Έσπασε ανάχωμα στη Θυμαριά Σουφλίου. Πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα-Τα νερά επεκτείνονται σε Τυχερό, Φυλακτό(ΒΙΝΤΕΟ)

Έσπασε ανάχωμα στη Θυμαριά Σουφλίου. Πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα-Τα νερά επεκτείνονται σε Τυχερό, Φυλακτό(ΒΙΝΤΕΟ)

Τα αναχώματα δίπλα στον ποταμό Έβρο μπορεί να αντέχουν ακόμα, αλλά επειδή η στάθμη ξεπέρασε τα όρια συναγερμού και έχει “φουσκώσει” σε όλο σχεδόν το μήκος του, υπήρξαν οι πρώτες… παράπλευρες συνέπειες. Τα νερά του Έβρου μπήκαν σε χείμαρο στην περιοχή της Θυμαριάς Σουφλίου και έσπασαν το ανάχωμα στην περιοχή Σαράντη, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα.

Gepostet von Kwstantinos Tserkezhs am Dienstag, 27. März 2018

Μάλιστα τα νερά ανεβαίνουν  ήδη προς το Τυχερό και το Φυλακτό και η κατάσταση γίνεται όλο και δυσκολότερη. Οι επόμενες ώρες αναμένονται δραματικές, αφού πλέον σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου αλλά και στον ποταμό Άρδα, βρίσκονται πάνω από τα όρια συναγερμού. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα, το νερό φαίνεται να έχει ήδη “καβαλήσει” τα αναχώματα, αν και μέχρι τώρα αυτά δεν έχουν σπάσει.

Gepostet von Kwstantinos Tserkezhs am Dienstag, 27. März 2018

Η Περιφέρεια Έβρου εξέδωσε πριν λίγο ανακοίνωση, όπου αναφέρει ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού οι Βούλγαροι αυξάνουν συνεχώς τις ποσότητες νερού που απελευθερώνουν από τα φράγματα τους, κυρίως αυτό του Ιβαήλοβγκραντ και αμέσως τεράστιοι όγκοι φτάνουν σς Άρδα και Έβρο.

ΌΠως αναφέρει η Περιφέρεια: “Εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών και σύμφωνα με τη ρηματική διακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας όπου αναφέρεται ότι στις 28 και 29 Μαρτίου, αναμένεται η συνολική ποσότητα νερού από τις λεκάνες απορροής των ποταμών Έβρου, Τούντζα και Άρδα να φτάσει περίπου τα 1300 μ3/sec, η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς Έβρο και Άρδα υπερβαίνει το όριο συναγερμού και παραμένει πάνω από το όριο επικινδυνότητας πρόκλησης πλημμυρών. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τη ρηματική διακοίνωση, η ποσότητα των υδάτων μετά το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ αναμένεται να φτάσει τα 730 μ3/sec.

Ήδη από την προηγούμενη Κυριακή υπήρξε τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου με το άνοιγμα των θυροφραγμάτων στην περιοχή του Πυθίου, όπου περίπου 7.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει.

Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Έβρου και της Περιφέρειας βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας Πολιτικής Προστασίας. Παρακολουθούν την εξέλιξη του πλημμυρικού φαινόμενου, εξετάζουν τα δεδομένα που προκύπτουν καθ’ όλο το 24ωρο, εκτιμούν  την κατάσταση και λαμβάνουν   τα προβλεπόμενα μέτρα.

Καλούμε τους πολίτες να μην πλησιάζουν στις όχθες των ποταμών, να μην ανεβαίνουν στα αναχώματα, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των κατά τόπους αρμοδίων φορέων και να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας”.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες είναι του φίλου μας Κώστα Τσερκέζη

Επόμενο Άρθρο
Χαμός έχει γίνει στους Ανεξάρτητους Έλληνες και την Κυβέρνηση με…

Pin It on Pinterest