Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, δημιουργεί προβλήματα και σε επιχειρήσεις του Έβρου

Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, δημιουργεί προβλήματα και σε επιχειρήσεις του Έβρου

Την στιγμή που τα αθηναϊκά ΜΜΕ.., πανηγυρίζουν για την κατρακύλα της τουρκικής λίρας, η οποία έκανε βουτιά σε χαμηλά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες, πιεζόμενη από τις μαζικές πωλήσεις του ρωσικού ρουβλιού, του νομίσματος ενός μεγάλου εμπορικού εταίρου της, δημιουργούνται ή πιθανόν να προκληθούν προβλήματα και σε επιχειρήσεις του Έβρου.

Κι αναφερόμαστε στα καταστήματα της Ορεστιάδας και της Αλεξανδρούπολης κυρίως, τα οποία επισκέπτονται το Σαββατοκύραικο αλλά κάποια και τις καθημερινές, οι Τούρκοι από τις γειτονικές περιοχές ή ακόμα και την Κωνσταντινούπολη. Οι περισσότεροι έρχονται για φαγητό και διασκέδαση, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ενώ βαδίζουμε πλέον στο καλοκαίρι όταν και αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών, τα πράγματα θα γίνουν σοβαρότερα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,1550 λιρών ανά δολάριο, καταγράφοντας υποτίμηση 8,5% φέτος και στο χαμηλό ρεκόρ των 5,1435 λιρών ανά ευρώ. Με την υποτίμηση του έναντι του ευρώ, σημαίνει ότι ένας Τούρκος που έρχεται για φαγητό στην Ορεστιάδα ή την Αλεξανδρούπολη, να απολαύσει δηλαδή το ψαράκι και το ποτό του, θα θέλει πλέον περισσότερες λίρες για να πληρώσει έναν λογαριασμό σε ευρώ, αφού πλέον η αναλογία ξεπέρασε το 1 ευρώ προς 5 τουρκικές λίρες.

Μάλιστα κάποιοι επιχειρηματίες αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σκέφτονται να κάνουν ειδικές προσφορές σε Τούρκους πελάτες τους που είναι μόνιμοι θαμώνες στα καταστήματα τους και να… απορροφήσουν μέρος της αύξησης του κόστους για τους επισκέπτες από την γειτονική μας χώρα, προκειμένου να μην τους χάσουν εντελώς.