Διδυμότειχο: Προβολή ταινίας “Έξοδος 1826” απ’ τους “ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ”

Διδυμότειχο: Προβολή ταινίας “Έξοδος 1826” απ’ τους “ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ”

Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση» με την ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου και με της γενέθλιας ημέρας του Συλλόγου την 30η Μαρτίου, μας προσκαλεί στην προβολή της ιστορικής – επετειακής ταινίας «ΕΞΟΔΟΣ 1826», το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 και ώρα 7:30 μμ στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Διδυμοτείχου.

Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη ελληνική παραγωγή του 2017 από την Θεσσαλονίκη και αποτελεί την πρώτη ταινία για το 1821 μετά από 46 χρόνια. Αφορά στην ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία.


Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου και συμμετέχουν πολλοί άλλοι ηθοποιοί.

Η ταινία έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Παιδείας (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής – ΙΕΠ) ως ταινία στην οποία «το εκπαιδευτικό, ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενό της είναι υψηλής ποιότητας» κι έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Εξωτερικών (Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού) για το παγκόσμιο πρόγραμμα προβολών του στην ομογένεια με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης.
Λόγω της επετειακής προβολής, η τιμή εισόδου για το κοινό έχει διαμορφωθεί ΜΟΝΟ στα 2 € το άτομο.