Καταγγέλει και Λαμπάκη η Ν.Δ μέσω Κωστή Χατζηδάκη, για “φωτογραφικούς” διαγωνισμούς στον φωτισμό LED

Καταγγέλει και Λαμπάκη η Ν.Δ μέσω Κωστή Χατζηδάκη, για “φωτογραφικούς” διαγωνισμούς στον φωτισμό LED

Φωτογραφικούς διαγωνισμούς και υπερτιμολογήσεις στα έργα για τον οδοφωτισμό των Δήμων της χώρας με ανοχή της κυβέρνησης, καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκη, Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη.

Κάτι που σημαίνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλει και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, αφού ως γνωστόν το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε αρχικά την σύμβαση που πήγε να υπογράψει ο δήμος Αλεξανδρούπολης με την εβρίτικη εταιρεία DASTERI SYSTEMS η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό, αναφέροντας ότι κάποιοι όροι του περιορίζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Αυτά ακριβώς αναφέρει μάλιστα και ο  αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην καταγγελία του με την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή  προς τέσσερις υπουργούς. Όπως αναφέρει, το έργο για την αντικατάσταση των συμβατικών μέσων φωτισμού με φωτιστικά σώματα τύπου led έχει συνολική αξία περίπου 2 δισεκ. ευρω και χρηματοδοτείται μέσω δανειοδότησης των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔΑ) με συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης, «στην πράξη με την ανοχή της κυβέρνησης λειτουργεί μια κλειστή αγορά στους διαγωνισμούς αυτούς προς όφελος συγκεκριμένων προμηθευτών μέσα από φωτογραφικές διακηρύξεις». Όπως τονίζει, οι διακηρύξεις αυτές απαιτούν μεταξύ άλλων, προκειμένου να συμμετάσχει ο υποψήφιος προμηθευτής στον διαγωνισμό, να διαθέτει εντός της χώρας κτιριακές εγκαταστάσεις συγκεκριμένου εμβαδού -100 τμ ανά 1.000 τεμάχια φωτιστικών- διατηρούμενες για 10 έτη από την υπογραφή της σύμβασης (!), και να έχει εκτελέσει 10 (!) συμβάσεις αντίστοιχου αντικειμένου τα τελευταία 3 χρόνια. (οι όροι που περιελάμβανε δηλαδή ο διαγωνισμός του δήμου Αλεξανδρούπολης που θεωρήθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι περιορίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό)

Οι όροι αυτοί, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης, οδηγούν σε μοναδικούς υποψηφίους και σε σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις: Είναι χαρακτηριστικό ότι για το ίδιο αντικείμενο, στους μεν φωτογραφικούς διαγωνισμούς δίνονται ελάχιστες εκπτώσεις, γύρω στο 10%, στις δε περιπτώσεις όπου οι όροι είναι διαφανείς και ανοιχτοί οι εκπτώσεις ανέρχονται σε 50-70%, σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) (όπως στο Δήμο Έδεσσας). Στην δε αγορά, τα ίδια είδη εντοπίζονται στο 1/3 της τιμής που συγκεκριμένοι Δήμοι προϋπολογίζουν.

Όπως λέει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ήδη τον προηγούμενο μήνα το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) έβαλαν φρένο σε κάποιες από αυτές τις «διαγωνιστικές» διαδικασίες, ενώ εκκρεμούν και άλλες όμοιες περιπτώσεις. Επίσης μετά από τις πολυάριθμες καταγγελίες, ενεργοποιήθηκε και το Γραφείο Διαφθοράς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων..

Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης, σημειώνει ο Κωστής Χατζηδάκης, αφενός οι δήμοι να χρεώνονται με υπέρογκα δάνεια και να στερούνται πόρους για άλλες υπηρεσίες και παροχές προς τους δημότες τους και αφετέρου ένα σημαντικότατο για το περιβάλλον έργο να μην έχει την ενεργειακή απόδοση και την οικονομική απόσβεση που η τεχνολογία θα μπορούσε να δώσει.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν διαψεύδουν αυτές τις καταγγελίες, γιατί ανέχονται αυτό το φαινόμενο και τι προτίθενται να κάνουν για να αποκατασταθεί η διαφάνεια και να σταματήσουν οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί που γίνονται προς όφελος συγκεκριμένων εταιριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*