Κατασκευάζει αντιαρματική τάφρο η Τουρκία απέναντι απ’ τις Καστανιές

Κατασκευάζει αντιαρματική τάφρο η Τουρκία απέναντι απ’ τις Καστανιές

Η Τουρκία κατασκευάζει αντιαρματική τάφρο απέναντι από τις Καστανιές, 4,5 χιλιόμετρα από το σημείο που συνελήφθησαν οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδσ “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”.

Ο απεσταλμένος της έβγαλε φωτογραφίες από τα έργα των Τούρκων, τα οποία έχουν βέβαια ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί. Όπως μάλιστα είχε δημοσιεύσει και η ιστοσελίδα pronews.gr πριν απί λίγο καιρό, πρόκειται για κατασκευή αντιαρματικής τάφρου πλάτους 50 (πενήντα) μέτρων, που διάνοιξε ο τουρκικός Στρατός στην εξέχουσα του Κάραγατς στον Έβρο. Είθναι το βασικό οχυρωματικό έργο των τουρκικών δυνάμεων που σκοπεύει στην αναχαίτιση της πλημμυρίδας των ελληνικών αρμάτων μάχης και μηχανοκίνητων δυνάμεων, σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στα χέρια των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Το έργο υποτίθεται ότι είναι «αντιπλημμυρικό», αλλά η σχεδίαση και το σημείο που εκτελείται, είναι εντελώς άσχετο με έργο πολιτικής προστασίας και πρόκειται για μία στρατιωτική κατασκευή, η οποία εκτελέστηκε από το Μηχανικό του τουρκικού Στρατού και όχι από τη νομαρχία της Ανδριανούπολης όπως θα συνέβαινε αν ήταν πολιτικό έργο.

Η εξέχουσα του Κάραγατς, είναι ο μεγαλύτερος  θύλακας τουρκικού εδάφους που εισέρχεται στην ελληνική επικράτεια δυτικά του ποταμού Έβρου και έχει συνολική έκταση 22,5 τ.χλμ. Στο Κάραγατς υπάρχει και η μικρή ομώνυμη τουρκική πόλη, ανατολικά της οποίας στήθηκε το τουρκικό έργο. Παράλληλα εκτελούνται έργα στο οδικό δίκτυο και κτίζονται νέες γέφυρες και περάσματα που απαιτούνται για να μπορούν να μετακινούνται απρόσκοπτα οι τουρκικές δυνάμεις.

Πρόκειται για ένα τεράστιο οχυρωματικό έργο της τουρκικής Α’ Στρατιάς στον Έβρο το οποίο εκτελέστηκε σε χρόνο-ρεκόρ και οι Τούρκοι θεωρούν ότι έκλεισαν το μοναδικό σημείο από το οποίο μπορούσαν να εισέλθουν οι ελληνικές μηχανοκίνητες δυνάμεις και να προελάσουν στην Ανατολική Θράκη σε περίπτωση διάβασης του Εβρου με κατεύθυνση Ανατολικά.

 

Παρόμοια τάφρο έχει κατασκευάσει και η Ελλάδα

Να τονίσουμε βέβαια εδώ, επειδή όσοι μένουν στον Έβρο το γνωρίζουν καλά, ότι και η Ελλάδα κατασκευάζει  παρόμοια τάφρο και μάλιστα μήκους περίπου 130 χιλιομέτρων, για τον ίδιο ακριβώς λόγο και επικαλλούμενη επίσης αντιπλημμυρικά έργα. Μέχρι σήμερα από περίπου 130 χιλιόμετρα που θα είναι το συνολικό μήκος έχουν υλοποιηθεί πολύ μεγάλο ποσοστό ενώ έχουν εκσκαφθεί κυριολεκτικά εκατ. κ.μ. εδάφους, τα οποία επανατοποθετήθηκαν στις αγροτικές εκτάσεις της περιοχής, καθ’ υπόδειξη των αγροτών κατοίκων. Μάλιστα το έργο υλοποιείται απόμονάδες Μηχανικού των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι από ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες, αφού θα κόστιζε περίπου 170 εκατ. ευρώ.

Πέρα από αυτό και η Τουρκία στις περιοχές Κάραγατς και Αδριανούπολης έχει εξίσου σοβαρό πρόβλημα με το νομό Έβρου από τις πλημμύρες και μάλιστα η τουρκική πλευρά πολύ μεγαλύτερο. Πρόσφατα πνίγησε στην Αδριανούπολη ένας άνθρωπος από τις πλημμύρες, ενώ τα προηγούμενα χρόνια πολλοί περισσότεροι.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και pronews.gr