ΕΒΖ: Μαζεύουν χαρτιά για να πληρωθούν οι τευτλοκαλλιεργητές. Διοικητικές διαφωνίες για καλλιέργεια φέτος-Φήμες παραιτήσεων

ΕΒΖ: Μαζεύουν χαρτιά για να πληρωθούν οι τευτλοκαλλιεργητές. Διοικητικές διαφωνίες για καλλιέργεια φέτος-Φήμες παραιτήσεων

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης υπογράφηκε τελικά το συμφωνητικό μεταξύ Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών οπότε και άνοιξε ο δρόμος αποπληρωμής των τευτλοπαραγωγών για τα οφειλόμενα από την καλλιεργητική περίοδο 2017. Ήδη οι παραγωγοί που δεν είναι μεριδιούχοι της Συνεταιριστικής, όπως οι τευτλοκαλλιεργητές του Έβρου, συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα έγγραφα για να μπορέσουν να εγγραφούν μέλη ώστε στη συνέχεια να πάρουν τα χρήματα που μέχρι τις προάλλες διεκδικούσαν από τη βιομηχανία.

Η απόκτηση μερίδας και τα έξοδα φακέλου έχουν κόστος περίπου 150- 160 ευρώ, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα που προβληματίζει πολλούς, όσο το ότι θα πρέπει να προσκομίσουν ασφαλιστική ενημερότητα και να έχουν ρυθμισμένες τις οφειλές τους για τον ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, από την τελευταία εργάσιμη της Μεγάλης Εβδομάδας, καταβλήθηκαν τα χρωστούμενα σε ορισμένους Σερραίους αγρότες που ήταν ήδη μέλη της Συνεταιριστικής.

Η συμφωνία, βάσει των πρώτων πληροφοριών, αφορά την ενεχυρίαση περίπου 23.000 τόνων κρυσταλλικής ζάχαρης, προς 400 ευρώ/τόνο, ποσότητα για την οποία η Τράπεζα θα καταβάλλει 7,2 εκατ. ευρώ που οφείλονται στους παραγωγούς, με τη μορφή δανείων στα οποία εγγυητής μπαίνει η ΕΒΖ. Η βιομηχανία θα πρέπει για να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό, να πουλήσει τη ζάχαρη, σε συσκευασίες λιανικής, του 1 kg.

Με την επιστροφή από την τριήμερη αργία του Πάσχα, επανήλθαν στο τραπέζι τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα της ΕΒΖ, τα οποία, εξ όσων πληροφορήθηκε η Voria.gr, αυτή την ώρα συζητούνται σε σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, στην Αθήνα.

Βασικό θέμα συζήτησης αποτελεί η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος και το αν η ΕΒΖ θα την αξιοποιήσει για τη σπορά και καλλιέργεια τεύτλων. Είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός, από τη Θεσσαλονίκη και το Περιφερειακό Συνέδριο, είχε δηλώσει ότι οι παραγωγοί θα υποστηριχθούν για να σπείρουν και φέτος τεύτλα, ωστόσο για τη βιομηχανία που στερείται χρηματοδότησης, που δεν έχει ακόμη βγάλει τιμές παραγωγού και φυσικά δεν έχει κλείσει συμφωνίες με τους τυχόν ενδιαφερόμενους, τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά.

Πάντοτε σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν μέλη του δ.σ. της ΕΒΖ που ανοικτά είναι αντίθετα με την καλλιέργεια τεύτλων υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, με τον πρόεδρο της εταιρείας μάλιστα, τον κ. Παναγιώτη Αλεξάκη, να φέρεται να υποστηρίζει αυτή την άποψη. Το πού θα καταλήξουν οι διαφορετικές θέσεις, υπέρ και κατά της καλλιέργειας, φέτος, ενδέχεται να το πληροφορηθούμε αργότερα, ενώ υπάρχουν και διαρροές για πιθανές παραιτήσεις.

Τώρα πλέον, όλοι όσοι έχουν στα χέρια τους αυτό το….καυτό τεύτλο να διαχειριστούν, καταλήγουν ότι η καλύτερη επιλογή είναι η πώληση της ΕΒΖ, όπως άλλωστε έχει συμβουλεύσει η Ernst & Young την πιστώτρια Τράπεζα της ΕΒΖ, Πειραιώς.  Η ΕΥ προτείνει την πώληση της ΕΒΖ ει δυνατόν και αύριο και, στο σύνολό της.

Όμως, πολύτιμος χρόνος χάθηκε, για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, καθώς πιστώτρια και μέτοχος (εκκαθαριστής της ΑΤΕ) επέμεναν επί πολλούς μήνες στην πώληση των θυγατρικών της Σερβίας, επιλογή που δεν απέδωσε ενόσω η ΕΒΖ συνέχιζε να απαξιώνεται και να βουλιάζει βαθύτερα στα χρέη της που ξεπερνούν τα 220 εκατ ευρώ.

Εν τούτοις, όπως πληροφορείται η Voria.gr, συνεχίζει ακόμη και σήμερα να υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον για την ΕΒΖ από δύο fundς του εξωτερικού, ένα βρετανικό και ένα αμερικανικό, που συνεργάζονται ως επί το πλείστον σε emerging markets. Το βρετανικό είναι το Kingsley Capital Partners, που συνεργάζεται και είναι ο αποκλειστικός εκπρόσωπος στο Λονδίνο του Αlbright Capital Management, του αμερικανικού fund πρόεδρος του οποίου είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ , Μαντλίν Ολμπράιτ.

Τα δύο παραπάνω επενδυτικά κεφάλαια έχουν υπογράψει συμφωνία εμπιστευτικότητας με την EY, σε ό,τι αφορά την ΕΒΖ, συνεχίζουν να βλέπουν με ενδιαφέρον την υπόθεση της βιομηχανίας, θέλουν την παραγωγική της λειτουργία και προσπαθούν να επεξεργαστούν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία σχετικά με την εταιρεία ώστε να καταλήξουν στο εάν τελικά θα δηλώσουν έτοιμοι για το επόμενο βήμα ή αν θα αποσύρουν το ενδιαφέρον τους. Οι αποφάσεις για την ΕΒΖ, θα ληφθούν οπωσδήποτε εντός του Απριλίου.

Ωστόσο, σε πρώτη και άμεση φάση, μένει να δούμε εάν θα υπάρξει τευτλοπαραγωγή φέτος στην Ελλάδα ή εάν η απόφαση είναι να σβήσουν τα φουγάρα της ΕΒΖ.

Πηγή: voria.gr