Παράταση ως την Παρασκευή, για τις δηλώσεις ζημιάς από τις πλημμύρες

Παράταση ως την Παρασκευή, για τις δηλώσεις ζημιάς από τις πλημμύρες

Σταδιακή αποστράγγιση των νερών που κάλυψαν περισσότερα από 90.000 στρέμματα γης σε όλη την παραποτάμια ζώνη του νομού, παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα, κατά τα οποία οι στάθμες έχουν πέσει κάτω από το όρια επιφυλακής, ενώ δόθηκε παράταση ως την Παρασκευή 13 Απριλίου για τις δηλώσεις ζημιάς στον ΕΛΓΑ.  

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκινούν, όπου αυτό είναι δυνατό, τις καταγραφές σε ζημιές, τόσο σε καλλιέργειες όσο και σε υποδομές και αγροτικούς δρόμους, σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί σταδιακά, το συντομότερο δυνατό, η πρόσβαση των αγροτών στα χωράφια τους.


Παράταση δηλώσεων ζημιάς μέχρι την Παρασκευή 
Εν τω μεταξύ, παρατάθηκε μέχρι την Παρασκευή 13 Απριλίου η περίοδος δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ, η οποία έληγε σήμερα. Τα μισά περίπου από τα πλημμυρισμένα στρέμματα ήταν καλλιεργημένα με χειμερινά σιτηρά, μηδική, σπαράγγια, σκόρδα και ορισμένα είδη χειμερινών κηπευτικών. Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ περιοδεύει από το πρωί σε περιοχές με πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις, προκειμένου να σχηματίσει μία πρώτη εικόνα της κατάστασης.

«Σε ορισμένες περιοχές φαίνεται ότι τα νερά αποστραγγίζονται ήδη, για όσες όμως βρίσκονται κοντά στα αναχώματα θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα», σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στον Έβρο, Αθανάσιος Πανάγος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι από τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών και από τον χρόνο που οι καλλιέργειες θα παραμείνουν κάτω από τα νερά, θα εξαρτηθεί εάν ορισμένες από αυτές θα δώσουν τελικά παραγωγή».

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου