Κατάληψη τευτλοπαραγωγών στα εργοστάσια Ορεστιάδας, Πλατέος για εξόφληση και ν’ αποτρέψουν το κλείσιμο τους

Κατάληψη τευτλοπαραγωγών στα εργοστάσια Ορεστιάδας, Πλατέος για εξόφληση και ν’ αποτρέψουν το κλείσιμο τους

Σε κατάληψη των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα και στο Πλατύ Ημαθίας προχωρούν σήμερα οι τευτλοπαραγωγοί, διεκδικώντας την εξόφλησή τους για τα τεύτλα που παρέδωσαν στην ΕΒΖ και δεν πληρώθηκαν στο σύνολό τους, αλλά και την αποτροπή του ¨”ξαφνικού θανάτου” με το κλείσιμο τους, που μεθοφδεύει η Κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος των τευτλοπαραγωγών, Γιάννης Παναγής, που ενημέρωσε το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα, είπε ότι τα αιτήματα των παραγωγών είναι δίκαια και πρέπει να προωθηθούν και σ’ αυτό πρέπει να συμβάλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το περιφερειακό συμβούλιο. «Το θέμα είναι κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό. Με αυτή την τακτική δίνεται ίσως η χαριστική βολή στους τελευταίους πνεύμονες βαριάς βιομηχανίας που υπάρχουν».

Την αμέριστη στήριξη των τευτλοπαραγωγών από τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο περιφερειάρχης μάλιστα κάλεσε τους τευτλοπαραγωγούς να συμμετάσχουν στο επικείμενο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου και να θέσουν το θέμα στους εκπροσώπους της κυβέρνησης.

«Φέτος για πρώτη φορά οι τευτλοπαραγωγοί δεν παίρνουν καν σπόρο. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά τελειώνει η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα αυτό είναι που δρομολογείται σήμερα από την κυβέρνηση. Είναι ανάγκη να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος. Για την Κεντρική Μακεδονία αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς εδώ παράγεται το ένα τέταρτο της παραγωγής της χώρας», εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Ιωαννίδης, είπε ότι ο αγώνας όλων υπέρ των τευτλοπαραγωγών είναι κοινός και υποστηρίζει η παράταξή του και ο ίδιος την προσπάθεια όλων των αγροτών.

Επ[ιστολή σε Τσίπρα να μην προχωρήσει

ο “ξαφνικός θάνατος¨ που αποφάσισε η Διυπουργική

 

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα με την οποία ζητούν την πληρωμή της παραγωγής και την εντολή για επαναλειτουργία των εργοστασίων, έστειλαν τευτλοπαραγωγοί της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Τευτλοπαραγωγοί των Σερρών, της Ορεστιάδας, της Κ. Μακεδονίας και της Λάρισας, με την επιστολή τους αναφέρονται στη διυπουργική συνάντηση της περασμένης Παρασκευής και τονίζουν πως δεν γίνεται «η μεγαλύτερη καθετοποιημένη αγροτική βιομηχανία της χώρας να γίνεται έρμαιο των τραπεζιτών και των μεγαλοεισαγωγέων».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε, ότι στη διυπουργική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 16-03-2018 με θέμα την εξεύρεση λύση για την Ελληνική βιομηχανία ζάχαρης, υπήρξε εισήγηση που πρότεινε το ξαφνικό θάνατο της εταιρείας. Αδυνατούμε να διανοηθούμε πως η μεγαλύτερη καθετοποιημένη αγροτική βιομηχανία της χώρας γίνεται έρμαιο των τραπεζιτών και των μεγαλοεισαγωγέων ζάχαρης.

Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι για 20.000 αγροτικές οικογένειες τελειώνει εδώ η τευτλοκαλλιέργεια, η πρώτη συμβολιακή καλλιέργεια στη χώρα. Αναρωτιόμαστε κύριε Πρωθυπουργέ γιατί δε μπορεί να γίνει πράξη, η δέσμευσή σας που είχατε δώσει από την Κομοτηνή, για άμεση ενίσχυση της λειτουργίας της Ε.Β.Ζ. Η εταιρία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο γιατί εδώ και 5 μήνες ουδείς από τους εμπλεκόμενους φορείς (πιστώτρια τράπεζα, υπουργεία, διοίκηση) φαίνεται ικανός να δώσει λύση. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χώρα να χάσει ένα εθνικό προϊόν μετά από 57 ολόκληρα χρόνια. Θα θέλαμε να σας επιστήσουμε τη προσοχή να μην ακούσετε τις εισηγήσεις για μετατροπή της εταιρείας σε καθαρά εισαγωγική, αλλά να προταθεί και η λύση της παραχώρησης της εταιρείας σε επιχειρηματίες με μοναδική εγγύηση τη διατήρηση της παραγωγής στα επίπεδα της ποσόστωσης πού υπάρχει σήμερα.

Κύριε πρωθυπουργέ, το θέμα το έχουμε αναδείξει πολλές φορές και δικαιολογίες πλέον δεν υπάρχουν. Εμείς έχουμε μάθει να παραγάγουμε και αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε. Πραγματικά πιστεύουμε ότι παραγωγικά εργοστάσια δεν μπορεί να κλείνουν και ιδιαίτερα την εποχή αυτή. Δεν θα σας κουράσουμε άλλο, απλά οφείλουμε να σας πούμε πως αν θέλετε να είμαστε συνοδοιπόροι και συμμέτοχοι στην προσπάθεια που κάνετε για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, δώστε αμέσως εντολή για την πληγρωμή ολόκληρης της παραγωγής μας αλλά και για την επαναλειτουργία των εργοστασίων».

Πηγή: voria.gr

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*