Ο εκπρόσωπος της μουφτείας Έβρου στον διάλογο θρησκειών στην Ντόχα

Με τη συμμετοχή 500 συνέδρων από 70 χώρες διεξήχθη στην Ντόχα η 13η Διαθρησκευτική Διάσκεψη με θέμα «Θρησκείες και ανθρώπινα δικαιώματα», που διοργάνωσε το Κέντρο για τον Διάλογο μεταξύ των Θρησκειών. Ανάμεσα τους και ο δρ Γιασάρ Δαμάτογλου από τη Μουφτεία Διδυμοτείχου και συνολικά του Έβρου.

Ο πρόεδρος του DICID, δρ Ιμπραχίμ μπιν Σάλεχ αλ Νουάιμι, ανοίγοντας τις εργασίες της Διάσκεψης, τόνισε πως «οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ανεξέλεγκτες στον σημερινό κόσμο και ιδίως στις χώρες που βιώνουν εσωτερικές ένοπλες συγκρούσεις, πολιτικές αναταραχές και πολέμους, όμως συμβαίνουν και σε περιοχές που μαστίζονται από τη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, την καταστολή και τον κοινωνικό αλλά και τον παράνομο αποκλεισμό».

Η ελληνική συμμετοχή έκανε αίσθηση για τον συμβολισμό και τον πλουραλισμό της αντιπροσωπείας, καθώς το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να μεταβούν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υπεύθυνο του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) Σωτήρη Ρούσσο, τρεις Ελληνες από τον χώρο της εκπαίδευσης που ασπάζονται τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες: η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θρησκειολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αγγελική Ζιάκα, ο δρ Γιασάρ Δαμάτογλου από τη Μουφτεία Εβρου και ο Λεόν Σαλτιέλ, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ινστιτούτου GIIDS της Γενεύης και μέλος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Δρ Γιασάρ Δαμάτογλου: Αν ήθελε ο Θεός, θα σας έκανε όλους μια κοινότητα

Στην εισήγηση του ο Δρ Γιασάρ Δαμάτογλου: τόνισε: “Η κοινωνία αναζητά διαρκώς διεξόδους και λύσεις στα μεγάλα προβλήματα και, όπου η πολιτική απογοητεύει τους ανθρώπους, αυτοί στρέφονται στη θρησκεία. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικές πολύ τέτοιου είδους διοργανώσεις.

Το συνέδριο της Ντόχα είναι πολύ ωφέλιμο και για τους ίδιους τους μουσουλμάνους γιατί, σύμφωνα με το Ισλάμ, η θρησκεία δεν απομακρύνει κανέναν άνθρωπο από την αναζήτηση της «ορθής οδού». Αυτό το επιβεβαιώνει και το Κοράνι: «Αν ήθελε ο Θεός, θα σας έκανε όλους μια κοινότητα (umma, δηλαδή μία και μοναδική θρησκεία)».

Ορισμένοι βέβαια μουσουλμάνοι δεν δέχονται τον διάλογο με τις άλλες θρησκείες γιατί νομίζουν ότι πρόκειται για θρησκευτικό συγκρητισμό, όπως συμβαίνει και με μερικές ομάδες πιστών στον χριστιανισμό. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για γνωριμία η οποία είναι πολύ σημαντική στη δύσκολη εποχή μας.

ΚΕΙΜΕΝΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νικόλας Ζηργάνος

Πηγή: efsyn.gr