Μαύρη επέτειος σήμερα απ’ την περσινή καταστροφική πυρκαγιά στο τέμενος Βαγιαζήτ

Μαύρη επέτειος σήμερα απ’ την περσινή καταστροφική πυρκαγιά στο τέμενος Βαγιαζήτ

Μαύρη επέτειος η σημερινή ημέρα για το Διδυμότειχο, αφού πριν ένα χρόνο ακρβώς, στις 22 Μαρτίου του 2017 και συγκεκριμένα τα ξημερώματα, ξέσπασε η καταστροφική φωτιά στο τέμενος Βαγιαζήτ και δυστυχώς “εξαφάνισε” την τεράστιας πολιτιστικής και ιστορικής αξίας ξύλινη στέγη.

Το μεγαλύτερο τέμενος στα Βαλκάνια και το πρώτο που κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς σε ευρωπαϊκό έδαφος, υπέστη τεράστια καταστροφή την στιγμή που γινόταν εργασίες συντήρησης του ώστε να ανοίξει και να λειτουργεί ως μουσείο.

Πέρασε ένας χρόνος και ακόμα δεν έχει γίνει το παραμικρό για την αποκατάσταση των ζημιών. Χρειάστηκε να υπάρχουν συνεχόμενα δημοσιεύματα από το Evros-news.gr για την αδιαφορία της Πολιτείας και ιδιαίτερα του υπουργείου Πολιτισμού, από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε να λειτουργούμε. Τελικά το καλοκαίρι έγινε εσπευσμένα ο διαγωνισμός και απομακρύνθηκε η κατεστραμμένη στέγη και τα μεταλλικά στηρίγματα που αποτελούσαν σοβαρό κίνδυνο για τους διερχόμενους αλλά και τους κατοίκους που μένουν δίπλα.

Μετά την απομάκρυνση πάντως δεν φαίνεται να έχει γίνει το παραμικρό. Το Σάββατο έρχεται στην Αλεξανδρούπολη η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου για να εγκαινιάσει έκθεση στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και να παραστεί στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, αλλά μέχρι το Διδυμότειχο να έρθει και να επιθεωρήσει την κατάσταση, δεν βρήκε χρόνο. Ίσως γιατί και ο δήμαρχος Παρασκευάς Πατσουρίδης δεν το απαίτησε.

Μοιραστείτε το άρθρο

Ένα σχόλιο

  1. ΓΙΑΤΙ ΜΑΥΡΗ;;;

Απάντηση