ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Σε κατάσταση ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ κηρύχθηκε ο νομός Έβρου, με απόφαση Μέτιου

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Σε κατάσταση ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ κηρύχθηκε ο νομός Έβρου, με απόφαση Μέτιου

Σε κατάσταση ανάγκης κήρυξε το νομό Έβρου πριν από λίγο ο Περιφερεριάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, που υπέγραψε την σχετική απόφαση μετά από την θετική απάντηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. 

Συγκεκριμένα, όπως γράψαμε από το πρωί, οι τέσσερις δήμοι του νομού που έχουν ήδη πληγεί από πλημμύρες λόγω της κατάστασης στον ποταμό Έβρο που πάει να γίνει ανεξέλεγκτη εξαιτίας των τεράστιων όγκων νερού, το σπάσιμο των αναχωμάτων και της τεχνητής πλημμύρας σε κάποια μέρη ώστε να περιοριστεί ο τεράστιος κίνδυνος, απέστειλαν σχετικά αιτήματα στον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς. Αυτός τα προώθησε στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, η οποία με την σειρά της τα διαβίβασε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με αίτημα να κηρυχθεί σε ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ονομός Έβρου.

Αυτοψία Μέτιου, Πέτροβιτς στις παρέβριες περιοχές

Από την στιγμή που ο Γ.Γ κ.Καπάκης συμφώνησε και απάντησε θετικά στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο, αυτός προχώρησε στην υπογραφή της σχετικής απόφασης που είναι δική του αρμοδιότητα και ήδη αρχίζουν να ανημερώνονται γι’ αυτή όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Άλλωστε ο ίδιος ο κ.Μέτιος σχημάτισε πλήρη προσωπική άποψη και  εικόνα για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, αφού μαζί με τον κ.Πέτροβιτς επικεφαλής  κλιμακίου  αποτελούμενο από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας πραγματοποίησαν αυτοψία σε περιοχές κατά μήκος του ποταμού Έβρου που παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση υδάτων.

Το κλιμάκιο κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα Λάβαρα, στο Πύθιο και στο Διδυμότειχο και είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς για την καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό προκειμένου να προστατευθεί το γεωργικό κεφάλαιο της περιοχής.

Τις τελευταίες ημέρες, οι έντονες βροχοπτώσεις και η υπερχείλιση των φραγμάτων του ποταμού Άρδα στη Βουλγαρία είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των υδάτων του ποταμού Έβρου πάνω από το όριο επικινδυνότητας πρόκλησης πλημμυρών.

Για την τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου έχουν ήδη ανοίξει θυροφράγματα στην περιοχή του Πυθίου και της Κορνοφωλιάς, όπου πλημμύρισαν αντίστοιχα 7.500 και 3.000 στρέμματα.

Την ίδια ώρα, θραύση αναχωμάτων σημειώθηκε το πρωί της 28ης Μαρτίου στην περιοχή των Ψαθάδων, όπου πλημμύρισαν 2.000 στρέμματα, και τα ξημερώματα της 29ης Μαρτίου στο Πραγγί όπου πλημμύρισαν 10.000 στρέμματα.

Εξάλλου, με σχετικά έγγραφά τους, οι δήμαρχοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης ζήτησαν την κήρυξη περιοχών των Δήμων τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αλλά κρίσιμη και η εξέλιξή της θα εξαρτηθεί από την ποσότητα των υδάτων που θα δεχθεί ο ποταμός Έβρος το επόμενο διάστημα. Η μεγαλύτερη πίεση έχει μεταφερθεί προς το νότιο τμήμα του ποταμού.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και η νύχτα αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη, αλλά η απόφαση για κήρυξη του νομού σε ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ μπορεί να κινητοποιήσει και υπηρεσίεςπου μέχρι τώρα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί.

Gepostet von Xaris Theoxaridis am Donnerstag, 29. März 2018

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*