Ορεστιάδα: “Σφυροκόπημα” σε Μαυρίδη από Γκουγκουσκίδου, Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών για αδράνεια στο θέμα του Πανεπιστημίου

Ορεστιάδα: “Σφυροκόπημα” σε Μαυρίδη από Γκουγκουσκίδου, Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών για αδράνεια στο θέμα του Πανεπιστημίου

Τον έντονο προβληματισμό τους για τις εξελίξεις στο θέμα ίδρυσης νέων τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εκφράζεουν με ανακοίνωση τους η Μαρία Γκουγκουσκίδου, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Ορεστιάδα Τόπος να Ζω” και η η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Δήμου Ορεστιάδας “Είναι στο χέρι μας”.

Με ανακοινώσεις τους κατηγορούν τον δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη για παντελή απουσία από τα κέντρα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις αυτές και ανοχή στην υποβάθμιση του Πανεπιστημίου της πόλης, αφού το τμήμα Διατροφολογίας που θα ιδρυθεί δεν έρχεται στην Ορεστιάδα αλλά πάει Αλεξανδρούπολη, μαζί με την Κτηνιατρική.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της κ.Γκουγκουσκίδου που καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στον δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη, αναφέρει:

“Ενημερωθήκαμε από τα τοπικά μέσα για την πρόσφατη συνάντηση του πρυτανεύοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Σταύρου Τουλουπίδη, και των αναπληρωτών του, Φωτίου Μάρη και Παντελή Μπότσαρη, με τον Υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, κατά την οποία παρέστησαν επίσης ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης,

Ευάγγελος Λαμπάκης και ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης.

Λάβαμε γνώση του συγκροτημένου σχεδίου ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, το οποίο στη συνάντηση αυτή οι Ακαδημαϊκοί παρουσίασαν στον Υπουργό και το οποίο περιλαμβάνει την ίδρυση και λειτουργία νέων Τμημάτων, Ερευνητικών Κέντρων και Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι μεταξύ των έξι νέων Τμημάτων, που προτείνεται να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα για την πόλη της Ορεστιάδας.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι στα υπό ίδρυση Τμήματα περιλαμβάνεται και το Τμήμα Επιστήμης-Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, για το οποίο, τον Απρίλιο του 2017, όταν η Σύγκλητος του Δ.Π.Θ. αποφάσισε τη σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, προέβλεπε να έχει έδρα την Ορεστιάδα.

Παρ’ όλ’ αυτά το νέο Τμήμα Επιστήμης-Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, σύμφωνα με τη σημερινή πρόταση των διοικούντων του Δ.Π.Θ., θα εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη.

Περαιτέρω στα προτεινόμενα νέα Τμήματα περιλαμβάνεται και Τμήμα Κτηνιατρικής στην Αλεξανδρούπολη, στη Σχολή Επιστημών Υγείας, ενώ είναι περισσότερο από προφανές ότι το Τμήμα αυτό θα έπρεπε να ιδρυθεί στην Ορεστιάδα, διότι καταρχήν είναι απόλυτα συναφές με τα ακαδημαικά αντικείμενα της δικής μας σχολής Επιστημών Γεωπονίας & Δασολογίας, διότι η ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας είναι μια κατεξοχήν αγροτοκτηνοτροφική περιοχή και διότι στην Ορεστιάδα εδρεύει και το συναφές Διασυνοριακό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων (Κέντρο Αναφοράς Επιζωοτιών).

Η απόφαση του Δ.Π.Θ. να μην ιδρύσει ούτε ένα νέο Τμήμα στην Ορεστιάδα αποτελεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη για τη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας & Δασολογίας που εδρεύει στην πόλη μας αλλά και για την ίδια την πόλη μας.

Είναι φανερό ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δεν μας περιλαμβάνει στον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό του, δεν μας θεωρεί μέρος της καινούριας μέρας που θα ξεκινήσει για το Πανεπιστήμιο.

Μετά τα παραπάνω τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα:

Τι μεσολάβησε από την αρχική πρόταση της Συγκλήτου του Δ.Π.Θ. τον Απρίλιο του 2017 που προέβλεπε την ίδρυση του Τμήματος Επιστήμης-Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής στην Ορεστιάδα, ώστε στη σημερινή πρότασή της η Διοίκηση του Δ.Π.Θ. να τοποθετεί το νέο Τμήμα στην Αλεξανδρούπολη;

Εμείς, ως Δήμος Ορεστιάδας, έχουμε καταθέσει στο Δ.Π.Θ. από πέρυσι και έως σήμερα συγκροτημένη και αξιόπιστη πρόταση για την ίδρυση των νέων Τμημάτων στην πόλη μας, για τη στέγασή τους, για τη λειτουργία τους, για την ενσωμάτωσή τους στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας & Δασολογίας της πόλης μας;

Γνωρίζει ο Δήμαρχος Ορεστιάδας την πρόταση του πρυτανεύοντος του Δ.Π.Θ. και των αναπληρωτών του προς τον Υπουργό Παιδείας για την ίδρυση και των δύο νέων Τμημάτων που μας αφορούν στην Αλεξανδρούπολη και όχι στην Ορεστιάδα και αν ναι ποιες κινήσεις έχει κάνει για να ανατρέψει την εξέλιξη αυτή;

Γιατί ο Δήμαρχος Ορεστιάδας δεν παρέστη στην εν λόγω συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, μαζί με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τον Δήμαρχο Κομοτηνής;

Σε ποιες κινήσεις θα προβούμε από σήμερα και έως τις 25 Απριλίου, οπότε έχει προσδιορισθεί το νέο ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας για την τυπική πλέον ολοκληρωμένη κατάθεση του σχεδίου, προκειμένου, κατόπιν, αρχές καλοκαιριού, σύμφωνα με τον Υπουργό, να νομοθετηθούν οι σχετικές αποφάσεις;

Επειδή τα ερωτήματα είναι καίρια και άπτονται της ίδιας της βιωσιμότητας αλλά και της ύπαρξης της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας & Δασολογίας στην πόλη μας και επειδή ο χρόνος έως τις 25 Απριλίου, που όλα θα έχουν κριθεί, πιέζει ασφυκτικά, ζητούμε την άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ορεστιάδας, ώστε να ενημερωθούμε για τις έως σήμερα ενέργειες της δημοτικής αρχής σε σχέση με το θέμα αυτό και να καθορίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας για τη διεκδίκηση της ίδρυσης των δύο νέων Τμημάτων του Δ.Π.Θ. στην πόλη μας.

 

“Είναι στο Χέρι μας”: Εκκωφαντικά απών ο δήμαρχος 

στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: “Δυστυχώς, ακόμα μία δυσάρεστη εξέλιξη για την περιοχή μας διαφαίνεται στον ορίζοντα κι αυτή έχει να κάνει με την απομάκρυνση της πιθανότητας της ίδρυσης τρίτου πανεπιστημιακού τμήματος στην Ορεστιάδα και συγκεκριμένα αυτού της Τεχνολογίας Τροφίμων – Διατροφολογίας.

Η ανησυχία προκύπτει γιατί διαπιστώνουμε πως παρά τη μέχρι τώρα «βεβαιότητα» που επικρατούσε για την ίδρυση ενός ακόμη τμήματος στην Ορεστιάδα, τελικά η σοβαρή αυτή πιθανότητα απομακρύνεται ή στην καλύτερη περίπτωση γίνεται πάλι διεκδικήσιμη. Η ανησυχία αυτή ενισχύεται καθώς στις επίσημες συναντήσεις που έλαβαν χώρα στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρυτανεύων του Δ.Π.Θ., υπήρξε εμφανής επιφυλακτικότητα στο να ανακοινώσουν ποια θα είναι η έδρα του νεοσύστατου τμήματος της Διατροφολογίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταλήξει και αυτή η σχολή στην Αλεξανδρούπολη.

Αυτή η κατάσταση είναι πραγματικά απογοητευτική καθώς ενώ η Ορεστιάδα είχε τη δυνατότητα να εντάξει εκτός από το τμήμα της Διατροφολογίας ακόμα και αυτό  της Κτηνιατρικής, στο τέλος πιθανά θα είναι η μοναδική πόλη-έδρα  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου όπου δεν θα ιδρυθεί νέο τμήμα!

Ως Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Ορεστιάδας «Είναι Στο Χέρι Μας» θεωρούμε πως η Ορεστιάδα μπορεί να φιλοξενήσει και να υποστηρίξει τόσο τη λειτουργία Κτηνιατρικής Σχολής, όσο και της Διατροφολογίας για πολλούς πρακτικούς και χειροπιαστούς λόγους κι όχι ορμώμενοι από τοπικιστική διάθεση.

Η Κτηνιατρική Σχολή και η Διατροφολογία έχουν άμεση συνάφεια με τα ήδη υπάρχοντα τμήματα της Ορεστιάδας. Το όραμα μας είναι να δημιουργηθεί στην Ορεστιάδα ένα επιστημονικό κέντρο  που θα έχει ένα πλήρως ανεπτυγμένο δίκτυο Γεωτεχνικών Επιστημών, το οποίο θα καλύπτει όλα τα πεδία της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας σε έναν Δήμο που είναι απόλυτα κατάλληλος για αυτό καθώς η αγροτοκτηνοτροφία είναι ο κεντρικός πυρήνας της οικονομικής της δραστηριότητας.

Επιπλέον, πρόσφατα πέρασε στην κατοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου ο χώρος του πρώην ΚΕΓΕ Ορεστιάδας, με κτιριακές εγκαταστάσεις 800 τ.μ. και οικόπεδο αρκετών στρεμμάτων, γεγονός  που επιτρέπει και μία μελλοντική κτιριακή επέκταση. Αυτές είναι υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα σε πρώτη φάση τις σχολές της Κτηνιατρικής και Διατροφολογίας.

Στα πλεονεκτήματα που καταγράφονται για την επιλογή της Ορεστιάδας, είναι η ύπαρξη  του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων και των Δημοτικών Σφαγείων, που είναι βασικές και χρήσιμες υποδομές για τη  λειτουργία των σχολών Κτηνιατρικής και Διατροφολογίας, οι οποίες εξασφαλίζουν βαθύτερη επιστημονική κατάρτιση αλλά και πρακτική εμπειρία στους φοιτητές.

Το πιο λυπηρό είναι ότι σε όλες αυτές τις διεργασίες που εκτυλίσσονται σχετικά με την ίδρυση νέων τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης είναι εκκωφαντικά απών. Ενώ υπάρχουν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις που περιγράψαμε παραπάνω για να καταστεί το Πανεπιστήμιο της Ορεστιάδας ένα από τα πιο περιζήτητα στη χώρα, στο τέλος με την παθητικότητα που τον χαρακτηρίζει, η Ορεστιάδα θα μείνει ουραγός των εξελίξεων και αντί για ισχυροποίηση ίσως δούμε στο μέλλον και το απευκταίο σενάριο της συρρίκνωσης των σχολών που ήδη υπάρχουν στην πόλη μας.

Απαιτούμε τη μέγιστη δυνατή διεκδικητικότητα σε τόσο σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας και καλούμε τον κύριο Μαυρίδη, έστω και την ύστατη ώρα, να πάψει να παρακολουθεί άπραγος τις εξελίξεις και να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες που απορρέουν από τον θεσμικό του ρόλο και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Δήμου ως οφείλει.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*