Πασχαλιάτικο ΣΟΚ για τους δημότες της Αλεξανδρούπολης, που έχουν οφειλές Ύδρευσης-Αποχέτευσης

Πασχαλιάτικο ΣΟΚ για τους δημότες της Αλεξανδρούπολης, που έχουν οφειλές Ύδρευσης-Αποχέτευσης

Πασχαλιάτικο ΣΟΚ ή αν θέλετε “δώρο”, επεφύλασσε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης της Αλεξανδρούπολης στους καταναλωτές που έχουν οφειλές σε αυτήν, αφού κινδυνεύουν πλέον πολύ σοβαρά όχι μόνο με διακοπή υδροδότησης και ξήλωμα του ρολογιού τους, αλλά και με κατασχέσεις από την Εφορία.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΑ, υπό τον καινούργιο Πρόεδρος της Γιώργο Ουζουνίδη η οποία διεξήχθη στις 30 Μαρτίου του 2018 και αναρτήθηκε στη “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”, αποφασίσθηκε ομόφωνα με ψήφους 8 παρόντων διοικητικών συμβούλων
σε σύνολο 11 ότι:
Ο Πρόεδρος κ.Ουζουνίδης εισηγήθηκε και το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε (απουσίαζαν οι δύο σύμβουλοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης Θυμιανίδης Κ. της παράταξης ΔΗΜΟΣ  & ΔΗΜΟΤΕΣ του Απόστολου Φωτιάδη και Δραμανίδου Ν. της παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του Σάββα Δευτεραίου), να εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο του Δ.Σ., ώστε να υποβάλει αίτηση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για να ανατεθεί σε αυτήν η είσπραξη των
βεβαιωμένων απαιτήσεων της Δ.Ε.Υ.Α.Α που ανέρχονται στο ποσό των  5.391.354 ευρώ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΥΑΑΑ- ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ

​Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους πελάτες-οφειλέτες της Δ.Ε.Υ.Α.Α. που έχουν ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές;
Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης κατά των οφειλετών από τη Δ.Ο.Υ., με κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, στέρηση φορολογικής ενημερότητας για ορισμένο ύψος χρεών και άλλα παρόμοια εμπόδια.
Να επισημάνουμε ότι είναι η πρώτη φορά στα 8 χρόνια της νυν δημοτικής αρχής του Βαγγέλη Λαμπάκη, που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μέτρο. Αν εξαιρέσει κανείς τους “στρατηγικούς κακοπληρωτές” ή τους μεγαλοοφειλέτες που έχουν και δεν πληρώνουν (όπως κάποια συγκεκριμένα ξενοδοχεία για παράδειγμα),  για τους οποίους το μέτρο είναι απόλυτα δίκαιο, υπάρχουν οι εκατοντάδες μικροοφειλέτες που πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και η συγκεκριμένη απόφαση είναι εξαιρετικά σκληρή.
Κι επειδή θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, το Evros-news.gr έχει ασκήσει πολύ σκληρή κριτική στον πρώην Πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ Ευάγγελο Μυτιληνό για αποφάσεις, πράξεις ή παραλείψεις του, αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στο συγκεκριμένο θέμα προσπαθούσε να διευκολύνει όσους δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τις οφειλές τους στην επιχείρηση, κάνοντας ρυθμίσεις αρκετών δόσεων. Κι αυτό γιατί δεν ήθελε να υπάρχουν διακοπές νερού σε αδύναμους και πληγέντες από την οικονομική κρίση πολίτες του δήμου Αλεξανδρούπολης.
Ο κ.Ουζουνίδης φαίνεται να ακολουθεί διαφορετική τακτική, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία της απόφασης, το συνολικό ποσό των βεβαιωμένων ανείσπρακτων ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται (στις 15/03/2018) στα 5.391.354 ευρώ. Ποσό σίγουρα τεράστιο, που θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της επιχείρησης, ενώ τίθεται και θέμα παραγραφής κάποιων οφειλών εφόσον συμπληρωθεί 5ετία.
Η ανάθεση όμως στην πολύ σκληρή Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που το 2017 ξεπέρασε τις 1.700.000 κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς, σε συνδυασμό με διακοπές υδροδότησης, αφαίρεση ρολογιών και στέρησης φορολογικής ενημερότητας… τσουβαλιάζει τους οφειλέτες και αυτό είναι άδικο για τους ιδιαίτερα αδύναμους. Την ίδια στιγμή που δεν ανακοινώνει κάποιο πρόγραμμα ρύθμισης αρκετών δόσεων, ώστε να δώσει την ευκαιρία και δυνατότητα σε αρκετούς να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα ποσά που οφείλουν και δεν αναφερόμαστε φυσικά στους γνωστούς κακοπληρωτές, αλλά σε εκείνους που θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν μπορούν.