Τριπλασιάστηκε τον Μάρτιο ο αριθμός προσφύγων και λαθρομεταναστών που πέρασαν στον Έβρο

Τριπλασιάστηκε τον Μάρτιο ο αριθμός προσφύγων και λαθρομεταναστών που πέρασαν στον Έβρο

Η Τουρκία ανοίγει τους κρουνούς των προσφυγικών ροών στον Έβρο, προκαλώντας συναγερμό στις ελληνικές αρχές. Στα αριθμητικά στοιχεία της αστυνομίας για τις ροές του Μαρτίου, η αύξηση του αριθμού των προσφύγων που καταγράφηκαν είναι εντυπωσιακή.
Μέσα σε ένα μήνα τριπλασιάστηκαν όσοι εισήρθαν στο ελληνικό έδαφος διασχίζοντας την κοίτη του ποταμού Έβρου, παρ’ ότι ειδικά τον Μάρτιο οι συνθήκες στο ποτάμι ήταν ιδιαίτερα αντίξοες. «Το προσφυγικό είναι πολιτικό, είναι διπλωματικό ζήτημα και αυτό φαίνεται από την αύξηση των ροών που γίνεται αυτή τη στιγμή της έντασης μεταξύ των δύο χωρών», εξηγούσαν στο protothema.gr γνώστες της κατάστασης στα ποτάμια ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αστυνομία τον Μάρτιο στους νομούς της Θράκης συνελήφθησαν 25 διακινητές μεταναστών και 1.658 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός ρεκόρ για έναν μήνα τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι εξ αυτών εντοπίστηκαν από τις αστυνομικές αρχές χωρίς να συνοδεύονται από διακινητές και στην πλειοψηφία τους είναι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Τον προηγούμενο μήνα, τον Φεβρουάριο, ο αριθμός των διακινητών ήταν μεγαλύτερος, δηλαδή συνελήφθησαν 35, όμως ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών πολύ μικρότερος και συγκεκριμένα μόλις 586.

Από τη διαφορά των αριθμών, αφού τον Μάρτιο εισήρθαν 1.072 περισσότεροι, γίνεται φανερό πως από την τουρκική πλευρά έχει δοθεί εντολή να προωθούνται οι πρόσφυγες προς την Ελλάδα, όπως ακριβώς συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες και στα νησιά. Η διαφορά είναι ακόμη πιο έντονη αν αναλογιστεί κανείς πως σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας τον περσινό Μάρτιο επίσης είχαν συλληφθεί 25 διακινητές μεταναστών όμως εντοπίστηκαν μόλις 262 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εισέρθει στη Θράκη.
Οι εντυπωσιακά μεγάλοι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν από τον Έβρο καταγράφηκαν σε μία περίοδο στην οποία οι συνθήκες στον ακριτικό νομό και ειδικά στο ποτάμι ήταν αντίξοες, αφού πέραν των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, τα νερά ξεπέρασαν τα όρια συναγερμού και σημειώθηκαν εκτεταμένες πλημμύρες, στοιχεία που λειτουργούν αποτρεπτικά στο προσφυγικό ταξίδι. Μόλις την περασμένη εβδομάδα άρχισαν να υποχωρούν τα νερά του πλημμυρισμένου ποταμού από τις αγροτικές εκτάσεις και ενδεικτικό των συνθηκών ήταν η καταγγελία που έκαναν πρόσφυγες ότι μάνα με τα τρία παιδιά της χάθηκε στα νερά του ποταμού κατά τη διάρκεια της διέλευσής τους, κινητοποιώντας τις ελληνικές αρχές που πραγματοποίησαν έρευνες, χωρίς αποτέλεσμα.
Οι φορείς του Έβρου πιστεύουν πως το σκηνικό των αυξημένων ροών θα διατηρηθεί όσο η Τουρκία διατηρεί το σκηνικό έντασης με τη χώρα μας, όπως άλλωστε πράττει και στα νησιά. Τα δείγματα και από τις πρώτες ημέρες του Απριλίου δείχνουν ακριβώς αυτό. Ήδη οι χώροι κράτησης όλων των τμημάτων στον ακριτικό νομό έχουν γεμίσει, ενώ γεμάτο είναι και το κέντρο πρώτης υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Φυλάκιο ΄Εβρου και εξαιτίας αυτής της κατάστασης δημιουργήθηκε το ζήτημα με τους 106 Κούρδους πρόσφυγες από το Αφρίν της Συρίας που έφτασαν ξαφνικά στη Θεσσαλονίκη και κινδύνεψαν να μείνουν στο δρόμο.


Το προφίλ όσων εισέρχονται από τον Έβρο στην Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο προσφυγικό, δηλαδή προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα καταγράφονται ολοένα και περισσότερες αφίξεις προσφύγων κουρδικής καταγωγής που κατάγονται από τον Αφρίν της Συρίας, στο οποίο έχουν εισβάλει οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Αντίθετα μειωμένοι είναι οι αριθμοί των μεταναστών από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές που εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω του Έβρου.

Πηγή: protothema.gr