Ελπίδες ότι θα επιστρέψουν πριν το Πάσχα οι δυο στρατιωτικοί μας

Ελπίδες ότι θα επιστρέψουν πριν το Πάσχα οι δυο στρατιωτικοί μας

Να αφεθούν ελεύθεροι πριν το Πάσχα οι Έλληνες στρατιωτικοί ζήτησε ο Γιούνκερ από τον Ταγίπ Ερντογάν. “Είσαι ηγέτης δεν κινδυνεύεις από δύο στρατιωτικούς που χάθηκαν στα χιόνια” του είπε.  Η απάντηση Ερρντογάν αφήνει περιθώριο απελευθέρωσής τους

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στο ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να απελευθερωθούν σύντομα, ει δυνατόν πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα. “Είσαι ηγέτης δεν κινδυνεύεις από δύο στρατιωτικούς που χάθηκαν στα χιόνια” ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» ο Γιούνκερ στον Ερντογάν.

Η παρέμβαση αυτή ήταν και η μόνη χειροπιαστή παρέμβαση σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα.

Στο ζήτημα αυτό ο Τούρκος πρόεδρος ήταν έτοιμος να απαντήσει και μάλιστα με ευρωπαϊκή φρασεολογία. Όλοι περίμεναν ότι θα “ξεφύγει” λέγοντας πως το θέμα ερευνάται από της τουρκική δικαιοσύνη στην οποία δεν μπορεί να παρέμβει, ωστόσο η απάντησή του περιελάμβανε τη φράση πως οι δικαστές “θα εκτιμήσουν το θέμα στη σωστή του διάσταση”.

Η φράση αυτή αφήνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας ότι μπορεί να εισακουστεί το αίτημα, είναι μια έμμεση απάντηση ότι το ζήτημα θα παραμείνει στα πραγματικά του όρια και δεν θα προχωρήσει η Τουρκία σε άλλου είδους εκμετάλλευσή του.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ εξήγησε πως επέκρινε ιδίως την φυλάκιση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία – αναφερόταν και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς – τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, με αφορμή την τουρκική προσπάθεια αποκλεισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και τη δράση του τουρκικού στρατού στη Συρία…

Καμμένος: Πριν το Πάσχα πιστεύω

ότι θα επιστρέψουν  οι δυο στρατιωτικοί

Για το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών και το τι ελπίζει να γίνει από εδώ και πέρα μίλησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα. Ο κ. Καμμένος έστειλε μήνυμα στον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Φώτη Κουβέλη, λέγοντας ότι «την πολιτική στο υπουργείο Άμυνας την χαράζω εγώ».

Ο Πάνος Καμμένος, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. «Η υποχρέωση του υπουργού Άμυνας είναι να μιλάει όταν χρειάζεται», είπε αρχικά. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόταση ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους.

Όταν ρωτήθηκε αν η απουσία του ήταν για να δείξει την δυσαρέσκειά του απάντησε: «Όταν έχω να πω κάτι και έχω να διαφωνήσω κάπου το κάνω δημόσια. Με τον πρωθυπουργό είμστε σε πλήρη ταύτιση. Στο θέμα των στρατιωτικών έχω υποχρέωση εγώ να χαράζω την πολιτική και έχω απόλυτη ταύτιση με τον πρωθυπουργό. Μίλησα για ομηρία και δυστυχώς δικαιώθηκα. Και ο Μητσοτάκης για ομηρία μίλησε από την Ορεστιάδα».

Αιτιολογώντας γιατί τους αποκαλεί ομήρους είπε: «Είναι όμηροι γιατί βρίσκονται σε μια κλειστή φυλακή υψίστης ασφαλείας για ένα παράπτωμα από αυτά που στο παρελθόν αντιμετωπίζονταν ως απλά περιστατικά με την παρέμβαση ταξιάρχων από τις δυο πλευρές. Όταν είδα ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν λειτούργησαν και οι έλληνες αξιωματικοί μεταφέρθηκαν στην ]Αδριανούπολη  κατάλαβα ότι πρόκειται περί ομηρίας. Είναι χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες επι 26 μερες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Είναι ευρωπαίοι στρατιωτικοί που φυλούν τα ευρωπαϊκά σύνορα και είναι και νατοϊκοί αξιωματικοί».

Μήνυμα σε Κουβέλη

Ο Πάνος Καμμένος έστειλε μήνυμα και στον αναπληρωτή υπουργό του Φώτη Κουβέλη. Ο κ. Κουβέλης είχε χαρακτηρίσει «υπερτροφικό λόγο» τα περί ομηρίας. «Την πολιτική του υπουργείου Αμυνας την χαράζω εγώ σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Για να μπει στην κυβέρνηση, το αποφάσισα εγώ με τον Αλέξη Τσίπρα. Λυπάμαι που έχω επιβεβαιωθεί. Θεωρώ ότι η παρέμβαση Γιουνκέρ και η απάντηση Ερντογάν θα οδηγήσουν πριν από το Πάσχα στην απελευθέρωση των δυο ομήρων. Αν η Τουρκία πράγματι είναι ειλικρινής και θέλει να ακολουθήσει έναν ευρωπαϊκό δρόμο δεν μπορεί να κρατάει ομήρους δυο Έλληνες στρατιωτικούς για ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο».

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*