Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Πάρε τώρα τον Ερντογάν για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Πάρε τώρα τον Ερντογάν για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί

 

Επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή το ζήτημα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, εξαπέλυσε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μπορεί η σύγκρουση στη Βουλή να ήταν για την υπόθεση Novartis και για την Προανακριτική που ζητά η ΝΔ για τους κ. Ξανθό, Πολάκη και Κουρουμπλή, ωστόσο ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τηλεφωνήσει άμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και να ζητήσει να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης.

“Γιατί δεν αξιοποιείτε αυτό το δίαυλο επικοινωνίας; Καλέσατε τον Τούρκο πρόεδρο να εκφράσετε την αγωνία σας για την σύλληψη και κράτηση δύο στρατιωτών σε φυλακές υψίστης ασφάλειας, αν και στο παρελθόν αυτά λύνονταν μέσα σε λίγα λεπτά. Αξιοποιήστε τον δίαυλο επικοινωνίας, λοιπόν, για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Θα τον καλέσω» (σ.σ. τον Ερντογάν) απάντησε ο πρωθυπουργός, «σε συνεννόηση με την ηγεσία του Στρατού, όταν κρίνω εγώ ότι είναι σωστό και δεν θα κάνει χειρότερα τα πράγματα» είπε ο πρωθυπουργός.  Έσπευσε να προσθέσει μάλιστα ότι «δεν θα αναδείξω ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μείζον διπλωματικό που μπορεί ενδεχομένως να μας μπλέξει σε περιπέτειες».

Ο κ.Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός αντιπαρατέθηκαν σφόδρα για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, με έμφαση στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, αλλά και την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

«Θέλω να εκφράσω την στήριξή μου στους δύο αξιωματικούς και τις οικογένειές τους. Η συνεχιζόμενη κράτησή τους είναι απαράδεκτη και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ανεύθυνοι και επιπόλαιοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και στοχεύουν κυρίως σε μικροπολιτικούς τακτικισμούς» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας: «Αναρωτιέμαι εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν. Οι ευθύνες σας είναι βαριές. Δείξατε αναξιοπιστία απέναντι σε όλους. Επιτρέψατε στον ΥΠΕΘΑ να επιδίδεται σε ανούσιους λεονταρισμούς. Υποτιμήσατε το περιστατικό της σύλληψης των δύο αξιωματικών όπως και τον προκλητικό εμβολισμό του σκάφους του λιμενικού».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται εμπράκτως της φιλειρηνικές σχέσεις με τους γείτονές της. «Είναι γεγονός ότι η Τουρκία αυξάνει την προκλητικότητά της. Στέλνω μήνυμα: οι Έλληνες ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας. Θέλουμε καλές σχέσεις. Είμαστε φιλειρηνικός λαός, αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής γης» τόνισε.

Πηγή: prothema.gr