Η Κομοτηνή μιμείται την Αλεξανδρούπολη στην αξιοποίηση της γεωθερμίας

Η Κομοτηνή μιμείται την Αλεξανδρούπολη στην αξιοποίηση της γεωθερμίας

Την εμπειρία του πρωτοπόρου στον τομέα  Δήμου Αλεξανδρούπολης αλλά και Ξάνθης στην αξιοποίηση των γεωθερμικών τους πεδίων, εκμεταλλεύεται η ΔΕΥΑ Κομοτηνής, αναθέτοντας για πρώτη φορά σε μελετητή το έργο έρευνας του κατά πόσο το γεωθερμικό πεδίο της λίμνης Μητρικού (Ισμαρίδα) είναι οικονομικά βιώσιμο. 

Η ανάθεση του έργου έγινε με πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης σε μελετητικό γραφείο που έχει κάνει αντίστοιχη δουλειά για τα γεωθερμικά πεδία των γειτονικών δήμων.

«Υπάρχει ένα γεωθερμικό πεδίο και θα δούμε αν αυτό έχει τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορούν να το καταστήσουν οικονομικά βιώσιμο, τι έξοδα τον χρόνο θα έχει και με ποιον τρόπο θα μπορεί να αξιοποιηθεί και να πάρουμε μία απόφαση για το αν αξίζει να προχωρήσουμε ή δεν αξίζει», είπε στο Xronos.gr ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου για την απόφαση διενέργειας μελέτης στο γεωθερμικό πεδίο της λίμνης Μητρικού. Πριν ληφθεί η παραπάνω απόφαση ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης είχε επαφή με τα στελέχη της Διεύθυνσης Ορυκτών Πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, όπου ανήκει το συγκεκριμένο γεωθερμικό πεδίο.

«Συζητήσαμε όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για να φτάσουμε στην δέσμευση του πεδίου από τη ΔΕΥΑΚ ώστε να βγει διαγωνισμός αξιοποίησης», είπε ο ίδιος, ενημερώνοντας παράλληλα για τις συναντήσεις με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής ώστε «αν και εφόσον όλα πάνε καλά και υπάρχει πρόταση αξιοποίησης, να δούμε για την χρηματοδότηση του έργου». Στο νομό Ροδόπης υπάρχει μια βεβαιωμένη έκταση γεωθερμίας γύρω στα 7.000 στρέμματα από το Σιδηροχώρι μέχρι τη λίμνη Μητρικού στη βόρεια πλευρά.

Στη λίμνη Μητρικού η θερμοκρασία φτάνει μέχρι τους 40 βαθμούς, μία θερμοκρασία που θεωρείται κατάλληλη για χρήση στη γεωργία. Η αξιοποίησή της μπορεί να γίνει σε χαμηλό βάθος από 400 έως 500 μέτρα. Στο παρελθόν η προσπάθεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης να προχωρήσει στην εκμίσθωση τριών γεωθερμικών πεδίων στο νομό μας, Λίμνης Μητρικού, Κρωβύλης και Σαπών, δεν είχε θετικά αποτελέσματα.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιευτεί το 2012 για την υποβολή δεσμευτικών επενδυτικών προτάσεων, αφορούσε στην εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης του συνόλου του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας λίμνης Μητρικού, όπως και την εκμίσθωση από το ελληνικό δημόσιο του δικαιώματος διαχείρισης των βεβαιωμένων γεωθερμικών πεδίων Σαπών και Κρωβύλης, χαμηλής θερμοκρασίας. Και ενώ στη Ροδόπη η γεωθερμία υπάρχει μόνο στα χαρτιά, στους γειτονικούς Δήμους έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, αξιοποιώντας τη γεωθερμία, ανοίγει επενδυτικούς δρόμους, εξοικονομεί χρήματα και προστατεύει το περιβάλλον. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ενέργειας-Φυσικών Πόρων, Γιάννη Φαλέκα, στο ΕΣΠΑ 2014-2020 εντάχθηκε η αξιοποίηση τμήματος του γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου, ύψους 6.229.005 ευρώ, και εντός του τρέχοντος μήνα θα γίνει διεθνής διαγωνισμός δημοπρασίας του έργου. Αφορά στην υλοποίηση 18 χλμ. δικτύων γεωθερμικής τηλεθέρμανσης, που θα χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση δημοτικών και κρατικών κτηρίων, μεταξύ των οποίων το Χωριό SOS. Επίσης, σε τρεις αγροτικές περιοχές θα μπορούν να αναπτυχθούν ιδιωτικές εταιρείες, θερμοκήπια και μονάδες αφύγρανσης.

Μάλιστα ο κ.Φαλέκας σχολιάζοντας την θετική αυτή εξέλιξη για τον δήμο Κομοτηνής, τόνισε: ”Ακόμη ένα θετικό ”Γεωθερμικό βήμα” ξεκινά στην Περιφέρεια μας & από τον Δήμο Κομοτηνής …

Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής ξεκινά ”διερεύνηση” για την αξιοποίηση των γεωθερμικών τους πεδίων, ακολουθώντας την εμπειρία των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Νέστου, & φυσικά την προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη του Δήμου Παγγαίου, στην γεωθερμική αξιοποίηση !

– Η Αντιδημαρχία Τραϊανούπολης, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων του Δήμου Αλεξανδρούπολης ”συγχαίρει” τις Γεωθερμικές προσπάθειες, και βρίσκεται στην ”διάθεσή όλων” όσων προσπαθούν προς αυτή την Γεωθερμική ”Αναπτυξιακή εξέλιξη” !

Την ίδια στιγμή στο Εράσμιο Ξάνθης λειτουργούν οι εγκαταστάσεις της Thrace Greenhouses (Θερμοκήπια Θράκης), της θυγατρικής του ομίλου Πλαστικά Θράκης, που αξιοποιεί τη γεωθερμική ενέργεια της περιοχής του Ερασμίου για την υδροπονική καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων. Το ζεστό νερό από τα γεωθερμικά πεδία αξιοποιείται για να καλύπτει τις ανάγκες των θερμοκηπίων σε θέρμανση, αλλά και για την άρδευση και την πρώιμη ωρίμαση των καλλιεργούμενων προϊόντων. Την προοπτική δημιουργίας θερμοκηπίων, όπως συμβαίνει στη γειτονική Ξάνθη, «βλέπει» ο κος Καρασταύρου στο γεωθερμικό πεδίο της λίμνης Μητρικού και γενικά την αξιοποίηση της γεωθερμίας στον πρωτογενή τομέα. Για να μπορεί βέβαια να πει περισσότερα αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας του μελετητή μέχρι το καλοκαίρι.

Πηγή: greenagenda.gr