Δημοσχάκης: Στα χαρτιά παραμένει η αντιπλημμυρική προστασία του Έβρου. Η τοπική αυτοδιοίκηση παλεύει μόνη της

Δημοσχάκης: Στα χαρτιά παραμένει η αντιπλημμυρική προστασία του Έβρου. Η τοπική αυτοδιοίκηση παλεύει μόνη της

 

Στα χαρτιά παραμένει από την Κυβέρνηση η αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιηση του νομού Έβρου και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αφεθεί μόνη της να παλεύει μόνη της για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, επισημαίνει ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, 

 Με γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για το ζήτημα της διαχείρισης των επαναλαμβανόμενων πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο, τίθεται το ζήτημα της πρακτικής χρησιμότητας και της εφαρμογής των σχεδίων που έχουν εκπονηθεί από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, όπως το  Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας της Λεκάνης Απορροής του Π. Έβρου,και τα οποία αφορούν ολοκληρωμένες και στοχευμένες δράσεις για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του Έβρου.

Τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα των πλημμυρών που πλήττουν το εισόδημα του  αγροτικού κόσμου, αποδεικνύουν ότι το κεντρικό κράτος παραμένει θεατής των φαινομένων, μεταφέροντας την ευθύνη της αντιμετώπισης των πλημμυρών στην τοπική αυτοδιοίκηση με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει.

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: 1. Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

  1. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης   

ΘΕΜΑ: Ενεργοποίηση των μέτρων σύμφωνα με το οριστικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας Λεκάνης Απορροής Έβρου ( Σ.Δ.Κ.Π.Λ.Α.Ε.)

Η οριστικοποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας Λεκάνης Απορροής Έβρου, η έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θράκης και η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θράκης, σχέδια που εκπονήθηκαν από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, θα έπρεπε ήδη να έχουν περάσει στην επόμενη φάση, αυτή της υλοποίησης.

Το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας της Λεκάνης Απορροής του Π. Έβρου έχει αποδώσει ορθά συμπεράσματα με ολοκληρωμένες και στοχευμένες δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, είτε από τις υπηρεσίες του ΥΠΟΜΕΔΙ είτε από τις υπηρεσίες της ΠΑΜΘ και των Δήμων.

Κάποιες από τις δράσεις που προτείνονται και θα πρέπει να υλοποιηθούν είναι οι εξής:

Ø  Η χωροθέτηση πλημμυρικών ζωνών για την ελεγχόμενη κατάκλιση τους σε περιπτώσεις αναγκών με την παράλληλη κατασκευή των αναγκαίων έργων που θα πρέπει να τις συνοδεύουν (Θυροφράγματα, αντλιοστάσια, κλπ).

Ø  Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών  και επανεξέταση των όρων για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ εντός των πλημμυρικών ζωνών.

Ø  Προστασία οικισμών (Λαβάρων- Αμορίου – Πόρου -Σουφλίου -Λαγηνών) για την αποφυγή πλημμυρικού φαινομένου  με την κατασκευή προστατευτικών αναχωμάτων και αντλιοστασίων.

Ø  Εγκατάσταση νέου υδρομετρικού συστήματος κατά μήκος του ποταμού Έβρου, Άρδα, Ερυθροπόταμου αλλά και στους ποταμούς που συμβάλουν στον π. Έβρο και απορρέουν από τις όμορες χώρες.

Η Κοινή Ομάδα Εργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας που έχει συσταθεί  για το ζήτημα των  πλημμυρών θα έπρεπε να είναι σε διαρκή συνεδρίαση, όλο αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα, ώστε η διαχείριση των υδάτων που εισέρχονται από την βουλγαρική πλευρά μέσω του ποταμού Άρδα να είναι ελεγχόμενη και σωστά διαχειριζόμενη από την Ελληνική πλευρά.

Ωστόσο δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση και είμαστε πάλι θεατές στο ίδιο έργο. Έχουμε δηλαδή ένα νομό κηρυγμένο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τον αγροτικό κόσμο του νομού σε πολύ δύσκολη θέση λόγω της χρονικής στιγμής που εκδηλώνεται τον πλημμυρικό φαινόμενο, την τοπική αυτοδιοίκηση να προσπαθεί να διαχειριστεί το φαινόμενο με τα μέσα που διαθέτει, ενώ η  κεντρική διοίκηση του κράτους να είναι πάλι απούσα από όλη αυτήν την κρίση που πλήττει το νομό.

Το Υπουργείο όφειλε, έχοντας οριστικοποιημένα κι εγκεκριμένα όλα τα παραπάνω Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, να πρωτοστατεί στην διαχείριση όλου αυτού του φαινομένου και να μην αφήνει την τοπική κοινωνία στο έλεος του πλημμυρικού φαινομένου απροστάτευτη.

Για τους παραπάνω λόγους ερωτάται ο Υπουργός

  • Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να μπουν σε εφαρμογή τα συμπεράσματα του οριστικοποιημένου Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας Λεκάνης Απορροής Έβρου;
  • Eχουν ολοκληρωθεί και πότε οι διαδικασίες για πλήρη λειτουργία της ΕΥΔΕ Έβρου προκειμένου να αναλάβει τον ρόλο που της έχει ανατεθεί;
  • Έχουν πραγματοποιηθεί συνεδριάσεις της Κοινής Ομάδας Εργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας για την διαχείριση του πλημμυρικού φαινομένου και αν ναι με τι αποτέλεσμα;