Πειραματικές καλλιέργειες από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας

Πειραματικές καλλιέργειες από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας

Την ατρακτυλίδα και τη ρετσινολαδιά δοκιμάζει ως εναλλακτικές καλλιέργειες το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διευρύνοντας το ερευνητικό του πεδίο.

“Και τα δύο είδη έδειξαν ότι έχουν καλή προσαρμοστικότητα στην περιοχή μας, ενώ καλή ήταν και η στρεμματική τους απόδοση αλλά και η περιεκτικότητά τους σε λάδι”, ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο καθηγητής του τμήματος και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας Ορεστιάδας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σπύρος Κουτρούμπας. Όπως επεσήμανε, πάντως, “αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η οικονομικότητα της καλλιέργειας, γιατί πολλά φυτά μπορεί να έχουν προσαρμοστικότητα στην περιοχή μας, όμως τα βιομηχανικά χρειάζονται και βιομηχανία που θα τα μεταποιεί και θα τα επεξεργάζεται, ώστε να έχει λόγο να τα καλλιεργήσει ο παραγωγός”.


Συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά οι πειραματικές καλλιέργειες και το πρόγραμμα χρήσης λυματολάσπης
Πέρα από τις νέες, εναλλακτικές καλλιέργειες, το Πανεπιστήμιο κρατά στον πυρήνα του ερευνητικού του πεδίου τις παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής (σιτηρά, ψυχανθή κ. λ.π.), συνεχίζοντας το πρόγραμμα για τα χειμερινά σιτηρά, στο πλαίσιο του οποίου αναζητά βελτιώσεις στη λίπανση και τις ιδανικότερες για την περιοχή ποικιλίες. Ταυτόχρονα συνεχίζει και το πρόγραμμα χρήσης ιλύος (λυματολάσπης) σε χωράφια της περιοχής Ορεστιάδας, το οποίο από φέτος είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί και στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Συνεχίζονται επίσης οι πειραματικές καλλιέργειες με τα ψυχανθή (φασόλια και ρεβύθια) στο Διδυμότειχο και στις Φέρες.

“Φέτος θα επαναλάβουμε για δεύτερη χρονιά τις έρευνές μας, για να τις τεκμηριώσουμε, αφού από την προηγούμενη χρονιά είδαμε ποιες ποικιλίες προσαρμόζονται καλύτερα σε κάθε περιοχή, βρήκαμε τις βέλτιστες καλλιεργητικές τεχνικές, τους σωστούς χρόνους σποράς, λίπανσης κ.λ.π.”, εξήγησε ο κ. Κουτρούμπας και προανήγγειλε συναντήσεις με τους αγρότες, στους οποίους θα μεταφερθούν τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας.

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*