Μάνφρεντ Βέμπερ: Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία

Μάνφρεντ Βέμπερ: Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία

«Πολιτικούς κρατούμενους» χαρακτηρίζει τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που εξακολουθούν να κρατούνται στις τουρκικές φυλακές ο Μάνφρεντ Βέμπερ, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Μιλώντας στο  protothema.gr  ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητεί τον οριστικό τερματισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προτείνοντας μια ειδική συνεργασία σε επιμέρους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
-Λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί παραμένουν στις τουρκικές φυλακές. Ποια πρέπει να είναι η απάντηση της Ε.Ε; 

Ως Ευρωπαίοι πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι απέναντι στη γενικότερη κατάσταση. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο μόνος τρόπος να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας είναι το να είμαστε ενωμένοι. Αυτό ήταν το ένα από τα δύο θετικά μηνύματα της συνόδου στη Βάρνα. Οτι ο πρόεδρος (του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Ντόναλντ Τουσκ ήταν ξεκάθαρος αναφορικά με τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία. Το δεύτερο μήνυμα ήταν ότι οι θέσεις μας απέναντι στην Τουρκία ήταν σαφείς και αυστηρές. Δεν μπόρεσα να κατανοήσω τον λόγο για τον οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε δημοσίως, μετά τη Σύνοδο της Βάρνας, ότι βλέπει μελλοντική προοπτική της Τουρκίας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εγώ δεν βλέπω κάτι τέτοιο, διότι η Τουρκία απομακρύνεται βήμα-βήμα από τις ευρωπαϊκές αξίες και οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές αποτελούν μία ακόμα απόδειξη της απομάκρυνσης της Τουρκίας, η οποία χρησιμοποιεί πολίτες, στην περίπτωση της Ελλάδας στρατιώτες, στην περίπτωση της Γερμανίας δημοσιογράφους, ως πολιτικούς κρατούμενους για να ασκεί πίεση. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να λειτουργούμε”.

Πηγή: protothema.gr