ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: “Νεκρή” πόλη η Αδριανούπολη. Άφαντοι οι Έλληνες λόγω εμπάργκο. Σε απόγνωση οι Τούρκοι έμποροι

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ στην Αδριανούπολη

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Σταμάτης Γκροζούδης

Επιμέλεια: Γιώργος Κ.Πιτιακούδης

“Νεκρή” πόλη εμπορικά ήταν και χθες Παρασκευή η Αδριανούπολη, αφού κανένας Έλληνας δεν πέρασε το τελωνείο των Καστανεών απ’ τον Έβρο, να πάει  για ψώνια ή διασκέδαση, λόγω της συνεχιζόμενης απαράδεκτης αιχμαλωσίας των δύο στρατιωτικών μας στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της πόλης.

Το Evros-news.gr με τον Σταμάτη Γκροζούδη, έκανε ένα ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ στην τουρκική πόλη και ιδιαίτερα στο φημισμένο της παζάρι, στο Mall Erasta και τα άλλα εμπορικά της σημεία. Εκεί που άλλες Παρασκευές έσφιζαν από ζωή και ήταν γεμάτα Έλληνες πελάτες, τώρα μόνο Βούλγαρους συναντάει κανείς και κάποιους Τούρκους.

Οι έμποροι της Αδριανούπολης βρίσκονται σε απόγνωση και έχουν βάλει… μαύρες πλερέζες, αφού έχασαν τους πολύ καλούς πελάτες τους Έλληνες, οι οποίοι κατέκλυζαν άλλες εποχές τα καταστήματα. “Βαράνε μύγες” στην κυριολεξία, μια και οι Βούλγαροι που χθες ήταν αρκετοί, σε καμιά περίπτωση δεν ξοδεύουν όσα οι Εβρίτες και ελάχιστοι ήταν οι Τούρκοι που βγήκαν για ψώνια.

“Έχουμε κατασταφεί. Δεν έρχεται κανένας Έλληνας”

“Αυτή η κατάσταση είναι από τις αρχές του μήνα. Έχουμε καταστραφεί, αφού δεν έρχεται πλέον κανένας Έλληνας στην Αδριανούπολη, λόγω του γνωστού θέματος με τους δυο στρατιωτικούς σας που κρατούνται στην πόλη μας”, λέει ένας ιδιοκτήτης καταστήματος παιδικών ρούχων. Μιλάει πολύ καλά τα ελληνικά, έχει όπως μας επισημαίνει πολλούς φίλους Έλληνες και καταλαβαίνει την αντίδραση τους. “Είναι οι καλύτεροι πελάτες μου οι Έλληνες. Εμείς νοιώθουμε ότι είμαστε φίλοι και ζούμε τόσα χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Έρχεστε αλλά και εμείς ερχόμαστε στην Ορεστιάδα, στην Αλεξανδρούπολη. Από τις αρχές του μήνα αν δούμε έναν Έλληνα στο μαγαζί μας πανηγυρίζουμε”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Ακούνε την κουβέντα και πλησιάζουν και άλλοι Τούρκοι καταστηματάρχες του παζαριού. “Μακάρι να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το πρόβλημα που υπάρχει με τους δυο στρατιώτες σας(σ.σ.εννοεί προφανώς τους στρατιωτικούς), να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να γίνει η ζωή μας όπως παλιά. Δεν συμφωνούμε μ’ αυτάπου γίνονται, αλλά δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, γιατί είναι θέματα του Κράτους που αποφασίζει. Τόσα χρόνια ζούμε ήσυχα και αρμονικά, έρχονται ιδιαίτερα Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή οι Έλληνες φίλοι μας. Τώρα εξαφανίστηκαν. Μας στενοχωρεί και μας κοστίζει πολύ οικονομικά, αλλά τους καταλαβαίνουμε που αντιδρούν με αυτό τον τρόπο”, λέει ένας ακόμα επιχειρηματίας.

Εξαφανισμένοι οι Έλληνες και στο Mall Erasta

Πηγαίνουμε στο εντυπωσιακό Mall ERASTA. Άλλες φορές αποτελούσε “πόλο έλξης” για τους Εβρίτες και γενικότερα τους Έλληνες που βρίσκονταν στην Αδριανούπολη και το επισκέπτονταν για να αγοράσουν επώνυμα ρούχα σε φθηνές τιμές, έστω αν κάποιοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για… μαϊμούδες. Σε όλους τους ορόφους του, εκεί π0υ άκουγες παντού ελληνικά, η ¨εικόνα” θυμίζει περισσότερο κλειστό εμπορικό κέντρο. Ελάχιστα άτομα κυκλοφορούν στους χώρους του, τόσο στα εμπορικά καταστήματα όσο και σε αυτά της εστίασης και του καφέ.

“Αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα από την στιγμή που δημιουργήθηκε το θέμα με τους δυο στρατιωτικούς σας. Οι Έλληνες σταμάτησαν να έρχονται και αυτή η εικόνα που βλέπετε τώρα είναι όλο τον Μάρτιο. Οι ζημιές μας είναι μεγάλες, αλλά δυστυχώς δεν εξαρτάται από εμάς να αλλάξει η κατάσταση. Άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις. Αν ήταν στο χέρι μας, θα επέστρεφαν αμέσως πίσω οι συμπατριώτες σας.

Γείτονες είμαστε, θα ζούμε δίπλα-δίπλα για πάντα και θα πρέπει ανεξάρτητα με τις κυβερνήσεις μας, εμείς να έχουμε καλές σχέσεις αφού είμαστε γείτονες. Εγώ έρχομαι στην Ορεστιάδα, πάω τα καλοκαίρια και στην Αλεξανδρούπολη για φαγητό και πριν λίγες μέρες εκεί ήμουν. Όμως οι Έλληνες σταμάτησαν αμέσως να έρχονται στην Αδριανούπολη. Στενοχωριέμαι, μας κοστίζει, αλλά τους καταλαβαίνω“, επισημαίνει ένα στέλεχος καταστήματος με γνωστή αμερικανική μάρκα ρούχων.

Όμως και στα άλλα καταστήματα μέσα στην πόλη, στους δρόμους, τις πλατείες και τα μαγαζιά με καφέ και φαγητό, βλέπεις ότι δεν κυκλοφορεί κανένας Έλληνας.  Μόνο οι μαγαζάτορες και οι υπάλληλοι τους έξω από αυτά, περιμένουν μήπως… σκάσει μύτη κάποιος πελάτης.

Όπως μας είπαν άλλωστε οι υπεύθυνοι τόσο του ελληνικού όσο και του τουρκικού τελεωνείου στις Καστανιές, από την στιγμή που έχουν συλληφθεί οι δυο στρατιωτικοί μας και παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης, αυτοί… κάθονται. Ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα είναι οι συντοπίτες μας που περνούν τα σύνορα για να πάνε για ψώνια ή διασκέδαση στην τουρκική πόλη. Μόνο οι Τούρκοι έρχονται τα Σαββατοκύριακα για φαγητό, αλλά και αυτοί έχουν πλέον μειωθεί σημαντικά.

Η αλήθεια είναι ότι η στάση του Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής Κυβέρνησης, που επιμένει να κρατά αιχμάλωτους τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, έχει “παγώσει” τα πάντα στην Αδριανούπολη.