταν οι πρώτες κουβέντες του κ. Μητρετώδη στο newsit.gr.

Ο πατέρας του Έλληνα αξιωματικού ταξίδεψε από την Καστοριά, όπου είναι το σπίτι της οικογένειας, προκειμένου να βρεθεί κοντά στο γιο του.

«Μίλησα με το γιο μου. Είναι καλά, όσο μπορεί να είναι καλά βέβαια μετά από αυτό που συνέβη. Οι συνθήκες κράτησής τους είναι καλές, αλλά ας μην επεκταθούμε σε αυτό τώρα. Τηρουμένων των αναλογιών θα τις έλεγα καλές», τονίζει ο πατέρας του Άγγελου.

Την ίδια ώρα οι συγγενείς του στην Καστοριά και στην Γουμένισσα του Κιλκίς βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής από την Παρασκευή μετά τη σύλληψη του 25χρονου ανθυπολοχαγού από τους Τούρκους στρατιώτες στον Έβρο.

Ο μεγάλος φόβος του ανθυπολοχαγού

Αλύγιστοι στο κελί των Φυλακών Υψίστης Ασφαλείας της Αδριανούπολης τα δυο στελέχη του Στρατού Ξηράς κλείνουν σήμερα μια εβδομάδα κράτησης. Το μήνυμα του υψηλού ηθικού που τους διακρίνει και εξέπεμψαν μέσα από τις μαρτυρίες των γονιών τους και των συγγενών τους που τους επισκέφθηκαν προχθές, συνυπάρχει μαζί με την αγωνία.

Ειδικά ο ανθυπολοχαγός φέρεται, πίσω από το τζάμι στον ειδικά-διαμορφωμένο χώρο-για το επισκεπτήριο των κρατουμένων, στο σωφρονιστικό κατάστημα, να έδειξε προβληματισμένος για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη σταδιοδρομία του αυτή η υπόθεση. Παρά την εξαιρετική κατάσταση του, μια εικόνα που όπλισε με κουράγιο και τους δικούς του ανθρώπους, μετέδωσε αυτή την αγωνία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η αγωνία μεταφέρθηκε και στους ανωτέρους τους μέσω των συγγενών του κατά την επιστροφή τους στην Ορεστιάδα και στη βάση του σχηματισμού. Όλα τα μηνύματα που έλαβαν ήταν καθησυχαστικά και θα τα μεταφέρουν και στον ίδιο τον Άγγελο στο επόμενο επισκεπτήριο. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι αυτή τη διαβέβαιωση έλαβε και ο ίδιος πατέρας του 25χρονου αξιωματικού και από το ανώτατο επίπεδο της ιεραρχίας.

Σε κάθε περίπτωση οι μαρτυρίες των δυο αξιωματικών είναι το «κλειδί» για την Ένορκη Διοικητική Έρευνα που διατάχθηκε από το ΓΕΕΘΑ για την υπόθεση της σύλληψης τους στην Ελληνοτουρκική μεθόριο στις Καστανιές του Έβρου. Η ΕΔΕ όπως έγραψε το OnAlert.gr θα αξιοποιηθούν και τα ευρήματα από την παράλληλη έρευνα που διεξάγει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κυρίως στο σκέλος που αφορά στην ανάλυση των στιγμάτων των τριών κινητών που είχαν μαζί τους οι δυο στρατιωτικοί κατα το περίπολο.

Πηγή: protothema.gr-newsit.gr