Σε εκδήλωση της ΔΑΠ ΝΔΦΚ Κομοτηνής με θέμα: “Τελικά ανήκουμε στη Δύση; Η θέση της Ελλάδας στον 21ο αιώνα”, στη Λέσχη Κομοτηναίων, βρέθηκε μεταξύ των ομιλητών και ο Κυριάκος Γεροντόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής ΝΔ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.
Λόγο απηύθυναν επίσης οι: Κωνσταντίνος Χαζάκης – πρόεδρος τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ, Σωτήρης Σέρμπος – επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής ΔΠΘ, Σοφία Μιχαλιτσούδη – δικηγόρος και γραμματέας Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης.
Πριν την εκδήλωση συζητήσαμε με τον κο Γεροντόπουλο τα σημαντικά ζητήματα, περί εξωτερικής πολιτικής και Θράκης, που είναι στην επικαιρότητα. “Οφείλουμε να προσέξουμε ιδιαίτερα την Θράκη. Κάθε κυβέρνηση, όταν ξεκινάει τον προγραμματισμό της, θα πρέπει να τον ξεκινάει από την Θράκη”, ήταν το αρχικό του σχόλιο για την περιοχή, αλλά έκανε κι ενδοσκόπηση στο τί κάνουμε οι ίδιοι για την Θράκη.
“Μπορεί να φταίμε και εμείς, που
δεν διεκδικούμε με σωστό τρόπο”
“Μπορεί να φταίμε κι εμείς που προερχόμαστε από την περιοχή. Ίσως δεν αναδεικνύουμε όσο πρέπει τα θέματα και δεν διεκδικούμε με τον σωστό τρόπο. Η πατρίδα μας η Θράκη είναι το σημείο που ξεκινάει η Ευρώπη, ενώνει δύο Ηπείρους και δύο πολιτισμούς. Επομένως, αυτή την γεωστρατηγική μας θέση πρέπει να την αξιοποιήσουμε όχι μόνο οι Θρακιώτες αλλά όλη η Ελλάδα, αλλά δεν το κάνουμε.
Ότι είμαστε ευρωπαϊκό σύνορο οφείλουν να το ξέρουν οι Ευρωπαίοι, γιατί μέσα από την Θράκη μπορούμε να περάσουμε την πολιτική μας. Δεν είμαστε το σύνορο που χωρίζει, είμαστε η γέφυρα που ενώνει, γιατί στην Θράκη ζουν Έλληνες διαφορετικού θρησκεύματος. Αυτή η πολυπολιτισμικότητα είναι δύναμη της περιοχής μας. Τους Έλληνες της Θράκης οφείλει να αξιοποιήσει όλη η Ευρώπη, αλλιώς θα βγει χαμένη και η Ευρώπη και η Ελλάδα.
Η καλύτερη αμυντική θωράκιση της περιοχής είναι η οικονομική της ανάπτυξη. Η οικονομική κρίση είναι και ευκαιρία, για να διατάξουμε τον τρόπο που λειτουργεί η Δημόσια Διοίκησή μας. Όντως έχουμε συγκριτικά μειονεκτήματα σε σχέση με τη Βουλγαρία ως προς την φορολόγηση, αλλά έχουμε και συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως το ανθρώπινο δυναμικό μας. Νέοι και μορφωμένοι άνθρωποι υπάρχουν στην Θράκη και δεν τους έχουμε αξιοποιήσει”, είπε αναλυτικά.
Ο Κυριάκος Γεροντόπουλος μάς κατέθεσε σχόλιο και για το Σκοπιανό: “Δεν βλέπω ότι αυτές οι συζητήσεις μπορούν να ολοκληρωθούν εύκολα. Η Ελλάδα οφείλει να έχει μία σταθερή θέση. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας. Το να χαρίζουμε δικά μας πράγματα, είναι σα να δίνουμε όχημα στους άλλους για αλυτρωτισμούς”.
Παλαιότερα ήταν ζήτημα ωρών να λυθεί
το θέμα των δύο στρατιωτικών
Κατηγορηματικός στάθηκε επίσης απέναντι στην πολιτική Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας το καθεστώς της Τουρκίας ημι-δημοκρατικό. “Επειδή ιδιαίτερη πατρίδα μου είναι ο Έβρος, σας λέω ότι αυτά τα πράγματα παλιά ήταν ζήτημα ωρών να λυθούν, διότι το να πατήσεις λίγο από την άλλη μεριά των συνόρων δεν είναι δύσκολο ειδικά αν υπάρχουν χιόνια”, θα μας πει αρχικά για το πώς φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση, για να στρέψει το κατηγορώ του στον Τούρκο πρόεδρο: “Αν ο κος Ερντογάν νομίζει ότι μπορεί να τα αξιοποιήσει αυτά για συμφέρον της χώρας του, το μόνο που κάνει είναι κακό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κακό στις τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις και – μακροπρόθεσμα – κακό στον ίδιο του τον λαό. Αυτοί οι μεγαλοϊδεατισμοί μίας χώρας με ‘πήλινα πόδια’ θα δείτε ότι – μακροπρόθεσμα – θα την βάλουν σε περιπέτειες.
Η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και η δικαιοσύνη αποφασίζει, ενώ στην Τουρκία τα πράγματα δεν είναι έτσι: Εκεί έχουμε ένα καθεστώς ημι-δημοκρατικό και υπάρχει ένας ηγέτης ο οποίος νομίζει ότι μπορεί να παρέμβει σε όλα τα πράγματα. Θα φάει το κεφάλι του, αλλά τί να το κάνουμε αν αυτό έχει κακή συνέπεια στις εξελίξεις της περιοχής μας”.
Πηγή: xronos.gr