ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ επικρατεί στον Έβρο, που έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά τα πράγματα όσο περνούν οι ώρες επιδεινώνονται, αφού μπορεί να σταμάτησαν σήμερα οι βροχοπτώσεις, όμως τεράστιοι όγκοι νερού από τον ποταμό ΄Εβρο απειλούν και κατοικημένες περιοχές.
Η χθεσινή νύχτα ήταν δραματική, ιδιαίτερα στο χωριό Λάβαρα Σουφλίου, όπου ξύπνησαν εφιαλτικές μήνες από το παρελθόν. Έσπασε ανάχωμα στον Έβρο και τα νερά όχι μόνο πλημμύρισαν αμέσως τον κάμπο καλύπτοντας τα πάντα, αλλά έφτασαν και σε σπίτια του χωριού. Ακόμα και στον καινούργιο κόμβο έφτασαν και τον γέμισαν, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τους οδηγούς που κινούνταν στον κάθετο άξονα Αρδανίου-Ορμενίου.
Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και του δημάρχου Σουφλίου Βαγγέλη Πουλιλιού, μηχανήματα προσπαθούσαν απεγνωσμένα να καλύψουν τις διόδους που μπορεί να έφερναν τα νερά από τον πλημμυρισμένο κάμπο μέσω κάποιων γεφυρών στο χωριό. Με πολύ δυσκολία έγινε κατορθωτό να μην φτάσουν, αλλά όπως πληροφορηθήκαμε πριν λίγη ώρα, απειλούνται ξανά τα σπίτα που βρίσκονται στις παρυφές του χωριού και δίπλα στον καινούργιο δρόμο-παράκαμψη.
Έσπασε ανάχωμα στο Τυχερό,
πλημμύρισαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα
Σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, έσπασε ανάχωμα του ποταμού Έβρου και στηνπεριοχή του Τυχερού, στην οποία όπως δείξαμε χθες από βίντεο και φωτογραφίες, το νερό είχε ήδη “καβαλήσει” τα αναχώματα και ήταν θέμα χρόνου να τα σπάεει. Έτσι τεράστιοι όγκοι νερού κατέλυσαν τον κάμπο του χωριού αλλά και των διπλανών, με ανυπολόγιστες φυσικά καταστροφές στις καλλιέργειες.
Gepostet von Kwstantinos Tserkezhs am Freitag, 30. März 2018
Είναι πλέον φανερό ότι το πρόβλημα μεταφέρεται σιγά σιγά και στο νότιο τμήμα του Έβρου, στην περιοχή των δήμων Σουφλίου και της Δημοτικής Ενότητας Φερών, όπου υπάρχει και το Δέλτα του ποταμού και εκεί είναι πολύ επικίνδυνα πλέον τα πράγματα.
Κινδυνεύει ο βιολογικός στο Διδυμότειχο
Πλημμύρισε ο σταθμός του τρένου
Το Διδυμότειχο, μετά την θραύση των αναχωμάτων στην περιοχή του Πραγγίου, ίσως και του Ισαακίου, αφού κανείς δεν μπορεί πλέον να πλησιάσει οδικώς για να διαπιστώσει πλήρως την κατάσταση, έχει μετατραπεί σε… παραθαλάσσια πόλη. Περικυκλωμένη από τα νερά του ποταμού Έβρου, που πλημμύρισαν όλο τον κάμπο και έφτασαν μέχρι και τον σταθμό του τρένου, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μας αλλά και του “φουσκωμένου” Ερυθροποτάμου όπου η στάθμη είναι οριακή. Δρομολόγια βέβαια τρένου δεν υπάρχουν έτσι και αλλιώς εδώ και μέρες, λόγω προβλήματος της γραμμής στο Πύθιο.
Κινδύνεψε όμως και εξακολουθεί να κινδυνεύει ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης, μια και βρίσκεται στη νότια πλευρά και τα νερά πλησίασαν επικίνδυνα. Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και τελικά αποτράπηκε να υπάρξει καταστροφή, που θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στην πόλη, αφού αν καούν τα μηχανήματα του βιολογικού κινδυνεύει άμεσα με πλημμύρες όλη η πόλη. Τί ειρωνεία; Μια πόλη που επί αρκετούς μήνες ταλαιπωρείται από λειψυδρία, τώρα κινδυνεύει με… πλημμύρα.