Ποταμός ΄Εβρος: Πως είναι η κατάσταση στην περιοχή Πόρου Φερών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ποταμός ΄Εβρος: Πως είναι η κατάσταση στην περιοχή Πόρου Φερών (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κατάσταση στον ποταμό Έβρο, κυρίως στις κεντρικές και νότιες περιοχές του νομού παραμένει δύσκολη, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν πλημμυρίσει από τα σπασμένα αναχώματα και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην περιοχή των Φερών και του Δέλτα.

Το μυαλό όλων πηγαίνει φυσικά κιαι σε χωριά όπως ο Πόρος, αλλά σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανάρτηση του Αντιδημάρχου Φερών Νίκου Γκότση, που μαζί με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σάκη Πεμούση και τον υπεύθυνο του ΤΟΕΒ συνέχεια μετρούν την στάθμη: “Υπάρχει εκτόνωση των νερών του Έβρου στην Θέση Πέτρα του Πόρου. Εδώ ο ποταμός Έβρος αριστερά εισέρχεται εξ ολοκλήρου στην Τουρκία λόγω της ευθυγραμμίσεως του ποταμού στα μέσα της δεκαετίας του 1950 .

Εκτόνωση των νερών του Έβρου στην Θέση Πέτρα του Πόρου. Εδώ ο ποταμός Έβρος αριστερά εισέρχεται εξ ολοκλήρου στην Τουρκία λόγω της ευθυγραμμίσεως του ποταμού στα μέσα της δεκαετίας του 1950 . Η παλαιά κοίτη φράχτηκε με πέτρες (έμφραξη) και ο κύριος όγκος των νερών διέρχεται έκτοτε μέσω της ευθυγραμμίσεως μέσα από την Τουρκία. Σε αυτό το σημείο τώρα, με την άνοδο της στάθμης τα νερά περνάνε πάνω από την Έμφραξη και μέσω της παλιάς κοίτης (Πόρο-Τσιρώζη) κατευθύνονται για την διάβαση «Παυλίδη» Μελισσοκομείο.

Gepostet von Νικόλαος Γκότσης am Samstag, 31. März 2018

 

Η παλαιά κοίτη φράχτηκε με πέτρες (έμφραξη) και ο κύριος όγκος των νερών διέρχεται έκτοτε μέσω της ευθυγραμμίσεως μέσα από την Τουρκία. Σε αυτό το σημείο τώρα, με την άνοδο της στάθμης τα νερά περνάνε πάνω από την Έμφραξη και μέσω της παλιάς κοίτης (Πόρο-Τσιρώζη) κατευθύνονται για την διάβαση «Παυλίδη» Μελισσοκομείο. Οπότε το χωριό του Πόρου δεν κινδυνεύει”.

Λίγη ώρα αργότερα όμως και κυρίως προς τις πρωινές ώρες, ο κ.Πεμούσης ανήρτησε φωτογραφία και έγραψε ότι λόγω του νοτιά που δεν βοηθάει η στάθμη ανεβαίνει.

Ελπίζουμε να μην υπάρξει πρόβληα τελικά, την στιγμή που οι καταστροφές σε περιοχές των δήμων Διδυμοτείχου και Σουφλίου (κυρίως Λάβαρα,. Τυχερό, Θυμαριά, Φυλακτό) είναι πολύ μεγάλες στις καλλιέργειες και οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση.