Στέλιος Σκλαβενίτης: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του και οι άνθρωποι που βοήθησε

Στέλιος Σκλαβενίτης: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του και οι άνθρωποι που βοήθησε

 

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης πέθανε ξαφνικά την Κυριακή (01.04.2018) μετά από επιπλοκές που προκάλεσε στον οργανισμό του η γρίπη, βυθίζοντας σε πένθος την οικογένεια του, τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και τους εργαζόμενους του. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι ο Στέλιος Σκλαβενίτης είχε καταφέρει κάτι μαγικό… Ήταν ο εργοδότης που λάτρευαν οι εργαζόμενοι του!

Στέλιος Σκλαβενίτης: Άγνωστες ιστορίες ανθρώπων που ευεργέτησε

«Μας στάθηκε στην πιο κρίσιμη στιγμή. Έσωσε την οικογένεια μου, προσφέροντας χαρά και υγεία στο παιδί μου. Και το μόνο που απαίτησε ήταν να μην μαθευτεί ποτέ το καλό που μας έκανε. Πώς να πιστέψω ότι έφυγε από την ζωή ένας τέτοιος άνθρωπος;». Η κυρία Μαρίνα μονολογούσε και σκούπιζε τα δάκρυα της σε μία γωνία του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά. Εκεί βρέθηκαν συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες, υπάλληλοι και «ανταγωνιστές» για να τον αποχαιρετήσουν.

Η κυρία Μαρίνα και ο σύζυγος της δεν θα μπορούσαν να μην παρευρεθούν σε αυτό το αναπάντεχο «ύστατο χαίρε». «Δεν είμαστε οι μόνοι εδώ. Είναι και άλλοι που κουβαλούσαν τον Γολγοθά τους πριν τους γνωρίσει και τους προσφέρει τη βοήθεια του ο κυρ – Στέλιος. Άλλους τους θυμήθηκα ξανά και άλλους τους αναγνωρίζω από τα βουρκωμένα μάτια» λέει στην Real News.

Αθόρυβος

Αυτή είναι μία από τις άγνωστες πτυχές της ζωής του Στέλιου Σκλαβενίτη που αγνοούσαν ακόμα και οι πιο κοντινοί του άνθρωποι. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι για την φιλανθρωπική του δράση τηρούσε αυστηρό πρωτόκολλο μυστικότητας. Κάτι που ενισχύεται και από το γεγονός ότι η οικογένεια και οι εταιρείες του Ομίλου ανακοίνωσε δωρεές στη μνήμη του στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Στέγης, στο Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής και στο Χαμόγελο του Παιδιού που χαρακτήσε τον Στέλιο Σκλαβενίτη «έναν εξαιρετικό άνθρωπο και οικογενειάρχη, έναν άξιο επιχειρηματία, έναν αξιόλογο εργοδότη και έναν πιστό και αθόρυβο υποστηρικτή κάθε δράσης μας».

«Ήταν ένας ξεχωριστός και υπέροχος άνθρωπος που βοηθούσε τους συνανθρώπους του. Τις φιλάνθρωπες πράξεις του τις μαθαίναμε τυχαία γιατί όποιος τολμούσε να συζητήσει για το έργο του μπορούσε να μην του ξαναμιλήσει ποτέ. Αλίμονο πόσα δεν θα μάθουμε ποτέ» ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ στην Real News.

Ο εργασιομανής επιχειρηματίας που έβαζε πάνω από όλα την οικογένεια του

Ο κ. Ματθαίος Μαυράκης, πρώην εκπρόσωπος των εργαζομένων στον Μαρινόπουλο και νυν πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις Ελληνικές υπεραγορές Σκλαβενίτης πέρασε πολλές και καθοριστικές στιγμές μαζί του που έκριναν το εργασιακό μέλλον 11.000 εργαζομένων.

«Έδωσε τον εαυτό του, όλο του το είναι σε αυτό το όραμα. Και τα κατάφερε! Μόνο ο θάνατος τον λύγισε. Με συγκλόνισε η φυσιογνωμία του, μακάρι οι κυβερνήτες μας να είχαν κάτι από το τσαγανό του. Ούτε ένας εργαζόμενος δεν έχασε τη δουλειά του με την ενοποίηση, κανένα δικαίωμα δεν χάθηκε. Όσα υποσχέθηκε τα έκανε πράξη» θυμάται.

Μάλιστα, ο Στέλιος Σκλαβενίτης δούλευε ατελείωτες ώρες με πολλούς συνεργάτες να του υπενθυμίζουν ότι πρέπει να τον βλέπει και η οικογένεια του και να τα τέσσερα παιδιά του.

«Ξεχνούσε να γυρίσει σπίτι του, στους υπαλλήλους του είχε απαγορεύσει να εργάζονται αργίες και Κυριακές αλλά εγώ πολλές φορές τον είχα πετύχει στο γραφείο. Ερωτευμένος με την δουλειά του» αποκαλύπτει ο κ. Μίχαλος.

«Ο Στέλιος ήταν άνθρωπος με Α κεφαλαίο. Κάθε μέρα μαζί του ήταν ξεχωριστή. Κοντά του έμαθα να βλέπω τα πράγματα στη ζωή θετικά κι ότι όλα τα προβλήματα έχουν την λύση τους. Καλοσύνη, ευγένεια, δικαιοσύνη. Πάνω από όλα έβαζε την οικογένεια του. Ένιωθε μεγάλη ευγνωμοσύνη προς τους εργαζόμενους» λέει η κ. Ευγενία Τζωρτζάτου, διευθύντρια του γραφείου του Στέλιου Σκλαβενίτη.

Από τη Λευκάδα και την καταστροφή στο success story

Εδώ και χρόνια ο Σκλαβενίτης δεσπόζει στην ελληνική αγορά των σούπερ μάρκετ. Αλλά η πορεία της εταιρίας που έμελλε να γίνει μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες της χώρας, ξεκίνησε μέσα από εμπόδια.

Ήταν το 1920 όταν η οικογένεια Σκλαβενίτη δημιούργησε εταιρία εισαγωγών ξυλείας και εξαγωγών κρασιών. Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος. Το 1936 η οικογένεια καταστράφηκε οικονομικά. Αιτία ένα ατύχημα σε μεγάλη παρτίδα κρασιών που επρόκειτο να σταλούν στο εξωτερικό.

Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης φεύγει από τη Λευκάδα για την Αθήνα. Η κατοχή βρίσκει την οικογένεια σε κάκιστη οικονομική θέση. Το 1942 πέθαναν και οι δυο γονείς της οικογένειας.

Ο Γιάννης και ο Σπύρος Σκλαβενίτης

Τα παιδιά, Γιάννης και Σπύρος Σκλαβενίτης παίρνουν τη σκυτάλη της επιχειρηματικής δραστηριότητας της οικογένειας. Ξεκινούν, στα τέλη της δεκαετίας του ’40 τη δική τους επιχείρηση. Διαθέτουν κεχρί, κανναβούρι και είδη πρώτης ανάγκης στην Κεντρική Αγορά.

Σιγά σιγά, τα δυο αδέλφια Σκλαβενίτη στρέφονται στο εμπόριο μπακαλικής και μπαχαρικών στον Πειραιά. Το 1950 κάνουν μια γνωριμία που θα αποδειχθεί σταθμός: γνωρίζονται με τον μικρασιατικής καταγωγής Μιλτιάδη Παπαδόπουλο. 

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Γιάννης και ο Σπύρος Σκλαβενίτης και ο Μιλτιάδης Παπαδόπουλος ιδρύουν την εταιρία Σκλαβενίτης και ΣΙΑ. Έδρα τους τα Πετράλωνα και αντικείμενο η χονδρική πώληση τροφίμων.

Το 1967 ιδρύουν την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών «delivery» στην Ελλάδα, την «ΤΗΛΕΞΥΠ». Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της και η διάθεση προϊόντων αρίστης ποιότητας σε τιμές χονδρικής την εδραίωσαν. Σε πολύ σύντομο διάστημα, η εταιρία δέχεται παραγγελίες σχεδόν από κάθε γωνιά της Αττικής.

Το πρώτο σούπερ μάρκετ

Η επιτυχία της ΤΗΛΕΞΥΠ ώθησε τους τρεις επιχειρηματίες σε ακόμη μια κίνηση σταθμό. Το 1969 δημιούργησαν το πρώτο κατάστημα λιανικής. Και το 1971 άνοιξαν στη λεωφόρο Κηφισού 80, στο Περιστέρι, το πρώτο σούπερ μάρκετ. Σήμερα, εκεί, βρίσκονται κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρίας Σκλαβενίτης.

Το σλόγκαν «τόσο φθηνά όσο πουθενά» είναι ακόμη και… σήμερα ένα από τα πιο γνωστά της αγοράς. 

Η νέα γενιά Σκλαβενίτη

Το 1993 έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σκλαβενίτης και το 2006 ο Σπύρος. Την ίδια χρονιά σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας. Είχε προηγηθεί έναν χρόνο νωρίτερα, όπως λέγεται, πρόταση εξαγοράς από πολυεθνικό όμιλο ύψους 400 εκατ. ευρώ. Κι αυτή όπως κι άλλες, απορρίφθηκε.

Σταδιακά, στο τιμόνι της επιχείρησης μπήκαν η Μαρία, ο Γεράσιμος και ο αδικοχαμένος Στέλιος Σκλαβενίτης. 

Υπό την ηγεσία τους, τα τελευταία χρόνια, η Σκλαβενίτης έχει κάνει πολλές εξαγορές. Όχι μόνο άνοιξε νέα καταστήματα αλλά εξαγόρασαν κι άλλα. Όπως τα σούπερ μάρκετ Παπαγεωργίου. Εξαγόρασαν επίσης 28 καταστήματα άλλων αλυσίδων: της Ατλάντικ (10), της Δούκας (4), της Μπαλάσκας (5), της Extra Πρώτα και Φθηνά (9).

Πρόεδρος της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ είναι η Μαρία Σκλαβενίτη. Ο Στέλιος είχε τη θέση του αναπληρωτή Διευθύνοντος Σύμβουλου. Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, αναλαμβάνοντας κυρίως το διοικητικό κομμάτι του ομίλου. 

Το τελευταίο μεγάλο deal

Η εταιρία Σκλαβενίτης ήταν εκείνη που ενδιαφέρθηκε για την συγχώνευση με τον Μαρινόπουλο. Μετά από διαπραγματεύσεις μηνών και ενώ οι προμηθευτές δέχτηκαν «κούρεμα» 50% επί των όσων είχαν λαμβάνειν, το deal έκλεισε.

Την 1η Μαρτίου 2017 η εταιρία απορρόφησε το δίκτυο 361 καταστημάτων της Carrefour Μαρινόπουλος. 

Ο όμιλος Σκλαβενίτη, μετά την εξαγορά της «Μαρινόπουλος», αριθμεί 538 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πηγή: Real News