«Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου Σουφλίου»-Συνάντηση στο Μουσείο Μετάξης

«Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου Σουφλίου»-Συνάντηση στο Μουσείο Μετάξης

 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, οργανώνει την Κυριακή 22 Απριλίου (ώρα 12:30) συνάντηση με θέμα «Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου Σουφλίου», στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί.

Φωτίζοντας πτυχές της τοπικής ιστορίας, στόχος των ομιλητών είναι να αναδείξουν την ιστορία του τέμπλου του Αγίου Γεωργίου, έργο του γλύπτη Σταμάτη Ταλιαδούρου και σπάνιο δείγμα ξυλογλυπτικής του 19ου αιώνα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

12:30. Χαιρετισμοί

12:45. Γλυκερία Χατζούλη, Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. και Τριανταφυλλιά Βασιλούδη, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Θεολογίας Α.Π.Θ., Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου στο Σουφλί

13:15. Δημήτριος Κουντουράκης, Ιστορικός-Αρχαιολόγος, Φιλόλογος, Οι εικόνες του ξυλόγλυπτου τέμπλου του Αγίου Γεωργίου Σουφλίου

13:45. Δήμητρα Παρθένου, Θεολόγος, Στην αγκαλιά του Αη Γιώργη: αναμνήσεις, σκέψεις, συναισθήματα που μας γεννιούνται μέσα στο ναό»

14:15. Ξενάγηση στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

Η ιστορίου του Αγίου Γεωργίου

Ο Άγιος Γεώργιος στο Σουφλί θεμελιώθηκε το 1818, δεν ολοκληρώθηκε όμως παρά μόνο το 1863, μετά από πενήντα σχεδόν χρόνια. Δεσπόζει με τη μεγαλοπρέπειά του στην πόλη, είναι βασιλικού ρυθμού και έχει διπλούς πέτρινους ορόφους στο γυναικωνίτη. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου στο Σουφλί είναι έργο του Μαδυτινού γλύπτη Σταμάτη Ταλαιαδούρου και θεωρείται εξαιρετικής ομορφιάς και ανυπολόγιστης αξίας.

Ο καλλιτέχνης μοιάζει να έχει δώσει πνοή στο έργο, με τις μορφές των αγίων να «αιωρούνται», τον κάτω κόσμο να επικοινωνεί με τον επουράνιο και έναν Εσταυρωμένο που γέρνει ελαφρά προς τα μπρος, εμπνέοντας δέος και κατάνυξη στους πιστούς προσκυνητές του Αγίου Γεωργίου στο Σουφλί. Κωνσταντινουπολίτες και Σωζοπολίτες μάστορες, που ονομάζονται τογιαδόροι, εργάστηκαν μαζί του για την ολοκλήρωση του έργου, που έγινε όμως μετά το θάνατο του ξυλογλύπτη και με την βοήθεια του γιου του.

Το καμπαναριό στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Σουφλί είναι έργο του 1910, έχει ύψος 25 μέτρα και είναι οκταγωνικό από πωρόλιθο. Η συντεχνία των υποδηματοποιών της πόλης δώρισε τους μηχανισμούς των τεσσάρων ρολογιών που το διακοσμούν.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Σουφλί ήταν Μητροπολιτικός Ναός ως το 1935, όταν καταργήθηκε η Μητρόπολη και ενσωματώθηκε στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου.