Σαμοθράκη: Νέες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του αγωγού της Χώρας. Η Αποκεντρωμένη ακύρωσε την απόφαση

Σαμοθράκη: Νέες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του αγωγού της Χώρας. Η Αποκεντρωμένη ακύρωσε την απόφαση

 

Έχουν περάσει 5,5 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου στην Σαμοθράκη, σε ένα μήνα είναι το Πάσχα και το νησί περιμένει επισκέπτες, αλλά τα έργα αποκατάστασης των σοβαρών ζημιών στις υποδομές όχι μόνο βρίσκονται στον “αέρα”, αλλά δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν ούτε το καλοκαίρι. Με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τον τουρισμό.

Ο δήμος Σαμοθράκης με επίσημη ανακοίνωση του, γνωστοποίησε το… ΣΟΚ της ακύρωσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης της απόφασης της οικονομικής επιτροπής του Δήμου, με την οποία ανατέθηκε το έργο αποκατάστασης του αγωγού παροχέτευσης του ρέματος της Χώρας. Κάτι που σημαίνει μεγάλες καθυστερήσεις και φυσικά είναι άγνωστο πόσοι μήνες θα χρειαστούν για να πραγματοποιηθεί ένα έργο που είναι υπεραπαραίτητο, αφού τα λύμματα τρέχουν στους δρόμους και στα σπίτια, αλλά και σε τουριστικά καταλύματα ή καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

Το φοβερό είναι ότι στην ανακοίνωση του, ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας προσπαθεί με άγαρμπο τρόπο να αποποιηθεί τις τεράστιες προσωπικές του εθύνες, αλλά και των συνεργατών του στη δημοτική αρχή και υποστηρίζει ότι… φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός απ’ τον ίδιο. Η Αποκεντρωμένη που ακύρωσε την απόφαση, όσοι επεσήμαναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα τις καθυστερήσεις, η αντιπολίτευση που του καταλόγιζε ευθύνες γιατί δεν εκμεταλλεύθηκε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία κηρύχθηκε το νησί.

Ο ίδιος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Παππάς άλλωστε, το μόνο που έκαναν ήταν να βγαίνουν και να διαβεβαιώνουν ότι όλα προχωρούν κανονικά, γίνονται με βάση τις νόμιες διαδικασίες και κατηγορούσαν όσους έκαναν κριτική πως κάνουν αντιπολίτευση. Όπως αποδείχθηκε όμως απ’ τις εξελίξεις, δεν έκαναν  σωστά τη δουλειά τους και γι’ αυτό ήρθε η απόφαση ακύρωσης.

Η ανακοίνωση του δήμου Σαμοθράκης αναφέρει:

“Με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης στις 9/3/2018 και ΑΔΑ: Ψ05ΗΟΡ1Υ-27Ζ ακυρώθηκε η απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου με την οποία ανατέθηκε το έργο αποκατάστασης του αγωγού παροχέτευσης του ρέματος της Χώρας.
Ενώ τηρήθηκαν όλες βασικές προϋποθέσεις α) έγκριση χρηματοδότησης στις 15/12/2017 β)παραλαβή μελέτης στις 12/1/2018 γ) έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου στις 2/2/2018 και δ) υποβολή για προ συμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς τις οποίες δεν υπάρχει καμία δυνατότητα κατασκευής έργου, δυστυχώς δεν λήφθηκε υπόψη η καταστροφή του Δημαρχείου και άρα η αδυναμία τήρησης ηλεκτρονικών διαδικασιών.
Οι επιταγές του νόμου για την έκτακτη ανάγκη τηρήθηκαν στο ακέραιο αλλά στη περίπτωση της φυσικής καταστροφής της Σαμοθράκης το ιδιαίτερο γεγονός που δεν συνέβη πουθενά αλλού, δηλαδή η πλήρης αποδιοργάνωση της υπηρεσίας δυστυχώς δημιουργεί πλήθος από προβλήματα. Το γεγονός είναι απόλυτα αντικειμενικό, η ανασύνθεση της υπηρεσίας κυρίως στις ηλεκτρονικές διαδικασίες είναι σε συνεχή εξέλιξη και οι ελεγκτικές αρχές οφείλουν να το αξιολογούν. Επίσης οφείλουν να ελέγχουν την ουσία χωρίς γραφειοκρατικές εμμονές σε περιπτώσεις καταστροφικών συνεπειών.
Είναι απογοητευτική η απόρριψη και επηρεάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, τους πλήττει οικονομικά και μεγιστοποιεί την αγωνία τους.
Οι διαδικασίες ανάθεσης του έργου θα επαναληφθούν ταχύτατα από τη Δευτέρα 12/3/2018 και το πρόβλημα θα ξεπεραστεί.
Σημαντικό όμως στοιχείο προβληματισμού είναι που θα οδηγούμασταν αν ακολουθούσαμε τις δημόσιες «συμβουλές» αυτών που δήθεν γνωρίζουν την έκτακτη ανάγκηκαι λαϊκίζουν επί 24ώρου. Οι δήμοι που είναι σε έκτακτη ανάγκη είναι πολλοί και όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά μπορεί να μάθει”.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*