Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης εγκαινιάζει η Κονιόδρου. Το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου πότε θα εγκαινιαστεί;

Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης εγκαινιάζει η Κονιόδρου. Το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου πότε θα εγκαινιαστεί;

Tο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης ανοίγει τις πύλες του στο κοινό παρουσιάζοντας την περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς». Τα εγκαίνια της θα γίνουν μάλιστα από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.
Η πολύ σημαντική αυτή έκθεση παρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με μεγάλη επιτυχία από 29 Ιανουαρίου 2016 έως 1 Μαΐου 2017. Κέντρο της αφήγησής της αποτελούν οι μαρμάρινες αρχαιότητες που συγκέντρωσε από το 1871 και μετά ο Θρακικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος στη Ραιδεστό, οι οποίες μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τους πρόσφυγες μετά την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης το 1922 και έκτοτε αποτελούν μέρος της «Συλλογής Ραιδεστού» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Μέσα από την παρουσίαση 37 λίθινων αντικειμένων, που χρονολογούνται από τον 6ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. και προέρχονται από την περιοχή της βόρειας Προποντίδας, ξετυλίγονται η ιστορία και οι μνήμες των Ελλήνων που ζούσαν στην Ανατολική Θράκη. Ένας κούρος και μια κόρη, ταφικές στήλες, αναθηματικά ανάγλυφα, τραπεζοφόρα, αρχιτεκτονικά μέλη και επιγραφές, σκιαγραφούν ποικίλες εκφάνσεις της ζωής στη βόρεια Προποντίδα από τους αρχαϊκούς μέχρι τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους και μας καλούν, παράλληλα, να στοχαστούμε πάνω στο διαχρονικό και επίκαιρο, στις μέρες μας, θέμα της προσφυγιάς.


Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 και ώρα 19:00 παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κας Λυδίας Κονιόρδου και των αρχών του τόπου.
Το πιάνο κουϊντέτο του Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης θα πλαισιώσει μουσικά την εναρκτήρια εκδήλωση των εγκαινίων. Θα ερμηνευτούν έργα των Mozart, Haendel, Faure, Κωνσταντινίδη και Χατζηδάκι. Συμμετέχουν η σοπράνο κ. Νάντια Μαλακόζη, η κ. Θεοδώρα Αποστολίδου (φλάουτο), η κ. Χριστίνα Παναγιωτίδου (βιολί), ο κ. Γιώργος Τολίδης (βιολοντσέλο) και η κ. Μερόπη Κολλάρου (πιάνο – διδασκαλία).
Την υλοποίηση της έκθεσης χρηματοδοτεί το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού – Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου, ο Όμιλος Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη-«ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ» Α.Ε. και ο Σύνδεσμος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Είσοδος ελεύθερη. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 10:00 – 15:00

Το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου εδώ 

και 1,5 χρόνο δεν έχει ακόμα εγκαινιαστεί 

Την ίδια στιγμή, έχει περάσει 1,5 χρόνος από την έναρξη λειτουργίας του Βυζαντινοπυ Μουσείου Διδυμοτείχου τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά επίσημα εγκαίνια ακόμα δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Ο δήμαρχος Παρασκευάς Πατσουρίδης επαναλαμβάνει συνέχεια ότι θέτει το θέμα στους αρμόδιους του υπουργείου Πολιτισμού, παίρνει διαβεβαιώσεις, αλλά η κ.Κονιόρδου βρίσκει χρόνο να εγκαινιάσει την σημαντική έκθεση στο νέο Αρχαιλογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και καλά κάνει, αλλά δεν υπάρχει χρόνος να βρεθεί στο Διδυμότειχο για τα επίσημα εγκαίνια του Βυζαντινου μουσείου της πόλης. Κοινώς, το δούλεμα πάει σύννεφο στον δήμαρχο.

Υπάρχει όμως και το χειρότερο. Το Βυζαντινό μουσείο μένει αρκετό χρονικό διάστημα κλειστό όταν λήγουν οι συμβάσεις των φυλάκων και τώρα που ξανάνοιξε, λειτουργεί μόνο από Πέμπτη έως Κυριακή και για πέντε μόνο ώρες την ημέρα (9 το πρωί με 2 το μεσημέρι). Κι όλα αυτά στην πιο ιστορική πόλη της Θράκης, με τα τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής αξίας μνηεία, όπως η Πλωτινόπολη, το κάστρο, το τέμενος Βαγιαζήτ και άλλα.