Πετυχημένη η 3η συναυλία θρησκευτικής μουσικής στην Αλεξανδρούπολη

Πετυχημένη η 3η συναυλία θρησκευτικής μουσικής στην Αλεξανδρούπολη

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στο κατάμεστο από μουσικόφιλους ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, στην Αλεξανδρούπολη, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, συναυλία θρησκευτικής μουσικής, εν όψει της πασχαλινής περιόδου.

Στη συναυλία ερμηνεύτηκαν ύμνοι της ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας από μικτή βυζαντινή χορωδία, και συνθέσεις της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής από μικτή χορωδία και ορχήστρα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, κατά τον χαιρετισμό του, δήλωσε ότι «Ως Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επενδύουμε στον πολιτισμό, μέσω επιλεγμένων δράσεων, όπως η σημερινή. Εν όψει της πιο σημαντικής γιορτής της Χριστιανοσύνης επιλέξαμε, σε συνεργασία με το Σύλλογο Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, να σας οδηγήσουμε στην κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας των Παθών μέσω της μουσικής.

Εύχομαι το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης Του Χριστού, να φέρει ανάταση στην ψυχή μας και να καθοδηγήσει τις σκέψεις μας με αγάπη, σεβασμό, αλληλεγγύη και προσφορά προς το συνάνθρωπο μας, καθιστώντας δυνατό αυτό που φαίνεται ακατόρθωτο. Τις θερμότερες ευχές μου, για υγεία, ευτυχία, ειρήνη, πρόοδο με ανθρωπιά, ενότητα και κοινωνική αλληλεγγύη. Καλή Ανάσταση και Χαρούμενο Πάσχα».

Κορυφαίο γεγονός της εκδήλωσης αποτέλεσε η πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του έργου Confitebor tibi, Domine, P.66 του Ιταλού συνθέτη Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) για δύο γυναίκες μονωδούς, μικτή πεντάφωνη χορωδία και ορχήστρα. Το έργο αποτελεί μελοποίηση του Ψαλμού αρ. 110 του Δαυίδ (Θέλω εξυμνεί τον Κύριον).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τους χορωδούς και μουσικούς των Ωδείων «Φαέθων» Αλεξανδρούπολης, «Κόψα» Κομοτηνής και «Εύφωνον» Ξάνθης, με σολίστ τους μονωδούς Στέλλα Αδαμίδου, Παναγιώτα Παρούση και Στέλλα Φωτοπούλου. Τη βυζαντινή χορωδία διεύθυνε ο Άγγελος Μπέντης. Την επιμέλεια του προγράμματος και τη διεύθυνση της Μικτής Χορωδίας και Ορχήστρας των τριών Ωδείων είχε ο Θανάσης Τρικούπης, Πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και της Μουσικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης – Ωδείου «Φαέθων».