Αντιδράσεις για την αιφνιδιαστική εντολή-παρέμβαση Γαβρόγλου για δίγλωσσα Νηπιαγωγεία στη Θράκη

Αντιδράσεις για την αιφνιδιαστική εντολή-παρέμβαση Γαβρόγλου για δίγλωσσα Νηπιαγωγεία στη Θράκη

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η «καταδρομική» επιχείρηση η οποία μάλιστα έγινε παραμονές της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, με την οποία το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να επιβάλει τη λειτουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων στη Ροδόπη και την Ξάνθη με εντολή Γαβρόγλου, αιφνιδιάζοντας τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αντέδρασαν με έντονο τρόπο, όπως και η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας της Θράκης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ¨, τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία, που είναι γνωστό ότι αποτελούν τον διακαή πόθο του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή και για τα οποία έχουν δώσει αγώνα κατά καιρούς μουσουλμάνοι βουλευτές, με προεξάρχοντα τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστούν, όπως αναφέρουν στη Θράκη, ουσιαστικά τον «δούρειο ίππο» για την επιβολή της τουρκικής γλώσσας ως μητρικής στους Πομάκους και τους Ρομά. Επισημαίνεται ότι η λειτουργία μειονοτικών δίγλωσσων νηπιαγωγείων δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα 19 Μαρτίου οι εκπαιδευτικοί στα νηπιαγωγεία Αρριανών, Πάσσου και Ασωμάτων (Ροδόπη), καθώς και Αλματος, Πάχνης και Κύρνου (Ξάνθη) είδαν ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, να καταφθάνουν τουρκόφωνες νηπιαγωγοί με μια απλή απόφαση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) που δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα. Οι τουρκόφωνες νηπιαγωγοί θα έμπαιναν στην τάξη για να κάνουν συνδιδασκαλία με τις κανονικές νηπιαγωγούς, με στόχο να προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης «Πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης μουσουλμανοπαίδων στα νηπιαγωγεία της Θράκης».

Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί αντέδρασαν αμέσως, προκηρύσσοντας στάση εργασίας τόσο στη Ροδόπη όσο και στην Ξάνθη, και μάλιστα με καθολική συμμετοχή των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στις συγκε-
κριμένες δομές. Οι στάσεις εργασίας συνεχίστηκαν και όλες τις επόμενες ημέρες και μάλιστα με συμμετοχή της τάξης του 100%. Το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, αντέδρασε προσπαθώντας να ασκήσει πιέσεις στις νηπιαγωγούς.

Ο αιφνιδιαστικός τρόπος με τον οποίο το υπουργείο και ο κ. Κώστας Γαβρόγλου επιδιώκουν να επιβάλουν τη λειτουργία των δίγλωσσων σχολείων έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε εκπαιδευτικούς και γονείς, καθώς η εικόνα που υπήρχε ήταν πως μετά τις περσινές μεγάλες αντιδράσεις το πιλοτικό πρόγραμμα είχε αναβληθεί για την επόμενη σχολική χρονιά Ο κ. Γαβρόγλου είχε υποσχεθεί ότι με τη φράση «μητρική γλώσσα» εννοούνταν και τα τουρκικά και τα πομακικά και τα ρομανί. Τώρα, όμως, αποδείχθηκε ότι ήταν και αυτή μια υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ όπως όλες οι άλλες, καθώς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ξεκαθάρισε ότι και οι έξι μουσουλμάνες που επιλέχθηκαν είναι τουρκόφωνες και αυτή τη γλώσσα θα χρησιμοποιήσουν στα
νηπιαγωγεία. Σημειώνεται ότι από τα έξι νηπιαγωγεία του πολιτικού προγράμματος, τα τρία λειτουργούν σε πομακικά χωριά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι νηπιαγωγοί που διδάσκουν στα έξι σχολεία δεν είχαν ενημερωθεί ότι συνάδελφοί τους που μιλούν την τουρκική γλώσσα θα βρίσκονταν την περασμένη Δευτέρα μαζί τους στις αίθουσες και δεν είχαν ιδέα ούτε καν για τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν το μάθημα. Εκπληκτες άκουσαν ότι τα νήπια θα «χωριστούν» και στα μισά παιδιά θα κάνει μάθημα η ελληνόφωνη νηπιαγωγός και στα άλλα μισά η τουρκόφωνη. Οπως ήταν φυσικό, αρνήθηκαν να δεχθούν κάτι τέτοιο, καθώς πρόκειται για παραβίαση του νόμου, αλλά, το κυριότερο, για παραβίαση κάθε παιδαγωγικής και επιστημονικής αντίληψης που έχει στο κέντρο της το συμφέρον του παιδιού.

ΤΟΥΡΚΟΣΩΜΑΤΕΙΑ

Για το θέμα είχαν παρέμβει το προηγούμενο διάστημα και γνωστά τουρκοσωματεία, όπως ο «Σύλλογος Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης» και η «Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης», που μάλιστα έθεσαν το ζήτημα με εντελώς κυνικό τρόπο. «Σε αυτά τα αναφερόμενα ως ‘δίγλωσσα νηπιαγωγεία» η βασική εκπαίδευση πρέπει να γίνεται στη μητρική γλώσσα της μειονότητας, δηλαδή την τουρκική, και η επίσημη γλώσσα της χώρας μας, δηλαδή τα ελληνικά, να διδάσκεται ως δεύτερη», είχαν αναφέρει.

Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια με τη βοήθεια του τουρκικού προξενείου, που παρείχε την αναγκαία χρηματοδότηση, οι τουρκοσύλλογοι (με μπροστάρηδες τον «Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας» και την ΠΕΚΕΜ), επιχειρώντας να αποτρέψουν μουσουλμάνους γονείς από το να στέλνουν τα παιδιά τους σε δημόσια νηπιαγωγεία ίδρυσαν μια σειρά από παράνομα νηπιαγωγεία στην περιοχή, κατά την πάγια μέθοδο της δημιουργίας παράλληλων δομών τόσο στη Ροδόπη όσο και στην Ξάνθη. Χρειάστηκε η παρέμβαση της Δικαιοσύνης για να βάλουν λουκέτο.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»-Statusradio.gr

Ένα σχόλιο

  1. Μακεδόνας Έλληνας

    Προδότη Γαβρόγλου πράκτορα των Τούρκων. Φτού σου κοπρίτη!

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*